Zablokowany Posty: 2 Strona 1 z 1
Pierwszy raz. Pytania. PROSZE POMOCY!
  • fgf45
    Forumowicz
    Forumowicz

Pierwszy raz. Pytania. PROSZE POMOCY!

autor: fgf45 » 11 grudnia 2008, 16:38

@edit2
    Czy?by nikt nie wiedzia? jak zak?ada si? soczewki i czy ma by? tam powietrze czy nie ? Bo g???wnie o to mo chodzi. Przeszuka?em ju? tyle stron i nigdzie tego nie znalaz?em...

@edit. Prosze chocia? mi pomuc opisa? jak mam za?o?y? te je%#$ soczewki. 1 godznie przed lstrem nie mog?em sobie da? rady za?o?y? bo za ka?dym razem jakie? je&*^$ fa?dy i bombelki powietrza... tak sie wkur#@%#@ ?e zaraz chyba sobie dam spok??j z tym ... Prosze o pomoc

Witam Wszystkich. Mam do was pare pyta?:
    1. Gdy zak?adam soczewki to jak mam to robi?. Tzn ja robie to tak, ?e daje soczewk? na palec i otwieram oko szeroko drugim palcem i drug? r?k? i poprostu daje. Dobrze robie ? Mo?e t? soczewk? mam jako? wsun?? albo nie wiem. Ok problem w tym ?e jak daje ju? na oko to w pewnych miejscach ona si? marszczy i jest w pewnym miejscu powietrze nie a gdzie indziej nie ma. I to w?a?nie fa?duje t? soczewk?. I moje pytanie czy jak nak?adam to ma tam by? powietrze czy ma przylega? do oka ? Jak ma przylega? to je?eli widz? powietrz? to mam tam nacisn?? ?eby wszy?o powietrze czy jak ?
    2. Jak posz?em do okulisty. To mowie jej ?e nie chce ju? chodzi? w okularach i sie pytam o soczewki. A ona powiedzia?a ?e jak chce to mo?e mi teraz ju? da?. No to ja powiedzia?em ok tylko sie spyta?em z jakiej firmy. Teraz nie pami?tam jakiej ale raczej dobrej bo zna?em t? nazwe ale teraz mi wylecia?a ( Na soczewce s? takie 4 literki M na ka?dym biegunie :D Moje pytanie czy ona mog?a mi tak na oko oceni? jakie mi da? po moim wieku i popatrzeniu na oczy ? Aha i fajnie by by?o jak by mi kto? przypomnia? nazwe firmy tych soczewek.
    3. Jak wyci?ga?em z pojemniczka soczewki to widzia?em tam pare takich baaaaaardzo ma?ych niteczek czarnych. Czy mo?e mi to co? zaszkodzi? je?eli by taka trafi?a si? na soczewk? ?
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 11 grudnia 2008, 23:55

W?tek o zak?adaniu jest przyklejony na tym podforum. Nie wierz?, ?e szuka?e? i nie znalaz?e? nic o p?cherzykach powietrza, kt??re wyst?puj? przy zak?adaniu. Bardzo ?adnie opisa?a to Wolbashi w swoim po?cie.

Zanim zamkn? w?tek, odpowiem na par? pyta?.
    1. Dobrze zak?adasz, zreszt? ka?dy ma swoj? metod?. Soczewka jest gi?tka, wi?c si? marszczy. Bro? Bo?e, nie dociskaj jej do oka! Poruszaj ga?k? oczn? na wszystkie strony, to si? u?o?y centralnie i powietrze zniknie.
    2. "Na oko" nie da si? dobra? soczewek, ?miem podwa?y? kompetencje tej okulistki. Soczewki trzeba obejrze? na oczach pod odpowiednim powi?kszeniem, sprawdzi? widzenie w nich, ponadto powinna nauczy? Ci? zak?adania, ?ci?gania i piel?gnacji, odpowiedzie? na wszelkie Twoje pytania, kt??re pojawi?y w trakcie. Modelu nie dobiera si? na podstawie wieku. Czy poinformowa?a Ci?, ?e trzeba przyj?? po kilku dniach na kontrol? i jak cz?sto trzeba to robi? p???niej?
    3. Takie ma?e paproszki mog? bardzo przeszkadza?, k?u?, uwiera?. Od tego jest p?yn, by przemy? soczewki przed za?o?eniem.

Spokojnie, cierpliwo?ci, ka?dy przez to przechodzi? :)
Zablokowany Posty: 2 Strona 1 z 1