ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1
Witam wszystkich i proszę o pomoc :)
  • wookie
    Forumowicz
    Forumowicz

Witam wszystkich i proszę o pomoc :)

autor: wookie » 09 kwietnia 2009, 19:11

Witam raz jeszcze :D Jestem po operacji zaćmy wrodzonej i noszę dość silne soczewki o dioptrii +10. No właśnie! Okazuje się, że owe dioptrie to dla mnie nie lada problem, bo rozmijają się u różnych producentów. Pierwszą soczewką była roczna DuraSoft o krzywiźnie 8,6, średnicy 14,5 i mocy +10,5. Widziałem niby ostro, ale jakoś dziwnie, czułem lekki dyskomfort, a wieczorem podczas jazdy samochodem to była porażka. Oczywiście mocowo, wg badania i tabelki wszystko miało być ok (w moich mocach nie ma próbnych), na oku też ponoć dobrze leżały, ale ja widziałem i czułem się źle. Pomyślałem sobie, że kupię sam miesięczne, ciaśniejsze i o najmocniejszej mocy (max była +10, ActiFresh 400). Okazało się, że bardzo dobrze widzę i nie czuję dyskomfortu. Jednak po trzech latach coś jakby się stało z produkcją i zacząłem odczuwać wrażenie, że pół dioptrii im uciekło. No to wylądowałem w [spam]. Wg badania na okularach, wzrok mi się nie zmienił. Oczywiście nie ma próbnych w moich mocach, więc za airoptix individual musiałem zabulić. Po badaniu, tłumaczeniu itp. bla bla dałem się namówić na +10,25; 8,6; 14,8. Zakładam i.. el doopa jasiu - widzę źle :/ Po powrocie do domu owa soczewka wylądowała z impetem w muszli klozetowej (równie dobrze mogłem sobie pieniążkami podetrzeć) i na oczko z powrotem actifresh.. No to poszedłem do renomowanego pod względem kontaktów okulisty. Bardzo miły gość, przebadał, zamówił na swój koszt proclear +10; 8,6; 14,2; ale okazało się, że widzę jakbym założył actifresh +9,0. No to wziąłem szkiełko o mocy + 1,5 i przyłożyłem do oka. Spojrzałem na tablice i przez okno na moje piękne miasto i - eureka! To jest to! Ciach, zamówione! :D Mam teraz te procleary +11,5; 8,6; 14,2 i moje wrażenia: z racji tego, ze patrzę prawym okiem, kiedy spojrzę w lewo (oczko do wewnętrznego kącika ;)) - widzę idealnie, ale gdy spojrzę w prawo - potrzebuję pół dioptrii mniej.. :/ Wydaje mi się, że patrząc w prawo, kiedy powieka silniej naciska na całą soczewkę, następuje silniejsze skupienie i w ten sposób ta moc narasta.. Gdy noszę moje grube okulary, wystarczy że przesunę je na czubek nosa i nic nie widzę ostro. Przy takiej mocy i bezsoczewkowości, oczy są bardzo wrażliwe na zmianę dioptrii. Myślę, że ciaśniejsza soczewka (o rozmiarach jak w opisie tematu) rozwiązuje ten problem, ale poza w/w actifreshem, (który coś ostatnio się popsuł) nie ma soczewek o tych parametrach... Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.. Może pokombinować z cibami airoptix individual, tylko żebym znów nie musiał płacić... Pan mi je odradzał, mówiąc że coopervision proclear są dużo lepsze.. Wg mnie i actifreshe są ok, moje oczy po wieloletnim noszeniu kontaktów nie mają żadnych niepokojących zmian i moim marzeniem jest spojrzeć i po prostu dobrze i komfortowo widzieć.. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły i rady, to proszę o pomoc. Pozdrawiam!
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 09 kwietnia 2009, 23:02

Jak sam widzisz jest trudnosc w doborze w gabinecie/gabinetach a oczekujesz tego na odleglosc.

To ze dany produkt jest lepszy czy gorszy nie moze okreslic osoba ktora oferuje produkt, bo na kazdym oku zachowa sie soczewka inaczej... czego sam jestes najlepszym tego przykladem

Chce poinformowac ze soczewki AirOptix Indyvidual maja bardzo szerokie parametry krzywizn i srednic i jest mozliwosc zamowienia soczewek probnych przez specjaliste!
  • wookie
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: wookie » 10 kwietnia 2009, 11:16

Nie oczekuję badania, ani doboru szkieł na odległość ;) raczej porady - to chyba oczywiste. Będąc już w kilku gabinetach zauważyłem, że jestem rzadkim przypadkiem - większość pacjentów to "standardowe" krótko/dalekowzroczności, którym po prostu przymierza się kilka soczewek, ogląda lampą szczelinową i pyta się o subiektywne wrażenia. Szkoda, że okuliści, czy optometryści niechętnie zamawiają na swój koszt - najpierw wmawiają, że tak jest poprawnie, a później mam ulec sugestii, że to się ułoży, oko i mózg się przyzwyczają itp.. kiedy ja "wyraźnie" widzę niewyraźnie ;)
    Jak już wspomniałem, dioptria jednego producenta nie pokrywa się z dioptrią drugiego, więc AirOptix Individual musiałyby być zamówione od 10,25 do 11 w dwóch, czy trzech rozmiarach - wtedy bym na pewno wybrał. Tylko nikt na swój koszt nie zamówi ich, bo jedna kosztuje 3x tyle co opakowanie trzech miesięcznych... :/
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 10 kwietnia 2009, 12:09

wookie pisze:dioptria jednego producenta nie pokrywa się z dioptrią drugiego
    pokrywa sie!
    Tylko ze kazda jest z innego materialu, innej konstrukcji i na oku inaczej sie zachowuje... stad roznice w widzeniu. Natomiast jakby zmierzyc moc soczewki kontaktowej to zapewniam ze wyjdzie taka jak powinna byc.

Wspomniane Proclear Compatibles sa dostepne w mocach +/- 20,oo!

ps. Dlaczego osoba dobierajaca ma na swoj koszt zamawiac cokolwiek? Przewaznie wszystko jest wliczone w cene badania...
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 2 razy.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 10 kwietnia 2009, 12:16

wookie pisze:Gdy noszę moje grube okulary, wystarczy że przesunę je na czubek nosa i nic nie widzę ostro
    Kazde okulary o wiekszej mocy gdy przesuniesz blizej/dalej w zaleznosci od tego czy sa to "plusy" czy "minusy" bedzie odczuwana zmiana mocy... dlatego tez w okularach i soczewkach kontaktowych sa inne moce. S.K. lezy na rogowce, a okularki sa oddalone od rogowki o pewna odleglosc, gdy przesuwajac swoje okulary blizej oka i dalej zmieniasz polozenie ogniska, przez co nie "skupia" sie na siatkowce, tylko przed lub za (w zalezosci od kierunku odsuniecia i znaku mocy soczewek)
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 2 razy.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 10 kwietnia 2009, 13:24

Wookie - na forum nieraz już przewijał się temat konieczności modyfikacji mocy w przypadku soczewek o nietypowej konstrukcji. Temat dotyczył głównie Optixów, które mają bi-asferyczną konstrukcję. Więcej o AO Individual znajdziesz na stronie producenta, jak i przykładową procedurę dopasowania, w której znajdziesz adnotację o konieczności modyfikacji mocy u niektórych pacjentów ze względu na asferyczność. Mnie kontaktolog mówił, że jeśli występuje konieczność modyfikacji mocy, to w większości przypadków soczewka źle leży i warstwa łez między soczewką a rogówką tworzy dodatkową soczewkę, która zmienia widzenie. Nie jest to więc zaniżanie rozmiarówki producenta, tylko albo reakcja na inną budowę produktu, albo niedokładne dopasowanie.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez Malla, łącznie zmieniany 1 raz.
  • wookie
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: wookie » 10 kwietnia 2009, 18:33

LEMUR pisze:Wspomniane Proclear Compatibles sa dostepne w mocach +/- 20,oo!
    Zgadza się, wiem o tym, ale tylko w jednym rozmiarze (14,2; 8,6), który mi jednak nie pasuje (krzywizna 8,4 jest dla mnie idealna).
    LEMUR pisze:Kazde okulary o wiekszej mocy gdy przesuniesz blizej/dalej w zaleznosci od tego czy sa to "plusy" czy "minusy" bedzie odczuwana zmiana mocy...
    Napisałem o tymwcześniej, żeby zaznaczyć dużą wrażliwość na zmianę mocy, która jest (nie wiedzieć czemu) bagatelizowana przez specjalistów.. Kiedy mówię o tym, patrzą na mnie jak na malowane wrota..
    Czasem podczas jazdy masz taką sytuację, że wyjeżdżasz z podporządkowanej w ulicę o dużym natężeniu dwukierunkowego ruchu. Patrzysz co chwilę w prawo i w lewo. Wyobraź teraz sobie, że patrząc w lewo widzisz dobrze, bądź ciut nieostro (zbyt słaba dioptria), a patrząc w prawo masz zbyt silne powiększenie i tak kilka razy prawo-lewo, żeby się wstrzelić w chwilę przerwy między autami. W tym momencie wymaga się od wzroku dużej ostrości, szybkiej reakcji itp. Szlag mnie trafia, jak tak zachowuje się ta soczewka.. Wszystko to przez to, że coopervision nie zrobi soczewki 8,4 (ze względów ekonomicznych rzecz jasna).
    Malla pisze:jeśli występuje konieczność modyfikacji mocy, to w większości przypadków soczewka źle leży i warstwa łez między soczewką a rogówką tworzy dodatkową soczewkę, która zmienia widzenie. Nie jest to więc zaniżanie rozmiarówki producenta, tylko albo reakcja na inną budowę produktu, albo niedokładne dopasowanie.
    Kolejny raz miałem dobierane soczewki i oglądane przez lambę szczelinową, macane, uciskane... - wszystko OK! A jednak nie..
    Dlaczego Hydron nie zrobi Actifresha 400 +10,5??? :/
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 14 kwietnia 2009, 00:45

Wiesz, mnie też mówiono, że wszystko jest ok przy soczewkach 8.7, które już gołym okiem widać było, że są nieodpowiednie... Również wkurzają mnie uniwersalne rozmiary, do których nie pasuję.

Jeśli twierdzisz, że mniejsza krzywizna rozwiąże problem, to czemu nie spróbujesz Optix Individual 8.4?
ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1