pokrywa sie!wookie pisze:dioptria jednego producenta nie pokrywa się z dioptrią drugiego
Kazde okulary o wiekszej mocy gdy przesuniesz blizej/dalej w zaleznosci od tego czy sa to "plusy" czy "minusy" bedzie odczuwana zmiana mocy... dlatego tez w okularach i soczewkach kontaktowych sa inne moce. S.K. lezy na rogowce, a okularki sa oddalone od rogowki o pewna odleglosc, gdy przesuwajac swoje okulary blizej oka i dalej zmieniasz polozenie ogniska, przez co nie "skupia" sie na siatkowce, tylko przed lub za (w zalezosci od kierunku odsuniecia i znaku mocy soczewek)wookie pisze:Gdy noszę moje grube okulary, wystarczy że przesunę je na czubek nosa i nic nie widzę ostro
Zgadza się, wiem o tym, ale tylko w jednym rozmiarze (14,2; 8,6), który mi jednak nie pasuje (krzywizna 8,4 jest dla mnie idealna).LEMUR pisze:Wspomniane Proclear Compatibles sa dostepne w mocach +/- 20,oo!
Napisałem o tymwcześniej, żeby zaznaczyć dużą wrażliwość na zmianę mocy, która jest (nie wiedzieć czemu) bagatelizowana przez specjalistów.. Kiedy mówię o tym, patrzą na mnie jak na malowane wrota..LEMUR pisze:Kazde okulary o wiekszej mocy gdy przesuniesz blizej/dalej w zaleznosci od tego czy sa to "plusy" czy "minusy" bedzie odczuwana zmiana mocy...
Kolejny raz miałem dobierane soczewki i oglądane przez lambę szczelinową, macane, uciskane... - wszystko OK! A jednak nie..Malla pisze:jeśli występuje konieczność modyfikacji mocy, to w większości przypadków soczewka źle leży i warstwa łez między soczewką a rogówką tworzy dodatkową soczewkę, która zmienia widzenie. Nie jest to więc zaniżanie rozmiarówki producenta, tylko albo reakcja na inną budowę produktu, albo niedokładne dopasowanie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }