ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
astygmatyzm
  • aeryn

astygmatyzm

autor: aeryn » 06 lutego 2009, 16:29

Witam serdecznie,
    nigdy nie nosi?am okular??w...ale od jakiego? czasu zacz??y mnie bole? oczy i wieczorem jak jad? samochodem...to zacz??am je?dzi? coraz wolniej (b.s?abo widz? w ciemno?ci). Sk?oni?o mnie to do odwiedzenia specjalisty. Pani doktor wsadzi?a mnie na 2 maszyny... pozmienia?a szkie?ka i wypisa?a recept? na okulary....kt??re mam zacz?? nosi? od godziny dziennie do...sta?ego noszenia.
    Prosz? powiedzcie mi co to takiego i czy to si? mo?e pog??bia? w jakim? kierunku
    ...bo jako? tego fachowego lekarskiego opisu ni troch? nie rozumiem (tzn. wiem ?e mam astygmatyzm:)
    sfera cylinder o?
    OP +0,5 -0,25 15 stopni
    OL +0,75 - 1 35 stopni

pozdrawiam
    aeryn
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 06 lutego 2009, 21:27

Na tej samej stronie znajdziesz 2 w?tki o podobnej tematyce:
    viewtopic.php?t=854
    viewtopic.php?t=1233
    Nie ma sensu zak?ada? dla ka?dego u?ytkownika odmiennego w?tku o czym?, co ju? wiele razy przewin??o si? przez strony...

Je?li nigdy nie nosi?a? okular??w, a na lewym oku masz moc cylindryczn? -1D, lekarz zaleci? stopniowe wyd?u?anie noszenia, aby zredukowa? nieprzyjemno?ci, kt??re mog? wyst?pi? na pocz?tku: zakrzywienie obrazu, b??le g?owy.

Zapis nie jest znowu taki fachowy, oznacza w prosty spos??b moce soczewek, np. na prawym oku przy cylindrze -0,25D w 15 stopniach (dla astygmat??w) b?dziesz mie? jeszcze ma?? moc sferyczn? +0,5D. Chcia?abym mie? tak? ma?? wad? :)
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1