ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1
Zmiana wady w 2 sekundy na 2x większą ?
  • fgf45
    Forumowicz
    Forumowicz

Zmiana wady w 2 sekundy na 2x większą ?

autor: fgf45 » 22 grudnia 2008, 20:45

Witam. Mam taki ma?y problem. Nosz? soczewki -2.5 Focusy od paru dni. Co zauwa?y?em niepokoj?cego to to, ?e gdy przez pewien czas ( 2 s oko?o ) nie b?de skupia? si? na patrzeniu tylko np si? zamy?le obraz zamazuje mi sie jak bym mia? dalej tak? sam? wade nagle gdy spostrzegne to czuje tak jak by jaki? mi?sie? w oku nastawia? mi regulacj? i widze dobrze. I nie wiem jak mam to rozumie?. Czy jest co? takiego jak taki mi?sie? co reguluje ostro?? ? Je?eli tak to czy na testach mog?o mi wyj?? -2.5 bo wtedy w?a?nie mia?em tego mi??nia napi?tego ? Bez soczewek te? tak mam ?e nie skupie si? na patrzeniu i odrazu 2 razy gorzej widze. Te? tak sobie pomy?la?em ?e je?eli to prawda to te testy musia? bym robi? jak ?pie bo wtedy chyba tego mi??nia nie napinam a jak jestem ?wiadomy to nie mog? zmieni? na t? gorsz? wizje. Aha i nie jest to spowodowane tym ?e pacze w jaki? inny punkt...
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez fgf45, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 22 grudnia 2008, 21:12

fgf45 pisze:Co zauwa?y?em niepokoj?cego to to, ?e gdy przez pewien czas ( 2 s oko?o ) nie b?de skupia? si? na patrzeniu tylko np si? zamy?le obraz zamazuje mi sie jak bym mia? dalej tak? sam? wade nagle gdy spostrzegne to czuje tak jak by jaki? mi?sie? w oku nastawia? mi regulacj? i widze dobrze
    hm...
    jezeli patrzysz na cos uznanego za "bliskie" - uzywasz akomodacji (wyostrzasz), jezeli nawet patrzysz na dal (wtedy prawidlowo bez wady lub w korekcji nie powinno sie uzywac akomodacji) i sie "rozmyslisz" wtedy rozmazanie obrazu spowodowane jest wlasnie akomodacja, oczy zbiegaja Ci sie (konwergencja) i obraz staje sie nieostry - co jest normalne.
    W momencie jak to nazwales "spostrzegniesz" zaczynasz fiksowac (patrzec) na konkretne miejsce i znowu zaczyna dzialac caly uklad.

Z Twojego opisu i tego jak staralem sie to zrozumiec wnioskuje ze to normalne.
  • fgf45
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: fgf45 » 22 grudnia 2008, 21:27

Ok dzi?ki za odpowied?, lecz zapomnia?em dopisa? ?e zauwa?y?em co? takiego dopiero teraz ( od czasu noszenia soczewek ) I dzieje si? to coraz cz??ciej. I nie wiem czy to autosugestia czy naprawd? tak jest ale chyba zaczynaj? mnie z dnia na dzie? oczy bole?. Tak w ?rodku ...
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 22 grudnia 2008, 21:41

czy autosugestia czy nie - ja tez nie wiem.

Jezeli masz jakiekolwiek watpliwosci to najlepiej sprawdzic i skonsultowac to z osoba ktora dobierala Ci soczewki.

Napisales, ze dopiero od kilku dni nosisz soczewki - to pewnego rodzaju nowosc w sposobie 'widzenia'. Natomiast bole oczu nie sa dobrym objawem. Zapewne masz wyznaczona wizyte kontrolna - opowiedz wtedy wszystko.
  • fgf45
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: fgf45 » 22 grudnia 2008, 22:51

Dzi?ki. W najbli?szym czasie si? wybiore. Tylko nie wiem czy mam teraz a? do wizyty nie nosi? soczewek czy jednak nosi?. Mo?e mia? kto? z tego forum podobnie ?
  • kosinka14
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: kosinka14 » 24 grudnia 2008, 11:39

jezeli cos ie tak dzieje sie z oczami to lepiej nie nosic soczewek....
    xD
ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1