Zablokowany Posty: 4 Strona 1 z 1
Kilka pytań i wybór kolorowych soczewek
  • rammiro
    Forumowicz
    Forumowicz

Kilka pytań i wybór kolorowych soczewek

autor: rammiro » 19 października 2008, 16:14

Od razu m??wi? ?e nie mam ?adnego poj?cia o soczewkach ... i to m??j pierwszy post - witam ;)

Do rzeczy:
    Chcia?em sobie zmieni? kolor oczu na co? takiego:
    [spam].[spam]/watch?v=3IX2qPdDC ... re=related
    [spam].[spam]/watch?v=WeZhRClRQ ... re=related

Mo?ecie mi zaproponowa? najlepsze z takim 'bajkowym' kolorem dla pocz?tkuj?cego? (no i jeszcze gdzie najtaniej to kupi? i co jeszcze trzeba do tego - jaki? p?yn ect?) Mam oczy teraz zielone albo niebieskie - trudno mi powiedzie?.
    Oczy og??lnie mam sprawne jedno 0 drugie co? ~0.1 czyli si? nawet na 0.25 nie kwalifikuje.
    Zdj?cie:

Obrazek
    Obrazek

Jeszcze mam pytanie odno?nie og??lnie soczewek.
    -Czy maja jakie? skutki uboczne? Oczy bol??
    -Skora si? jako? rozci?ga?
    -Psuj? si? oczy?
    -Mo?na w nich spa??
    Jak kupie jakie? "miesi?czne" to mog? ich u?ywa? 30 od pierwszego za?o?enia czy tu chodzi o 30 pe?nych dni noszenia = 720h.

Soczewki chcia?bym nosi? albo od ?wi?ta, 1-2 w tygodniu lub codziennie ok. 8h. Zale?y to od wygody itp.

Pozdrawiam :mrgreen:
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez rammiro, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 19 października 2008, 17:09

Po pierwsze i przede wszystkim to udaj sie na dobor soczewek kontaktowych, tak aby specjalista sprawdzil stan oka (spojowki, naczynka itp...) nauczyl Cie pielegnacji soczewek, dobral wlasciwe itp... czesto sa wzorniki soczewek kolorowych a nawet probne. A to juz bedzie dobry krok aby miec cos wiecej niz nawet brak pojecia.

Nie bedzie wtedy tak oczywistych pytan jak:
    rammiro pisze: -Czy maja jakie? skutki uboczne? Oczy bol??
    -Skora si? jako? rozci?ga?
    -Psuj? si? oczy?
    -Mo?na w nich spa??
    Jak kupie jakie? "miesi?czne" to mog? ich u?ywa? 30 od pierwszego za?o?enia czy tu chodzi o 30 pe?nych dni noszenia = 720h.
    Na wszystkie powyzsze pytania byla juz odpowiedz na forum... ogolnie krotko odpowiem.

Co znaczy oczy bola? Oczywiscie ze sa skutki uboczne, co znaczy ze skora sie rozciaga (jaka skora?), nie mozna spac w kolorowych - tylko w takich ktorych dopuszcza producent i specjalista, nie... nie 30dni ciaglego noszenia, tylko od momentu pierwszego zalozenia 30dni!
  • rammiro
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: rammiro » 19 października 2008, 17:18

Okulista robi takie rzeczy na NFZ?

By?em na badaniu z 2 lata temu i wszystko by?o OK (jedynie co z?ego to jedno oko ~0,1)

Co do b??lu oczu to nie mog? sobie wyobrazi? jak to jest mie? obce cia?o w oku (zazwyczaj jak co? mi wpadnie to boli i nie mog? si? tego pozby?) - st?d to pytanie. O sk??r? to mi chodzi pod oczami - przy zak?adaniu chyba trzeba j? naci?ga?...

A i dla spec??w :] Jakiego koloru mam oczy?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 19 października 2008, 18:17

ogolnie temat KILKA PYTAN istnieje tutaj
    [spam].optometria.[spam]/viewtopic.php?t=803

ogolnie poczytaj zasoby forum, na wiele Twoich pytan juz odpowiedz padla.
Zablokowany Posty: 4 Strona 1 z 1