ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1
Dobór soczewek..
  • eszmeraldka
    Forumowicz
    Forumowicz

Dobór soczewek..

autor: eszmeraldka » 18 listopada 2008, 13:10

Witam :) Jestem tu nowa, ale przez ostatnie dni przeczyta?am wi?kszo?? tego forum.. I w zwi?zku z tym nasun??o mi si? pare w?tpliwo?ci..
    Mianowicie. Moja przygoda z soczewkami rozpocz??a si? nieca?y rok temu w pewnej znanej sieci... Dosta?am tam iWeary. Zosta?am poinformowana, ?e jedyne opakowanie to 6 sztuk, a ?e mam 2 r??zne wady, to skapn?? mi si? p???roczny zapas + para pr??bna. No niestety okaza?o si?, ?e soczewki miesi?czne wytrzymuj? na moim oku 2, g??ra 3 tygodnie. Zapas stopnia?, ja akurat nie mia?am funduszy na kontynuacj? zabawy, wi?c nie nosi?am ich ju? wi?cej. Swoj? drog? teraz zaczynam si? zastanawia? czy ten przedwczesny dyskomfort nie by? wywo?any przypadkiem brakiem czyszczenia mechanicznego.. C???, p?yn z funkcj? No rub, niekoniecznie musi oznacza? rzeczywiste No rub ;)
    Jaki? miesi?c temu, kilka czynnik??w mi si? na?o?y?o (m.in nadchodz?ca zima, studia, coraz bardziej mobilne dziecko kradn?ce okulary...) i postanowi??m znowu spr??bowa?, tym razem udaj?c si? do innego okulisty. Wykalkulowa?am sobie, ?e poniewa? nie mam zamiaru nosi? soczewek dzie? w dzie?, to najlepsz? opcj? b?d? dla mnie jednodni??wki. I to przekaza?am pani okulistce, gdy po badaniu zacz??a si? zastanawia?, co by mi tu da?. Zdziwi?a si?, ale da?a. "Johnsony", gdy? chyba ma z t? firm? jakie? umowy, w ca?ym salonie wisz? plakaty. Ale po chwili.. A nie chce pani 2tygodniowych? I zacz??a mnie usilnie namawia?. W ko?cu zm?czona kontaktem z ni? ( by?a bardzo uci??liwa, niewyra?nie formu?owa?a pytania, nie potrafi?am si? z ni? dogada?) stan??o na tym, ?e dosta?am 2 pary jednodniowych i 1 advanc??w. Po za?o?eniu jednodniowych badanie z tablicy. Widzia?am niezbyt ostro, okulistka zrzuci?a to na karb mojego astygmatyzmu (0,5) m??wi, ?e nie trzeb tego korygowa?, ale mo?e przynios?by mi to popraw?. Jeszcze popatrzy?a lampk?, skasowa?a i do widzenia. Nic o wizycie kontrolnej.
    Te advance nosi?o mi si? nawet dobrze, nie wysusza?y mi tak bardzo oczu, jak iWeary (nawet przy 12 godzinach, z czego wi?kszo?? na studiach, nie by?o najgorzej), ale.. no w?a?nie ta ostro??...
    Zam??wi?am sobie 1 pare AirOptix??w, poniewaz maja takie same parametry jak iWeary kt??re nosi?am, i po za?o?eniu szok! ja widz?!

I teraz podsumowanie i kilka pyta?...
    1) iWeary i optixy maja parametry 8.6 i 14.2, natomiast Acuvue advance dostalam o ile dobrze pamietam 8.7 i 14. Czy ta zmiana parametr??w mog?a rzeczywi?cie wp?yn?? na ostro?? widzenia? Dodam, ze przy badaniu okulistka zada?a pytanie jak? mia?am krzywizne, i samadopowiedzia?a, czy 8,6..
    2)Jak to jest z tym doborem? Teraz powinnam i?? w tych optixach do okulisty, ?eby zobaczy?, jak to wygl?da na oku? I?? w soczekwach, czy zak?ada? ju? na miejscu?
    3)Po zastanowieniu si? dosz?am do wniosku, ?e ze wgl?du na m??j tryb ?ycia chcia?abym spr??bowa? Air Optix N&D. Szczerze m??wi?c, w?tpie, czy jakikolwiek okulista mia?by na stanie pr??bne soczewki tego typu. Wi?c powinnam sobie kupi? gdzie? par? moich mocy i i?? do niego sprawdzi?, jak le??? A je?li wybior? sobie z?a krzywizn?, to moja strata?
    4) Soczewki mam o takich samych mocach jak okulary, czyli -3,5 i -5, z tym?e w okularach 0,5 cylindra. A tu wyczyta?alm, ?e powyzej -3 moce sie "przelicza", czy brak tego przeliczenia jest spowodowany wlasnie owym nieskorygowaniem cylindra?
    Tak na marginesie, to troch? dziwne mi si? wydaje, ?e moc soczewek dobiera si? w okularkach... ;)
    5) Czy konieczno?? stosowania kropli nawil?aj?cych jest "normalna", tzn nie oznacza od razu czego? powaznego, choroby itd, czy stanowi z?y znak? Wydawa?o mi si? zawsze, ?e je?eli czuj? sucho??, to jest niedobrze, ale widz?, ?e stosowanie kropli jest powszechne...

Uff, sporo tego, nie widzia?am, ?e tak si? rozpisz?.. ;)
    Ale b?d? wdzi?czna za kazd? podpowied?...

EDIT
    jeszcze jedna sprawa mi si? przypomnia?a ;) o Air Optixach m??wi si? (znaczy producent m??wi;) ) ze jest mo?liwo?? przed?u?enia noszenia do 6 nocy. LEMUR gdzie? w forum rzuci?, ?e to oznacza ?e mo?na przez tydzie? nosi?, a potem wywali?. A z tego co ja zrozumia?am i m??wi?a mi okulistka to mo?e tot ak?e bra? tak, ?e w ci?gu tego miesi?ca 6 razy mo?e mi si? zdarzy? zasn?? w nich na noc. I wtedy jak to robi??.. Po prostu nosi? normalnie, nagle bach, impreza przyk?adowo, ide spa? w soczewkach, potem znowu nosi? normalnie i tak miesi?c, a potem wywali?? Mo?na tak w og??le? ;)

i przepraszam, ale jeszcze jedno ;) Czy gdybym kupila sobie okulary "zerowki" z antyrefleksem np, czy to by zmniejszylo dolegliwosci z siedzenia przy komputerze itd? Wiem, ze nie do konca, bo pozostaje jeszcze suchosc wynikajaca z mniej cz?stego mrugania, ale chocia? troche?
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez eszmeraldka, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 18 listopada 2008, 18:58

eszmeraldka, ach jak ja lubi? takie historie, tak wygl?da standardowy dob??r w Polsce :D
    eszmeraldka pisze:przez ostatnie dni przeczyta?am wi?kszo?? tego forum
    Szacun :spoko:
    eszmeraldka pisze:niestety okaza?o si?, ?e soczewki miesi?czne wytrzymuj? na moim oku 2, g??ra 3 tygodnie
    Wspominasz o dzieciaczku (przy okazji zapytam czy zepsu? Ci si? wzrok w trakcie ci??y lub po porodzie?). U kobiet cz??ciej zdarza si?, ?e w wyniku zmian hormonalnych tolerancja soczewek si? skraca. Mo?liwe, ?e teraz b?dzie ju? stabilniej ni? rok temu.
    eszmeraldka pisze:Swoj? drog? teraz zaczynam si? zastanawia? czy ten przedwczesny dyskomfort nie by? wywo?any przypadkiem brakiem czyszczenia mechanicznego
    Wizyty kontrolne w u?ywanych kilkana?cie dni soczewkach pozwalaj? na sprawdzenie stopnia "brudzenia" soczewek. Gdy sko?czy?y mi si? i nie nosi?am jaki? czas z powodu zaczerwienionych oczu, to w sieci w kt??rej by?a?, lekarz za?ama? r?ce, ?e nie przysz?am w u?ywanych, zapisa? mi termin kolejnej wizyty i w og??le tyle m??wi? jak do ciemniaka, ?e by?am zachwycona. Ale salon salonowi nier??wny.
    eszmeraldka pisze:iWeary i optixy maja parametry 8.6 i 14.2
    Na dzie? dzisiejszy model iWear??w jaki mia?a? to ten sam produkt co Optixy (nawet na opakowaniu jest napis, ?e produkowa?a je Ciba), wi?c dobrze trafi?a?, ale w przysz?o?ci nie ma co si? parametrami sugerowa?, bo: soczewki s? zbudowane z r???nych materia???w, produkuje si? je r???nymi technologiami, ka?da inaczej zachowuje si? na oku, a niestety te? zdarza si?, ?e poprzednie by?y dobrane nieodpowiednio, czego czasem nie czu?, bo komplikacje wychodz? po pewnym czasie przy okazji standardowej wizyty.
    eszmeraldka pisze:Teraz powinnam i?? w tych optixach do okulisty, ?eby zobaczy?, jak to wygl?da na oku? I?? w soczekwach, czy zak?ada? ju? na miejscu?
    Porz?dny lekarz sprawdza to po pierwszej aplikacji, po tygodniu-dw??ch i przy ka?dej kolejnej kontroli, bo mo?e to brzmi dziwnie, ale oczy si? zmieniaj?. Czy i?? w nich, czy za?o?y?, to chyba oboj?tne, byle mie? przy sobie i soczewki, i okulary. Chyba ?e jaki? lekarz ma indywidualne preferencje, nie mam poj?cia. Osobi?cie wol? przyj?? w za?o?onych, bo zak?ada? przy lekarzu bym si? stresowa?a ;]
    eszmeraldka pisze:Szczerze m??wi?c, w?tpie, czy jakikolwiek okulista mia?by na stanie pr??bne soczewki tego typu. Wi?c powinnam sobie kupi? gdzie? par? moich mocy i i?? do niego sprawdzi?, jak le??? A je?li wybior? sobie z?a krzywizn?, to moja strata?
    W wielu salonach s? N&D, to popularne soczewki. W sieci, w kt??rej by?a? wcze?niej, na pewno je maj?, a i wizyta przy kupnie bodaj?e 3-miesi?cznego zapasu jest praktycznie bezp?atna. Wspomniany opis to ostateczno??. Niekt??rzy lekarze si? na to nie godz?, inni powiedz?, ?e "od biedy le?? dobrze", a wcale tak nie jest.
    eszmeraldka pisze:Soczewki mam o takich samych mocach jak okulary, czyli -3,5 i -5, z tym?e w okularach 0,5 cylindra. A tu wyczyta?alm, ?e powyzej -3 moce sie "przelicza", czy brak tego przeliczenia jest spowodowany wlasnie owym nieskorygowaniem cylindra?
    Mam podobnie, tylko ?e u mnie dotyczy to tylko jednego oka. Nie ma soczewek torycznych z cylindrem -0,5D, powinno wystarczy? podwy?szenie mocy sferycznych (czyli nieodj?cie w Twoim przypadku), cho? efekt mo?e nie by? idealny.
    eszmeraldka pisze:Widzia?am niezbyt ostro, okulistka zrzuci?a to na karb mojego astygmatyzmu (0,5) m??wi, ?e nie trzeb tego korygowa?, ale mo?e przynios?by mi to popraw?
    Jest to mo?liwe, szkoda ?e nie zaproponowa?a za?o?enia soczewek nieco mocniejszych... Ciba chwali si?, ?e Optixy maj? wewn?trzn? asferyczn? konstrukcj?, a to mo?e oznacza? lepsz? korekcj? ma?ego astygmatyzmu. Inne soczewki asferyczne to Bioxy i Frequency55, ale przepuszczaj? mniej tlenu ni? Optixy i w og??le nie mo?na w nich spa?.
    eszmeraldka pisze:Wydawa?o mi si? zawsze, ?e je?eli czuj? sucho??, to jest niedobrze, ale widz?, ?e stosowanie kropli jest powszechne
    Wysychanie oczu jest niestety cz?st? zmor? soczewkowicz??w-komputerowc??w (jak wspominasz, kwestia mrugania - okulary z antyrefleksem nie pomog?). Wiele os??b nie ma tego problemu. Warto to kontrolowa?, bo je?li si? pog??bia, to nie jest dobry znak.
    eszmeraldka pisze:o Air Optixach m??wi si? ze jest mo?liwo?? przed?u?enia noszenia do 6 nocy
    "Przed?u?one noszenie" to noszenie bez zdejmowania przez oko?o tydzie?, a nie okazyjne spanie. Producent w reklamie stosuje taki dob??r s???w, ?e nie wiadomo o co chodzi. Moj? prywatn? opini?, kt??r? si? nie sugeruj jest, ?e w przypadku awaryjnego spania nale?y skr??ci? czas noszenia za ka?d? noc o 4-5 dni, ale to tylko moje wolne wymys?y, sama ich nie stosuj?. W ko?cu od ewentualnego spania s? szkie?ka stricte N&D.

Tyle ode mnie. Jestem takim u?ytkownikiem jak Ty i mia?am podobne gabinetowe przygody :papa:
  • eszmeraldka
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: eszmeraldka » 18 listopada 2008, 21:07

eszmeraldka pisze:Wspominasz o dzieciaczku (przy okazji zapytam czy zepsu? Ci si? wzrok w trakcie ci??y lub po porodzie?). U kobiet cz??ciej zdarza si?, ?e w wyniku zmian hormonalnych tolerancja soczewek si? skraca. Mo?liwe, ?e teraz b?dzie ju? stabilniej ni? rok temu.
    Przy okazji odpowiem ;) Ze nic, a nic. A rodzi?am "normalnie" ;) ma?ego olbrzymka ponad 4 kg, a sama nale?e do drobnych. Tak?e obali?am na w?asny u?ytek mity, ?e a)wada wzroku dyskwalifikuje do porodu naturalnego (sama w sobie, czyli np mam -5 dioptrii to juz nie moge) b)jak ponad 4 kilo pierwszy por??d, to koniecznie cesarka. Swoj? drog?, to uwin??am si? do?? szybko, wi?c mo?e st?d wynika, ?e wada mi si? nie zmieni?a...
    A przy okazji soczewek ju? nie by?am w ci??y, nie bra?am pigu?ek itd.. Czyli zadnych tego typu przeszk??d... A i te? mieszkam na wsi, wi?c raczej ma?o zurbanizowane tereny ;)
    Malla pisze:Wizyty kontrolne w u?ywanych kilkana?cie dni soczewkach pozwalaj? na sprawdzenie stopnia "brudzenia" soczewek. Gdy sko?czy?y mi si? i nie nosi?am jaki? czas z powodu zaczerwienionych oczu, to w sieci w kt??rej by?a?, lekarz za?ama? r?ce, ?e nie przysz?am w u?ywanych, zapisa? mi termin kolejnej wizyty i w og??le tyle m??wi? jak do ciemniaka, ?e by?am zachwycona. Ale salon salonowi nier??wny.
    No wlasnie to by? m??j b??d i przyznaj? si? bez bicia, ?e z powodu r??znych zawirowa? (m.in. to by? okres ?wi?teczny) na kontrol? wtedy nie posz?am..
    Ale "moj" salon jest chyba dosyc "na poziomie", przynajmniej takie odnioslam wrazenie. Jak jest fakycznie.... ;)
    Malla pisze:W wielu salonach s? N&D, to popularne soczewki. W sieci, w kt??rej by?a? wcze?niej, na pewno je maj?, a i wizyta przy kupnie bodaj?e 3-miesi?cznego zapasu jest praktycznie bezp?atna. Wspomniany opis to ostateczno??. Niekt??rzy lekarze si? na to nie godz?, inni powiedz?, ?e "od biedy le?? dobrze", a wcale tak nie jest.
    Juz sobie wyczai?am list? okulistow/optykow majacych powiazania z ciba, jak dostane stypendium to podzwonie i zorientuje si? dok??dnie, jak tam jest.. Bo przyznaje, ze opcja kombinowania na wlasn? r?k? ma?o mnie bawi...
    Malla pisze:"Przed?u?one noszenie" to noszenie bez zdejmowania przez oko?o tydzie?, a nie okazyjne spanie. Producent w reklamie stosuje taki dob??r s???w, ?e nie wiadomo o co chodzi. Moj? prywatn? opini?, kt??r? si? nie sugeruj jest, ?e w przypadku awaryjnego spania nale?y skr??ci? czas noszenia za ka?d? noc o 4-5 dni, ale to tylko moje wolne wymys?y, sama ich nie stosuj?. W ko?cu od ewentualnego spania s? szkie?ka stricte N&D.
    Dla scis?o?ci, pyta?am si? czysto profilaktycznie ;) nie zdarzaj? mi si? takie sytuacje, je?li ju? to jakas drzemka w ci?gu dnia kr??tka.
    Wesz?am a? z ciekawo?ci na storne ciby, jak oni to uj?li.. i owszem jest "mo?liwo?? przed?uzonego noszenia do 6 nocy", ale te?... "rekomendowane dla pacjent??w...pacjent??w szukaj?cych zdrowych soczewek do noszenia w trybie dziennym z mo?liwo?ci? okazjonalnego spania – do 6 nocy" S?owo "okazjonalnie" moim zdaniem jest tu kluczowe... ja rozumiem je tak, ?e jak sie przespie, to jest ok.
    Ale moze to byc faktycznie jakis chwyt z ich strony... i b?d? tu m?dry.

Dzi?ki za odpowied?... Ciesz? si?, ?e jest kto?, kto zdecydowa? si? na brzebrni?cie takiego kawa?u tekstu ;) a wiadomo, ze sztuka czytania coraz bardziej zanika...

Pozdrawiam
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 19 listopada 2008, 00:29

W?a?nie wygl?da mi to na chwyt - "okazjonalne spanie", czyli np. jedziesz na tygodniowy ob??z przetrwania. Okazja, nie ma co ;)
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 21 listopada 2008, 15:13

Albo nosisz takie soczewki sciagajac na noc do plynu - wtedy - miesiac
    jezeli bedziesz w nich spac - to wtedy 6dni i do kosza.

Tak samo maja np. soczewki Oasys: normalnie 2tygodniowe, albo skrocony czas 6dni przy noszeniu nonstop.
ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1