ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1
Zamazanie obrazu
  • damjann.3
    Forumowicz
    Forumowicz

Zamazanie obrazu

autor: damjann.3 » 31 października 2008, 08:07

Od kilku dni nosz? soczewki. Mam jednak du?y problem- zamazuje mi
    si? obraz. Dowiedzia?em sie, ?e jest to spowodowane sucho?ci? oczu
    wi?c zakupi?em zalecane mi kropelki HYLO-COMOD. Mia?em kropi? jakie?
    4x/ dzie?. Niestety kropie co chwila. Nie wiem, czy oko jeszcze
    adaptuje soczewke, czy poprostu tak ju? mam i nie b?d? m??g? nosi?
    szkie? kontaktowych. Bardzo prosz? o porad?, bo przecie? jedna
    butelka HYLO-COMOD na dzie? nie b?dzie sz?a, prawda?
    Mam takie wra?enie, ?e prawe oko jest ok- zakropie i jest git, ale lewe jakby szybciej si? zu?ywe, a na lewym oku mam proclear toric XR, jakby zmienia?a swoje polo?enie, a jak odci?gn? doln? powiek? to ju? widze wyra?nie i i jak obkr?ce oko w r???ne strony to te? super, ale kilka mrgni?? i zn??w to samo. A soczewki zak?adam dobrze- kreski s? na 18 godzinie.

Moja wada: lewe oko: -6,5D i w sferze -3,75
    prawe oko: -6,5D i w sferze -2,25
    L: -6,5D -3.75C
    P: -6,5D -2,25C
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 31 października 2008, 17:18

Sk?d si? dowiedzia?e?, ?e to kwestia kropelek? Jak na moje oko, nie ma to za wiele wsp??lnego z zamazywaniem obrazu, s? bardziej prawdopodobne czynniki, zw?aszcza ?e wspomnia?e? o z?ym widzeniu po mrugni?ciu. Zak?adanie nie ma nic do rzeczy, kreski s? dla specjalisty, a soczewki same powinny odpowiednio si? zbalansowa? na oku. Wydaje mi si?, ?e masz po prostu ?le dobrane soczewki. Na obu masz Proclear Toric? Nosisz ju? kilka dni i widzisz, ?e to nie kwestia przyzwyczajenia - czas na kontrol? u okulisty, niech sprawdzi czy nie s? zbyt ruchome.
  • silver_shadow
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: silver_shadow » 31 października 2008, 18:05

podpisuje sie pd Malla-podejrzewam ze soczewka jest za duza,przez co jest niekomfortowe widzenie-zwykly test push pozwala sprawdzic czy soczewka jest odpowiednio ruchoma ale nie za luzna:)

[ Dodano: 31 Pa? 2008 06:06 ]
    a co do kropli to nie przesadzaj z dawkowaniem bo mozesz uzyskac odwrotny od zamierzonego efekt :smutny:
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 31 października 2008, 18:14

A kiedy dochodzi do przesady w u?ywaniu kropli? Te? u?ywam kilka razy dziennie :/
  • silver_shadow
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: silver_shadow » 31 października 2008, 20:25

to znalazlam:
    [spam].html

Jak cz?sto i jak d?ugo powinno si? stosowa? Hylo-COMOD®
    Hylo-COMOD® powinien by? stosowany zgodnie z zaleceniem lekarza okulisty lub optyka oraz w?asnym odczuciem i potrzeb?.
    Zwykle zakrapla si? 3 razy dziennie 1 kropl? Hylo-COMOD® do worka spoj??wkowego ka?dego oka.
    Przy wi?kszych dolegliwo?ciach Hylo-COMOD® mo?e by? bez obaw zakraplany cz??ciej. W przypadku cz?stszego stosowania Hylo-COMOD® (np. ponad 10 razy dziennie), nale?y podda? si? badaniu okulistycznemu. Hylo-COMOD® przeznaczony jest do d?ugotrwa?ego stosowania, jednak przy dolegliwo?ciach utrzymuj?cych si? przez d?ugi czas (dotyczy to zreszt? wszelkich schorze?), nale?y zg?osi? si? do lekarza okulisty.

a napisalam aby nie przesadzic,bo zaniepokoilo mnie stwierdzenie:

" Niestety kropie co chwila. Nie wiem, czy oko jeszcze
    adaptuje soczewke, czy poprostu tak ju? mam i nie b?d? m??g? nosi?
    szkie? kontaktowych. Bardzo prosz? o porad?, bo przecie? jedna
    butelka HYLO-COMOD na dzie? nie b?dzie sz?a, prawda? "

osobiscie uwazam ze 1 butelka dziennie to duzo...ale w ostatecznosci okulisa nie jestem :gwizd: :papa:
  • damjann.3
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: damjann.3 » 31 października 2008, 21:41

nie nie... po zakropieniu jest super nawet jak mrugam, a jak znow czuje suchosc to obraz sie znieksztalca....
    L: -6,5D -3.75C
    P: -6,5D -2,25C
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 31 października 2008, 22:32

Id? z takimi kilkugodzinnymi niezakroplonymi soczewkami na oczach do lekarza, niech sprawdzi czy nie masz zbyt wysuszonych oczu, czy soczewka nie przestaje Ci si? dobrze uk?ada?, nie przesuwa, ?le balansuje... U mnie za du?a soczewka osi?ga?a pe?ni? objaw??w po godzinie od za?o?enia. Je?li mia?by? tak suche oczy, by co godzin? zakrapla?, to wydaje mi si?, ?e czu?by? te? inne objawy opr??cz obni?enia jako?ci widzenia - wysuszone, szczypi?ce oczy czy zaczerwienienie. Krople to dobra rzecz, soczewki to inna jako?? widzenia, ale w taki spos??b jak u Ciebie mo?na jedynie straci? nerwy.
ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1