Prosi?am o przystopowanie z wykrzyknikami, ?le si? czyta tak? wypowied?, jakby? wymusza? na nas, ?eby?my Ci wypisali tak? recept? i przys?ali poczt?...
Je?li nie widzisz za dobrze, to musisz i?? jeszcze raz na badanie wzroku, nie ma innego wyj?cia. Najlepiej id? do tego samego okulisty, opowiedz spokojnie swoj? histori?.
Przy tych -4D upierasz si? jak osio?. Zak?adaj?c jedne okulary na drugie nie tworzysz soczewki o mocy dok?adnie wynikaj?cej z ich sumy, bo liczy si? te? odleg?o?? mi?dzy nimi. Co do niezarejestrowanego b??lu g?owy i ?wietnego widzenia, trudno mi w og??le uwierzy?, ?e chodzisz w jednych na drugich przez par? godzin, bez przesady... Mi?dzy -4D a -2,5D jest naprawd? du?a r???nica.
Niekt??rzy lekarze posiadaj? wiedz? sprzed paru lat lub wyznaj? tak? szko??, kt??ra nie wymaga pe?nej korekcji i wystarczy, ?e pacjent widzi kszta?t li?cia na drzewie, a nie jego unerwienie. Nie jestem lekarzem, ale nie wyznaj? tego pogl?du.
Niestety, czasem z?y dob??r mocy wychodzi po jakim? czasie u?ytkowania. Cho?by dlatego, ?e na zewn?trz jest wi?cej obiekt??w, na kt??re patrzysz, w wi?kszej odleg?o?ci i pod r???nym o?wietleniem. Wszelkie w?tpliwo?ci trzeba zg?asza? jak najszybciej, wtedy mo?na unikn?? wykosztowywania si? na kolejne szk?a.
Najlepszym lekarstwem bez recepty na popraw? wzroku jest dobre od?ywianie i eliminowanie kompa/tv. Leki nie poprawi? ostro?ci, je?li wynika ona z wady. Zacznij wi?c od dobrej korekcji - marsz do lekarza, powodzenia