Zablokowany Posty: 3 Strona 1 z 1
Problem z soczewkami
  • mas1o
    Forumowicz
    Forumowicz

Problem z soczewkami

autor: mas1o » 21 grudnia 2008, 14:17

Bylem pare miesiecy u pani Okulistki i powiedziala mi ze na jednym oku mam -1.25 a na drugim -.75

Powiedzialem ze chce soczewki, costam popatrzyla w swoje maszyny i dala mi dwie.

Pokazala mi jak je zakladac i zdejmowac, dodala ze oko sie bedzie przyzwyczajac przez pare dni i poszedlem do domu.

Zalozylem sobie w domu, patrze prawym okiem rewelacja, patrze lewym... nic nie widze:/ Wszystko rozmazane jeszcze bardziej niz zwykle.
    Pare dni popr??bowa?em ale nic sie nie poprawilo i wyrzucilem je.

Po paru dniach poszedlem, kupilem nowe (20zl za soczewke oasys) i plyn opti-free expres.

Po zalozeniu ukazal sie mi naprawde nowy, ladniejszy swiat. Wszystko bylo takie ostre :)

Pare dni pochodzilem i mi sie pomylil plyn do soczewek ze spirytusem co sie okazalo jak sie zrobily nadzwyczaj duze gdy je rano z pudelka wyciagalem :)

Nadeszla pora na kolejne.

Poczytalem troche w necie, wszedlem na aukcje i znalazlem PureVision Day&Night firmy Bausch & Lomb. Kupilem sobie odpowiednie dwie i teraz nawet dluzej moge w nich chodzic bo oko tak sie nie meczy i tak lepiej jest.

I teraz pare pytan mam:

Jakie soczewki sa najlepsze z miesiecznych? Tak zeby oko sie najmniej meczylo?

Za ile musze isc do lekarza zeby mi powiedzial czy oko sie nie psuje czy costam?

W tych oasysach krzywizna jest 8.4 a w purevisionach 8.6 - costam czytalem ze obraz jest ostry po otwarciu a nie ostry po jakims czasie - czasami mi sie tak robi. To znaczy ze mam szukac 8.4?

I jeszcze problem mam taki ze w soczewkach moge robic wszystko ale ine czytac i siedziec przed komputerem - takie mgly sie pojawiaj? i no lepiej widze bez soczewek....
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez mas1o, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 21 grudnia 2008, 17:35

mas1o pisze:mi sie pomylil plyn do soczewek ze spirytusem
    Gratulacje...

Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi na forum, wielokrotnie by?y powtarzane te zagadnienia. Pomo?e wyszukiwarka.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 21 grudnia 2008, 20:23

mas1o pisze:Jakie soczewki sa najlepsze z miesiecznych? Tak zeby oko sie najmniej meczylo?
    takie ktore nie powoduja podraznien, sa odpowiednie dla danego oka, sa akceptowalne przez uzytkownika itp, itd

mas1o pisze: Za ile musze isc do lekarza zeby mi powiedzial czy oko sie nie psuje czy costam?
    Oko sie nie psuje - to nie ryba ;)
    Zapytaj specjaliste ktory dobieral Ci soczewki - zadzwon!
    mas1o pisze: W tych oasysach krzywizna jest 8.4 a w purevisionach 8.6 - costam czytalem ze obraz jest ostry po otwarciu a nie ostry po jakims czasie - czasami mi sie tak robi. To znaczy ze mam szukac 8.4?

kazda zmiana soczewki powinna byc konsultowana ze specjalista, parametry to nie wszystko - o czym bylo wielokrotnie
    mas1o pisze: I jeszcze problem mam taki ze w soczewkach moge robic wszystko ale ine czytac i siedziec przed komputerem - takie mgly sie pojawiaj? i no lepiej widze bez soczewek....
    tez bylo... poszukaj o wysilki akomodacyjnym, a przede wszystkim nie od razu Rzym zbudowano. Masz kilka dni soczewki, daj sobie nieco czasu.
Zablokowany Posty: 3 Strona 1 z 1