ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1
mały astygmatyzm duży problem
  • andex
    Forumowicz
    Forumowicz

mały astygmatyzm duży problem

autor: andex » 05 grudnia 2008, 00:53

Witam. Mam pewien nietypowy problem, kt??rego nie potrafi? rozwi?za? samodzielnie.Mam wad? wzroku -4.5 oraz cylinder ( o ile si? orientuj? ) -0.25 na drugim oku oko?o -0.5 . Obecnie nosz? soczewki kontaktowe bez cylindra i tutaj zaczyna si? problem. Mam bule i
    zawroty g?owy a oprucz tego oczy szybko mi si? m?cz?.Dodatkowo wyst?puje u mnie uczucie zm?czenia organizmu. Siedzenie przed komputerem na d?u?sz? met? jest udr?k?, a nawed bez komutera moje oczy si? m?cz?. Czy kto? wie dlaczego tak jest. Wcze?niej nosi?em okulary z cylindrem i wszystko by?o ok. ale lekarz powiedzia? ?e bez problemu mog? nosi? soczewki bez cylindra poniewa? muj astygmatyzm jest ma?y. czy kto? mo?e mia? podobny problem. Nie wiem co mam o tym my?le?. Lekarz twierdzi ?e wszystsko powinno by? w porz?dku. Jak to mo?liwe ?e tak ma?y astygmatyzm moze powodowa? tak du?y problem.??
    Czy kto? z Was ma podobny problem??
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez andex, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 05 grudnia 2008, 09:49

Na Twoj astygmatyzm nie ma kontaktow. Przewaznie wszystkie robia cyl. od -0,75

Pytanie takie, czy soczewki masz przeliczone na inna moc (bo sa powyzej +/-3,oo)
    Napisales o mocach okularowych, a jakiej mocy soczewki - ani slowa!
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 05 grudnia 2008, 09:55

B??le i zawroty g?owy nie s? normalne. Rozumiem, ?e pojawi?y si? dopiero, gdy zacz??e? nosi? soczewki?
    Proponowa?abym najpierw sprawdzi? dok?adnie, jakie masz moce w okularach, a jakie w soczewkach. Ma?y astygmatyzm zazwyczaj wymaga skorygowania mocy soczewek. Je?li nosisz takie same jak moce w okularach, to r???nica mi?dzy oczami wynikaj?ca z wyst?puj?cych w nich r???nych, niedokorygowanych wad mo?e by? przyczyn? problemu. W soczewkach r??wnie? powiniene? mie? zrobione badanie ostro?ci wzroku w trakcie wizyty.
    Nie jest to jedyna, ale najcz?stsza przyczyna takich problem??w. Nie pomo?emy Ci w inny spos??b, jak tylko polecaj?c zmian? lekarza, kt??ry te soczewki dok?adnie sprawdzi lub dobierze na nowo.
  • andex
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: andex » 05 grudnia 2008, 14:17

Zapomnia?em doda? ?e soczewki nosz? o moce - 4.5 , a ostatnio pr??bowa?em r??wnie? o mocy - 4.0 i dalej to samo. A lekarz powiedzia? ?e - 4.5 za?atwi spraw? i wyr??wna lekki astygmatyzm. Dodam jeszcze ?e najpierw nosi?em okulary bez cylindra ( w tedy r??wnie? towarzyszy?y mi wspomniane dolegliwo?ci, ale wyst?powa?y rzadziej ni? teraz kiedy mam soczewki) p???niej zmieni?am na troch? mocniejsze z ma?ym cylindrem i w tedy wy?ej wspomniane dolegliwo?ci znikn??y, ale po 6 miesi?cach zacz??em nosi? w?a?nie te,r??wnie? wspomniane,soczewki bez cylindra i dolegliwo?ci wr??ci?y. Ratunku, pomocy. Nie chce mi si? wierzy? ?e taki malutki astygmatyzm mo?e powodowa? tyle problem??w, przecie? wielu ludzi nie koryguje astygmatyzmu i wszytsko jest u nich wporz?dku.

[ Dodano: 05 Gru 2008 02:21 ]
    Acha no i badanie wzroku w soczewkach pokaza?o ?e widze w nich dobrze.( tj. 3 rz?d od do?u na tablicy a nawed cz??ciowo 2 rz?d)
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 05 grudnia 2008, 15:43

Dla pary oczu masz takie same moce? Mo?e to z tym jest zwi?zane, ?e oczy maj? r???ne wady, a takie same soczewki?
  • andex
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: andex » 05 grudnia 2008, 16:21

nie s?dze. R???nice s? naprawd? bardzo niewielkie
ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1