Zablokowany Posty: 2 Strona 1 z 1
jak często mam zmieniać soczewki?
  • carisma

jak często mam zmieniać soczewki?

autor: carisma » 15 marca 2009, 12:01

Okulistka przepisała mi soczewki miesięczne. Nie nosze ich na co dzień ponieważ pracuje dużo przy komputerze i używam okularów z antyrefleksem. Bez antyrefleksów bolą mnie oczy, mam skłonności do suchego oka. Soczewki dostałam warunkowo. No i ok - noszę zazwyczaj tylko w weekedny, ewentualnie popołudniami kiedy wychodzę z dzieckiem na spacer, świeci słońce, chcę założyć okulary słoneczne. W sumie używam ich ok 8 razy w miesiącu. I teraz pytanie: czy soczewki powinnam wymienić po mniej więcej 30-krotnym użyciu (licząc używanie ich codziennie po kilka godzin) czy po miesiącu od pierwszego użycia bez względu na to czy miałam je na oczach 2 razy czy 20 razy w ciągu miesiąca?

Teraz wiem, że powinnam sobie zafundować jednodniowe. Wcześniej o tym nie pomyślałam. Ale mam jeszcze w zapasie 2 pary soczewek miesięcznych, tydzień temu otworzyłam nowe soczewki i zastanawiam się jak długo mogę nosić przy tak rzadkim ich używaniu, bez szkody dla oczu.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 marca 2009, 13:38

soczewki moga byc uzywane maksymalnie przez tyle ile dopuszcza producent.

Jezeli soczewki sa miesieczne to po 30dniach od momentu pierwszego zalozenia maja zostac wyrzucone, o czym bylo wielokrotnie pisane. Nawet w instrukcji.

Gdy nie korzystasz na codzien - lepiej bedzie korzystac z soczewek jednodniowych, prosze pamietac, ze otwarty plyn do pielegnacji soczewek tez ma swoj okreslony termin w jakim moze byc otwarty - pozniej jezeli pozostala zawartosc powinna byc wylana i opakowanie wyrzucone.
Zablokowany Posty: 2 Strona 1 z 1