Zablokowany Posty: 3 Strona 1 z 1
pogorszenie wady
  • mdymel

pogorszenie wady

autor: mdymel » 26 lutego 2009, 16:58

Witam,

Soczewki nosze od 4 m-cy. Ostatnio zauwazylem pogorszenie jakosci widzenia i poszedlem na kontrole. Wykazala ona, ze wada z:
    0 x 1.75 x 90st.
    0 x 0.75 x 150st.
    pogorszyla sie na:
    0.5 x 1.75 x 90st.
    0.5 x 0.75 x 150st.

Czy to jest normalne, ze przez tak krotki czas zaistniala taka zmiana? Wczesniej mialem ta sama wade przez kilka lat... Lekarz zapisal mi te mocniejsze soczewki, ale w tej sytuacji, nie wiem, czy dobrze, ze nosze soczewki. Moze powinienem wrocic do okularow?

Pozdrawiam
    Michal
  • Awatar użytkownika
    zaakochany
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: zaakochany » 27 lutego 2009, 16:31

Oczywiście, że to normalne , a z Twoją wadą nie martwiłbym się pogorszeniem wady o 0.5 D. jeśli mnie moje -4.00 nie myli :spoko: Natomiast proszę o zamknięcie tematu, ponieważ inne o podobnej tematyce już istnieją.
    :ban:
    "Mówią, że chociaż ktoś wiedzy nie ma w duszy, oni ją w tam włożyć potrafią, jakby wzrok wkładali w oczy ślepe"
    Biofinity- Comfort science, materiał III generacji.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 27 lutego 2009, 16:37

mdymel pisze:w tej sytuacji, nie wiem, czy dobrze, ze nosze soczewki
    A co ma ta sytuacja do soczewek? W soczewkach taniej zmienić moce niż w okularach ;) Do czego oczywiście zachęcam. Wady są takie dziwne, że się zmieniają w różnym tempie. Jeśli teraz masz dokładną korekcję, to nie będzie to sprzyjało pogarszaniu widzenia. Artykuły o tym możesz znaleźć na stronie ogólnej.
    zaakochany pisze:Natomiast proszę o zamknięcie tematu, ponieważ inne o podobnej tematyce już istnieją.
    Nie musisz mnie prosić - nie zrobiłam tego wcześniej, bo polowałam na dziwne znaczki w tematach (tak a propos, zerknij na swój podpis). Będziemy trochę liberalniejsi w zamykaniu, bo teraz dość ciężko coś znaleźć :placze:
Zablokowany Posty: 3 Strona 1 z 1