ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
Noszenie jednej soczewki?
  • Michci0
    Forumowicz
    Forumowicz

Noszenie jednej soczewki?

autor: Michci0 » 12 kwietnia 2009, 22:42

Witam na nowo, miałem tutaj konto, lecz w jakiś sposób znikło (jak miło), do rzeczy, czy są jakieś przeciwwskazania do noszenia tylko jednej soczewki przy wadzie -1? Spróbowałem tak nosić i nawet dość dobrze widziałem, z poczatku tylko nie mogłem się przyzwyczaić. Podkreślę jeszcze, że taką jedną soczewke prawie w ogóle nie czuje na oku, właśnie to jest dość dziwne bo przy dwóch to już w ogóle inna bajka.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 13 kwietnia 2009, 00:32

Michci0 pisze:Witam na nowo, miałem tutaj konto, lecz w jakiś sposób znikło (jak miło),
    Jezeli zniknelo to prosze poczytac ten watek
    viewtopic.php?t=1305
    Najpierw wypadalo by poczytac, a pozniej miec "pretensje"

Michci0 pisze:do rzeczy, czy są jakieś przeciwwskazania do noszenia tylko jednej soczewki przy wadzie -1?
    (...)
    Podkreślę jeszcze, że taką jedną soczewke prawie w ogóle nie czuje na oku, właśnie to jest dość dziwne bo przy dwóch to już w ogóle inna bajka
    czyli rozumiem, ze obuocznie powinienes nosic -1,oo, jezeli masz wade na obu oczach to powinienes nosic soczewki na obu oczach, tak aby oba widzialy tak jak powinny... w takim przypadku jedno oko nie widzi ostro dali. W blizy i obszarach posrednich kazde oko ma inny wysilek akomodacyjny (w skrocie i duzym uproszczeniu - nierowno pracuja)

Takie rzeczy jak korygowanie jednego oka do dali, drugiego do blizy wykorzystuje sie w presbiopii - nazywa sie to monowizja, ale ma swoje uzasadnienie. Aktualnie sa juz soczewki dla presbiopow bez konieczniosci wykorzystawnia monowizji.
    Jezeli nie nalezysz do osob z presbiopia, to korzystaj z pelnej korekcji obuczonej.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Michci0
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Michci0 » 13 kwietnia 2009, 20:58

Nie mam pretensji, już jestem przyzwyczajony, że admin z dostępem do serwera forum zapomina robić backupów i jak przyjdzie awaria to zostanie wgrany jakiś stary backup.

Dzięki za ten wykład, od razu napiszę, że nie należę do osób z presbiopią. Najbardziej wolałbym, gdybyś się rozpisał o tym wysiłku akomodacyjnym, oczywiście rozumiem, że nie równo pracują bo w końcu jedno oko jest korygowane a drugie nie, co a co do tej ostrej dali niemalże widziałem tak samo, jak z pełną korekcją, w ostateczności mógłbym normalnie funkcjonować w jednej soczewce. Interesuje mnie to oko niekorygowane, co z nim? Męczyło by się dość szybko?
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 14 kwietnia 2009, 01:11

Ale po co nosić tylko jedną soczewkę przy wadzie na obu oczach i widzieć "niemalże" jak przy pełnej korekcji? Przecież to nie ma sensu.
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1