ODPOWIEDZ Posty: 37
Zmiana soczewek
  • Michal_17
    Forumowicz
    Forumowicz

Zmiana soczewek

autor: Michal_17 » 23 listopada 2008, 14:57

Cze??. W ko?cu doszed?em do wniosku, ?e musz? zmieni? soczewki, wcze?niej mia?em BIOXY, a teraz O2OPTIX. Od razu po za?o?eniu nie jest a? tak ?le, najgorzej po paru godzinach, oczy wysychaj?, odczuwam je pod powiek?, boj? si?, ?e mog? mie? zesp??? suchego oka, przez nieodpowiednie dobranie soczewek (przy kraw?dzi oka s? ma?e pryszcze, to mnie najbardziej niepokoi). Odwiedzi?em gabinet specjalistyczny i pani doktor powiedzia?a mi, ?e to niemo?liwe, abym odczuwa? dyskomfort, bo soczewki s? bardzo mocno uwodnione. Czy s? jakie? badania, kt??re poka?? mi czy z moimi oczami wszystko w porz?dku ?

BIOXY s? -3,00, takie same kupi?em optixy, ale znacznie gorzej w nich widz?, wola?bym zmieni? na mocniejsze ( -3,25 ) AQUA, ew B&L. Zauwa?y?em jeszcze, ?e przy mruganiu soczewki lekko si? poruszaj?.

Z g??ry dzi?kuj? za pomoc! :spoko:
  • silver_shadow
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: silver_shadow » 23 listopada 2008, 22:26

jesli sie poruszaja to prawdopodobnie masz nieodpowiedni rozmiar soczewki... :ups: a co do "pryszcze" czy widzial je lekarz????
    lepiej uwodniona soczewka faktycznie nie powinna sprawiac wrazenia dyskomfortu a to ze gorzej widzisz moze byc spowodowane wlasnie tym ze soczewka jest zbyt luzna...
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 24 listopada 2008, 15:16

Mam tzw. t?uszczyk, czyli co? jak pryszczyk ;) ale poza zasi?giem soczewki. O Optixach nieraz ju? by?o na forum, ?e trzeba w nich zmodyfikowa? moce - ka?dej zmianie soczewek musi towarzyszy? badanie wzroku. Lekarz, kt??ry my?li, ?e wszystkie, zw?aszcza najnowsze soczewki s? wygodne, komfortowe i w og??le "och i ach", nigdy ich nie nosi? i widocznie ufa bezgranicznie broszurom reklamowym, zamiast s?ucha? co maj? do powiedzenia pacjenci. Koniecznie zmie? lekarza. Dobrze, ?e mieszkasz w du?ym mie?cie.
  • Michal_17
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Michal_17 » 25 listopada 2008, 19:57

Poruszaj? si? tylko wtedy, gdy oczy s? ju? przem?czone, poprostu w lustrze wida? jak mrugn? to soczewka lekko si? podnosi. Najgorsze jest to, ?e po kilku godzinach zaczynaj? mnie bole? oczy, odczuwam b??l przy mocniejszym spojrzeniu w lewo, prawo. Lekarz nie widzia? pryszczy, przy najbli?szej wizycie poinformuj? go o tym. Dodam jeszcze, ?e u?ywam p?ynu EYEYE ALL IN ONE.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 25 listopada 2008, 20:05

W przypadku takich objaw??w wa?ne jest nawil?anie oczu kroplami.
  • Michal17
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Michal17 » 08 stycznia 2009, 13:56

W ko?cu dosta?em si? do okulisty, powiedzia?em mu o wszystkim i wypisa? krople do oczu, kt??re mam stosowa? przez 2 tygodnie ( Dicortineff na zapalenie spoj??wek ). Powoli zaczerwienienie schodzi, soczewki zamierzam odstawi? do wakacji, ?eby wszystko wr??ci?o do normy (mam nadziej? :placze:).

Wszystko by?oby OK, ?eby nie jedna rzecz, kt??ra mnie niepokoi, od d?u?szego czasu wida? tak? bia?? b?on? na obu oczach ( w rogu na dole po zewn?trznej stronie ), z rana jest bardziej widoczna, ale potem si? chowa, nigdzie nie znalaz?em opisu takiego problemu, wi?c prosi?bym o pomoc, mo?e kto? mia? co? podobnego ? ( mog? zrobi? zdj?cie ).
  • Awatar użytkownika
    Vanilla
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Vanilla » 08 stycznia 2009, 17:38

Hmm bia?a b?ona? Ja mam co? chyba podobnego. Widzisz przez to jak przez mg??? Ale to da si? ?ci?gn?? z oka, akurat w moim przypadku, bo nie wiem czy to w?a?nie masz na my?li. A z tym b??lem oczu mam to samo co Ty... A ka?dy okulista m??wi, ?e to nie mo?liwe.
  • Michal17
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Michal17 » 08 stycznia 2009, 18:26

Tylko ta b?ona wychodzi spod oka, bo t? co mia?em wcze?niej mog?em zdj?? palcami (zbiera?o si? kilka drobinek), a ta jest wewn?trz. Przez mg?? widzia?em, jak by?y te bia?e drobinki na oku, dodatkowo okulistka powiedzia?a, ?e to w?a?nie przez nie.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 08 stycznia 2009, 19:28

Mia?am par? razy takie cieniutkie b?onki przy zbyt cz?stym u?ywaniu kropli. Mo?e to by? te? kwestia Twojego aktualnego stanu zapalnego, mo?e te krople s? t?ustawe...
  • Awatar użytkownika
    Vanilla
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Vanilla » 09 stycznia 2009, 15:34

No to ja mam czasam w?a?nie te ma?e drobinki na oku, kt??re mo?na ?ci?gn??.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 10 stycznia 2009, 11:14

Takie ma?e cosie s? r??wnie naturalne jak poranne ?piochy, trzeba je po prostu wyj??. Ale ta b?onka troch? mnie niepokoi, zaburza widzenie.
  • Michal17
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Michal17 » 18 stycznia 2009, 20:10

Dwa tygodnie mijaj? jutro, zapalenie spoj??wek chyba przesz?o, bo objawy znikn??y. Mimo tego nadal czuj?, ?e co? jest nie tak, jak zamykam oczy i patrz? w lewo lub w prawo to s?ycha?, ?e co? si? zlepia, ponadto ci??ko mi wykonywa? te ruchy, jakby co? by?o uszkodzone. Na razie poczekam i zobacz? czy po kilku dniach bez kropelek nast?pi? jakie? zmiany.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 18 stycznia 2009, 20:21

Michal17 pisze: zapalenie spoj??wek chyba przesz?o, bo objawy znikn??y.
    a kontrola u specjalisty po zapalna? Mysle ze na wiele kwestii by odpowiedziala
  • Michal17
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Michal17 » 11 lutego 2009, 20:46

Uda?em si? do specjalisty, po paru badaniach wykaza?, ?e mam wysokie ci?nienie w oku, niedowidz? mimo dobrych okular??w i jakie? wg??bienie/ubytek ( nie pami?tam o co dok?adnie chodzi?o, przy kolejnej wizycie dopytam ). Wypisa? kropelki TOBRADEX i Berberil.

Obawiam si?, ?e mo?e jest to "BAKTERYJNE ZAPALENIE ROG??WKI":
    LINK
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 11 lutego 2009, 23:53

Diagnozujesz co Ci jest po lekturze objaw??w w internecie? Przecie? lekarz powiedzia? co jest nie tak. Nie warto si? do?owa?, czytaj?c takie opisy.

PS. Pytanko do os??b, kt??re si? kiedy? leczy?y deksametazonem - czy nie ma on z?ego wp?ywu na pacjent??w ze zbyt wysokim ci?nieniem w ga?ce ocznej i nie dzia?a ?le na regeneracj? rog??wki?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 12 lutego 2009, 00:03

Malla pisze:czy nie ma on z?ego wp?ywu na pacjent??w ze zbyt wysokim ci?nieniem w ga?ce ocznej
    skutkiem ubocznym dzialania moze byc podwyzszenie cisnienia srodgalkowego, wiec nie jest wskazane stostowanie go u osob o podwyzszonym lub wysokim cisnieniu srodgalkowym
  • Michal17
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Michal17 » 08 marca 2009, 22:27

Mam za sobą kilka kolejnych wizyt. Przez ten czas miałem takie badania jak pole widzenia (prawidłowe) i pomiar ciśnienia (było po 23-25 na obu, teraz 21-22). Ponadto miałem dziwny przypadek, bo po zakupieniu nowych okularów (-3,5) po 1 miesiącu wada spadła do -4,0 !!, lekarz twierdzi, że to niemożliwe, ale przecież w nowych okularach widziałem prawidłowo. Kolejna wizyta za miesiąc, przez ten czas zakraplam codziennie po kilka razy krople "AQUIFY". Mimo tego wszystkiego nadal oczy są mocno czerwone z rana, pojawiają się małe cysty ( pryszcze ), bolą mnie pod koniec dnia i czuję dyskomfort przy poruszaniu oczami. Boję się, że tak zostanie, ale moją ostatnią deską ratunku jest próba ograniczenia komputera i regularne ćwiczenia oczu (patrzenie w dal, ruchy gałek). Najbardziej nie mogę sobie wybaczyć mojej bezmyślności, a jeszcze bardziej wizyty u specjalistki, która przypisała mi te soczewki. No ale cóż, życia nie cofnę i trzeba żyć dalej :spoko:
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 09 marca 2009, 14:57

Spokojnie, ludzie uczą się na własnych błędach, warto zainwestować w lepsze czyszczenie soczewek, nie żałować płynu.
    Nie do końca rozumiem spadek wady: zmniejszyła się do -3D czy wzrosła do -4D?
  • Michal17
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Michal17 » 09 marca 2009, 18:21

Wzrosła do -4,00 , mały błąd :ups:
  • Michal17
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Michal17 » 21 kwietnia 2009, 21:31

Z ostatniej wizyty dowiedziałem się, że być może jest to przewlekłe zapalenie, które powraca przy pierwszym lepszym nadwyrężeniu oka. Coś mi się zdaje, że już nawet okulista nie wie co robić :placze:, powiedział, że może tak być, że nigdy moje oczy nie będą w idealnym stanie i muszę doprowadzić je do takiego stanu, abym mógł normalnie funkcjonować. W sumie to już braknie mi sił, co rano budzę się z bólem oczu, a katorga zaczyna się po przyjściu ze szkoły. Teraz wszystko jest w moich rękach, przez te kilka miesięcy znam swoje oczy i objawy na wylot, więc mogę próbować leczenia we własnym zakresie (choć te 4 miesiące leczenia nic nie dały... więc marne szanse). Mam kilka objawów, których lekarz nie potrafił mi wyjaśnić:
    - jak się rozpłaczę to są takie małe drobinki w oku, które wypływają na zewnątrz, jest ich najwięcej z rana (mam nadzieję, że to nie kawałki gałki ocznej :mrgreen: )
    - jak patrzę na niebo to widzę takie małe męty (jakby bakterie), które w miarę szybko się poruszają w różne strony ( zwykłe męty też są )

Jestem w stanie zrobić wszystko, aby je wyleczyć, w tym momencie tylko to się dla mnie liczy, nic więcej... błagam o wszelką pomoc :prosze: i chciałbym, abyście wywnioskowali z tego jak najwięcej, a przede wszystkim to, aby nie lekceważyć doboru soczewek i objawów.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 22 kwietnia 2009, 00:14

Męty to ja mam od dzieciństwa i nic mi się nie dzieje, ale czy możesz bliżej opisać te drobinki?
  • Michal17
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Michal17 » 22 kwietnia 2009, 21:34

Takie małe, białe, czasem wieczorem przy otwarciu oka widać jak się przesuwają na oku. Być może to one powodują te podrażnienia, ale wypłakiwanie ich nie przyniosło poprawy. Najbardziej dziwi mnie to, że nie mogę znaleźć podobnych przypadków. Jedyne na co mogę liczyć to regeneracja oka, ale sporo czasu minęło od zdjęcia soczewek i nadal jest to samo...
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 22 kwietnia 2009, 21:55

hmm, ale takie gluciki czy płatki?
  • Michal17
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Michal17 » 22 kwietnia 2009, 22:35

Płatki, ale gluciki też czasem są, takie większe, podobne do śpioszka (co parę dni zawieruszy się gdzieś w rogu).
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 23 kwietnia 2009, 16:41

Wiesz co, nie jestem lekarzem, nie mam pojęcia czym mogą być te płatki, ale z tego co się orientuję, gluciki mogą oznaczać stan zapalny lub reakcję alergiczną (czasem mam takie na środku oka po skatowaniu oczu soczewkami lub mocnym makijażem).
  • Michal17
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Michal17 » 23 kwietnia 2009, 19:49

Właśnie też się zastanawiałem czy to nie przypadkiem alergia. Trochę się naczytałem i było napisane, że oko może wytwarzać właśnie "takie" przeciwciała, które chronią oko i również prowadzą do stanów zapalnych. Chociaż to jest wersja optymistyczna, bo nie sądzę, żeby powstała ona w wyniku źle dopasowanych soczewek. Zresztą raz na jakiś czas zdarzało mi się, że oko po założeniu soczewki nagle się zaczerwieniało, ale po odczekaniu i ponownym założeniu było już ok.
  • raffia
    Forumowicz
    Forumowicz

ja również z problemem zmiany

autor: raffia » 04 maja 2009, 16:30

Nie chcę zaczynać nowego wątku, więc się dopiszę, bo dotyczy to zmiany soczewek. Nosiłam Oasic J&J miesięczne, ale nie czułam się w nich dobrze. Zmieniłam na Biofinity miesięczne i było zazwyczaj dobrze, ale po roku zaczęły boleć mnie oczy, stały się czerwone. Lekarka kazała odstawić, zaleciła leki i po tym wszystkim noszenie jednodniowych Acuvue J&J. Dla mnie one okazały się tragiczne w noszeniu, zakładaniu i w cenie. Chcę zmienić i tu pojawia się problem na jakie? Rozważam Pure Vision B&L, Air Optix lub Air Optix aqua, Biofinity. Myślę nad tym tydzień i co przeczytam ulotkę któregoś z producentów to do tych się skłaniam. Wiem, że sama muszę podjąć decyzję, ale może ktoś mnie naprowadzi. Dodam, że mam wrażliwe oczy, ze skłonnością do wysychania. Proszę o radę.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 04 maja 2009, 20:31

Michal17 - a alergia na płyny?

raffia - Oasys są 2-tygodniowe, nie miesięczne (niestety). Nie dobieraj sobie sama soczewek, bo jeszcze bardziej sobie zaszkodzisz, idź do dobrego specjalisty z szerokim asortymentem w salonie. Czy wcześniejsze dobierałaś u okulisty, czy kupiłaś w ciemno w internecie?
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez Malla, łącznie zmieniany 1 raz.
  • raffia
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: raffia » 05 maja 2009, 01:24

Wydawało mi się, że OASIS były miesięczne, ale to było 2 lata temu, więc może się pomyliłam. Zaznaczam jednak, że soczewek zawsze używałam zgodnie z zaleceniem okulisty, który jest dobrym specjalistą jeżeli chodzi o ten temat. Ale do jakichkolwiek soczewek J&J już nie wrócę, bo są nie dla mnie.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 05 maja 2009, 11:54

raffia pisze:Wydawało mi się, że OASIS były miesięczne
    Zawsze to one byly... ale dwutygodniowe. J&J wszystkie soczewki poza jednodniowymi ma tylko dwutygodniowe
ODPOWIEDZ Posty: 37