ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Soflens Natural Colors
  • wojteksmok
    Forumowicz
    Forumowicz

Soflens Natural Colors

autor: wojteksmok » 02 marca 2009, 22:49

Witam ! Zmieniam właśnie soczewki z miesięcznych Air Optix na 3- miesięczne
    kolorowe Soflens Natural Colors. Zamawiając przez internet nie dostałem żadnej
    ulotki, ze strony producenta też nic się nie mogłem dowiedzieć - niemiecki:)
    Mam kilka pytań:

1) Jaki płyn jest najlepszy do Soflens ? Do tej pory używałem Solo Care Aqua i
    było ok. Teraz dostałem również Bausch Lomb ReNu oraz Alcon Opti Free - chyba że nie jest wskazane używanie jednego, a potem drugiego do jednej pary soczewek?
    2) Czy Soflens można zostawiać założone w nocy ? Z Air Optix nie było problemu
    z tym.
    3) Czy ze względu na dłuższy okres użytkowania Soflens wymagają jakiejś
    specjalnej pielęgnacji ?
    4) Czy ze względu na gorszą przepuszczalność tlenu należy nosić je krócej w
    ciągu dnia ?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 02 marca 2009, 23:00

Przy sprzedazy internetowej powinna zostac dolaczona ulotka informacyjna do produktu.

Soczewki sa kolorowe, tak wiec odpada mozliwosc spania, napewno sa hydrozelowa soczewka, a nie tak jak AirOptix Aqua silikonowo-hydrozelowa o wyzszej tlenoprzepuszczalnosci. Takze w tych zakupionych teraz odpada mozliwosc spania czy drzemki w soczewkach.

Przewaznie jest tak aby stosowac plyn danego producenta do jego soczewek lub plyn zalecany i nie zaleca sie "mieszania" plynow jak opisales

Czesc uzytkownikow 'skarzy' sie na miesieczne kolorowe, a co dopiero kwartalne, tak samo jak OptimeFW (biala, kwartalna) ale kwestia indywidualna..

Pielegnacja? Do plynu na noc, mycie mechaniczne soczewek, mycie pojemniczka plynem, jego suszenie, nie przenoszenie soczewek... itp.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 03 marca 2009, 12:26

Wojtku, chciałam podkreślić konieczność wizyty u okulisty w przypadku zmiany soczewek, zwłaszcza tak poważnej (inna krzywizna, inny materiał, mniejsza przepuszczalność tlenu itp.). Coś mi się wydaje, że zmieniłeś soczewki na własną rękę, a tak po prostu nie można. Co do pielęgnacji, polecam czyszczenie mechaniczne za każdym razem i obfite płukanie. Pamiętaj też o kontrolach co pół roku, bo tylko one pozwolą ocenić, czy nie masz niepokojących zmian w oczach.
    Możesz wkleić nam zdjęcie Twojego naturalnego koloru oka i w SofLensach?
    Miłego noszenia :papa:
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1