ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1
problem z ostrością w nowych soczewkach
  • Grzegorzz
    Forumowicz
    Forumowicz

problem z ostrością w nowych soczewkach

autor: Grzegorzz » 04 maja 2009, 23:01

Witam.

Noszę soczewki od około roku. Jedną toryczną, drugą zwykłą. Podczas wymiany soczewek tzn. po upływie miesiąca (noszę miesięczne) założyłem nowe, i zauważyłem, że dużo gorzej widzę na lewe oko, to ze zwykłą soczewką. Z toryczną było wszystko ok. Postanowiłem zakupić więc nową soczewkę, bo myślałem że z tamtą jest coś nie tak. Niestety dalej nie widzę zbyt dobrze na to lewe oko. Ciekawe jest to, że zakładając stare okulary widzę w nich lepiej przez to lewe oko niż przez soczewkę ( soczewka ma -3.25 a te okulary chyba -2.75). W soczewkach nie mogę złapać ostrości, nawet z bliska.

Czy ktoś może coś poradzić? Jest możliwe, że to mojemu oku nagle przestały pasować te soczewki??
    Ostatnio zmieniony 06 maja 2009, 21:17 przez Grzegorzz, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 05 maja 2009, 01:37

Proponowałabym wizytę u okulisty, w końcu soczewkowicz powinien się na niej stawiać 2x w roku :tak:
  • Grzegorzz
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Grzegorzz » 05 maja 2009, 14:59

tak wiem, na jednej już byłem pol roku temu i teraz zamierzam jak bede wymienial soczewki czyli w tym miesiacu... Wolałem jednak spytać na forum, jakby szanowna pani okulistka nie wiedziała co jest grane
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 05 maja 2009, 21:19

A jakie to są soczewki? Ten sam model, kupowane w tym samym miejscu?
  • Grzegorzz
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Grzegorzz » 05 maja 2009, 21:26

Air Optix soczewki...zawsze w tym samym salonie kupowane..
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 05 maja 2009, 22:04

Podobny problem z Optixami przewijał się już nieraz przez forum. Ze względu na wewnętrzną asferyczną konstrukcję może być wymagana dodatkowa korekcja mocy. Nie mam pojęcia, czemu problem pojawił się dopiero teraz, skoro soczewka należy do tego samego modelu i nie dokonywałeś innych zmian. Trafienie na 2 trefne egzemplarze kupione w różnym czasie ma niskie prawdopodobieństwo, choć zwiększa je fakt, że to ten sam salon, może nawet pochodzą z tej samej serii. Najpierw poszłabym do tego salonu z tą soczewką i wyjaśniła sytuację. Może to wada soczewki, może czas zmienić moc, może to początki choroby. Dużo tracisz nie uaktualniając szkieł w okularach...

PS. Czy możesz zmienić temat wątku na bardzie związany z treścią, np. problem z ostrością w nowych soczewkach czy coś w tym stylu? Będzie potem łatwiej wyszukać.
ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1