ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1
Jak długo można nosić szkła kontkatowe? ( w latach? )
  • aniawenus
    Forumowicz
    Forumowicz

Jak długo można nosić szkła kontkatowe? ( w latach? )

autor: aniawenus » 05 kwietnia 2009, 11:25

Jestem swiezo upieczonym uztykowniem soczewek i sa one dla mnie super roziwazaniem. MAM dopeiro 22 lata i chcialabym je nosci juz zawsze - moje pytanie brzmi:
    1. Jak dlugo moge nsocic soczewki?? Czyn awet i do konca zycia??
    2. Czy zawsze kazdemu uzytkownikowi soczewek przytrafia sie wrastanie ancyzn krwionosnych??
    3. Czy musze robic przerwy w noszeniu soczewek na zmiane z okularami?? Np miesiac bez soczewek?
    4. Czy moge nosic soczewki caly dzien ( o2 Optix dzinne miesieczne ) - np zaloze je rano o 7 , ponziej zrobie rpzerwe w porze obiadu na 2 h i znowu np kolo 15 zaloze do np 23?? Czy to jest zdrowe??
    Soczewki zmieniely cale moje zycie - okulary to dal mnie ostatecznosc!! Mam taki nietypowy ksztalt twarzy ze nie pasuja mi doslownie zadne!!
    Acha i jeszcze jedno pytanko: czy idac na ower moge zalozyc moje soczewki miesieczne czy moze jeznak nie powinnam ich w ogole zakladac??
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 05 kwietnia 2009, 11:44

1. Trudno powiedzieć, bo to tak dynamicznie rozwijająca się dziedzina, że póki co nie ma co porównywać.

2. Nie zawsze. Regularne kontrole to podstawa podejmowania "ryzyka" noszenia dalej.

3. Wypada dawać oczom odpocząć w ciągu dnia, nie ma zupełnie sensu nosić soczewek od świtu do nocy. Mnie wystarcza parę dni przerwy, żeby oczy wróciły do dobrego stanu. Jeśli chcesz nosić je przez całe życie, to pomyśl o przerwach, nie katuj oczu.

4. Na ulotce płynu jest napisane, ile musi w nim leżeć, żeby powiodła się dezynfekcja. Zawsze czyść mechanicznie, olewaj napis "no rub".

5. Czym jest "ower"?
  • Awatar użytkownika
    zaakochany
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: zaakochany » 06 kwietnia 2009, 18:36

Myślę, że tu chodzi o rower. Tak w soczewkach można nawet pływać, oczywiście w okularach takich do pływania. Ja osobiście noszę soczewki już 4 lata i akurat mam przerwę, ale nie myślę wrócić do okularów zwykłych, tylko w ostateczności. Jednak, ostatnio odkryłem,że np. na imprezy warto kupić sobie opakowanie 30soczewek jednodniowych, i na dzień imprezy założyć jednodniowe, bo w dymie, kurzu itd..wiadomo jak impreza, szkoda niszczyć swoich miesięcznych, soczewka jednak jak filtr pochłania wszystko to, co nas otacza i się szybciej zużywa. Co więcej, Ja moje miesięczne noszę góra 3 tygodnie, tak jest zdrowiej, nie ma sensu przedłużać noszenia soczewek , albo w ogóle naciągać do noszenia miesięcznych przez 2 miesiące, a i tacy ludzie są. Trzeba dbać i higienę i kontrole, a oprócz tego, ciesz się wolnością!! :jupi:
    "Mówią, że chociaż ktoś wiedzy nie ma w duszy, oni ją w tam włożyć potrafią, jakby wzrok wkładali w oczy ślepe"
    Biofinity- Comfort science, materiał III generacji.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 06 kwietnia 2009, 21:33

zaakochany pisze:Tak w soczewkach można nawet pływać, oczywiście w okularach takich do pływania.
    Pod warunkiem ze sa to soczewki JEDNODNIOWE, nie polecam plywania w innych soczewkach...
  • aniol018
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: aniol018 » 07 kwietnia 2009, 21:48

Dokladnie, w wodzie sa czasem jakeis tam bakterie i podobno nawet dezynfekcja i czyszczenie mechaniczne moze ich nie doczyscic wiec jak juz to jednodniowe chyba.

A z ta wolnoscia ja akutat bym nie przesadzala, nosze soczewki od niedawna ale czuje sie bardziej zniewolona niz w okularach, zupelnie nie rozumiem tej ekscytacji, ze niby w soczewkach tak duzo wygodniej, a okulary ograniczaja.Ale moze to kwestia przyzwyczajenia, w koncu w okularach przechodzilam 20 lat.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 07 kwietnia 2009, 23:08

aniol018, doskonale Cię rozumiem, nie potrafię przerzucić się na noszenie soczewek non stop. Jednak strasznie się do nich człowiek przyzwyczaja, np. nie wyobrażam sobie żadnej imprezy, wycieczki, kina czy koncertu bez nich...
ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1