?eby nie by?o, ?e jestem wredna, jestem mi?? i uczynn? os??bk?

By?y tu ju? w?tki o zmianie soczewek na ta?sze, nawet z Optix??w na SofLens, wyszukiwarka wyplu?a mi w?tki, kt??re znajdziesz np.
tutaj tutaj,
tutaj,
tutaj,
tutaj,
tutaj,
tutaj.
Ciekawe, ?e na tak? zmian? decyduj? si? ludzie kupuj?c samemu tani model w necie, nie konsultuj?c decyzji w og??le z lekarzem - czy?by si? wstydzili powiedzie? lekarzowi, ?e po prostu nie sta? ich na wydatek, jakim w Polsce s? najnowsze soczewki, a nie chc? z nich rezygnowa?? To normalne i ludzkie, ?e ka?dy chce mie? jak najlepiej i jak najtaniej i poszukuje optymalnego rozwi?zania, lekarz jest od udzielania pomocy i porady r??wnie? w takich przypadkach... Przecie? zdrowiej i naprawd? taniej wyjdzie skoczy? na - i tak obowi?zkow? dla soczewkowicz??w co p??? roku - kontrol?, podczas kt??rej b?dzie mo?na bezpiecznie wypr??bowa? po jednej parze r???nych modeli, bez konieczno?ci kupowania ca?ego opakowania i m?czenia si? na si?? z reszt? soczewek, je?li co? b?dzie nie tak... Ostateczno?ci?, do?? cz?sto praktykowan?, jest w przypadku niedost?pno?ci danego modelu u swojego lekarza kupienie jednej pary gdzie indziej i przyj?cie z ni? na kontrol?. We? pod uwag?, ?e o doborze nie decyduje tylko jedna wizyta!
Uwa?am (ale nieomylna nie jestem, wr?cz przeciwnie), ?e nie ma sensu zak?ada? nowego w?tku dla kombinacji wszystkich istniej?cych na rynku soczewek, tylko wystarczy dopisa? si? do istniej?cego w?tku o danym modelu lub o zmianie soczewek. Dlaczego? Cho?by dlatego, ?e to bardzo indywidualna sprawa i prowadzi do niepotrzebnego powtarzania identycznych post??w (r??wnie? moderator??w) w r???nych w?tkach - za tydzie? oka?e si?, ?e istniej? inne tanie soczewki ni? SofLens i zostanie za?o?ony w?tek "zmiana Optix na Proclear, pono? dobre", za dwa "w?tek tylko dla os??b, kt??re przesz?y z Optix na Bioxy" itp.
Odpowiadaj?c na pytanie:
Ola-check pisze:Czy te parametry b?d? zgodne w ka?dej firmie?
Niestety nie, bo parametry to nie wszystko, nawet w obr?bie jednej firmy jest r???nica, czego jestem ?ywym przyk?adem. Ale to nie jest spowodowane stosowaniem przez firmy r???nych narz?dzi pomiarowych, tylko specyfik? budowy samych soczewek. Wspomniane przez Ciebie s? zbudowane z zupe?nie r???nych materia???w, ju? w dotyku zauwa?ysz r???nic?. Dyskusje o parametrach tocz? si?
tutaj, o Optixach - tak?e pod k?tem zmian,
tutaj czy dawniej
tutaj.
Nie narzekasz ani s?owem na obecne soczewki opr??cz ceny - jeste? szcz??ciar?, ?adnych suchych oczu, podra?nie?, niewyra?nego widzenia, wiele os??b, w tym i ja, mo?e Ci pozazdro?ci?

Po co zmienia? co?, co dobre, ryzykuj?c uwra?liwienie oczu, po kt??rym mo?esz ju? nawet nie tolerowa? tego, co nosisz obecnie? Znam takie przypadki osobi?cie. Optixy wychodz? ok.30z? miesi?cznie, SofLens ok.15z?, to kwestia 2-3 piw mniej (wg mojego studenckiego przelicznika). Mo?e warto skupi? si? na znalezieniu najta?szego sklepu z zestawami promocyjnymi i programem lojalno?ciowym albo zmieni? jedynie p?yn?
Je?li jednak zdecydujesz si? na zmian?, to daj zna?, jak si? powiod?a, znajdzie si? tu mn??stwo os??b z podobnym dylematem