ODPOWIEDZ Posty: 9 Strona 1 z 1
Okulary, a soczewki - różnica w widzeniu
  • sawanb03
    Forumowicz
    Forumowicz

Okulary, a soczewki - różnica w widzeniu

autor: sawanb03 » 03 października 2008, 11:36

Witam,
    od tygodnia chodz? w soczewkach i pojawi?y si? ma?e problemy. Ot???, moja wada wzroku badana w przychodni (komputerowo) to
    OP: -3.75
    OL: -3.25
    badana w punkcie przez lekarza, gdzie dobierano mi soczewki to
    OP: -3.25
    OL:-3
    To podaje tak dla informacji. Soczewki jak i okulary mam -3 na oba oczy, a w soczewkach gorzej widz?. Nie widz? tak ostro jak w okularach, oraz obraz (szczeg??lnie litery) jako? mi si? rozmywaj?. Wyczyta?em tu na forum, ?e przy komputerze tak mo?e si? dzia?, bo to jest co? zwi?zane z akomodacj? oka, ale ja te? nie widz? dobrze z dalszej odleg?o?ci na powietrzu czy to w pomieszczeniach.
    Jest taka mo?liwo??, ?e mam ?le dobrane soczewki? Jak tak to co z tym fantem zrobi?, bo mam wykupione ich 4 pary.
    Prosi?bym o odpowied? Lemura, oczywi?cie innych u?ytkownik??w opini? te? ch?tnie chcia?bym us?ysze?.
    Pozdrawiam

Ps. Jeszce jedno czy soczewka ma si? troch? porusza? je?eli patrzymy ostro w lewo lub prawo?
    PS.2 Jak u was jest od razu po za?o?eniu soczewki, boli was troch? oko?
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez sawanb03, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 03 października 2008, 11:43

po dobraniu soczewek powinno sie sprawdzic ostrosc widzenia.
    Zawsze nastepuje jakis okres adaptacji, nie zawsze widzenie w soczewkach jest tak samo dobre jak w okularach.

Co z tym fantem zrobic, narazie na poczatku korzystac z soczewek - zobaczysz jak bedzie za kilka godzin, dni. Jezeli nic sie nie zmieni - musisz udac sie w miejsce badania i poprosic o konsultacje. Jezeli to poczatek przygody z soczewkami to mogles dostac TYLKO soczewki probne a dopiero pozniej zakupic jak sie sprawdza - tak jest to w wiekszosci salonow optycznych.

Co do poruszania sie soczewki - musi sie lekko poruszac na rogowce, przy mocnym patrzeniu w lewo/prawo gora/dol krawedz soczewki opiera sie o powieke i powoduje jej przesuniecie.

Co do bolu, to jeden bol drugiemu nierowny - opisz bardziej szczegolowo ten bol? czy to pieczenie, szczypanie. Moze po prostu nie masz duzej wprawy w zakladaniu i sciaganiu soczewek i zanim soczewka wyladuje na oku po prostu masz oko 'zmaltretowane' i podrazniane, co moze powodowac "bol"
  • sawanb03
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: sawanb03 » 03 października 2008, 12:12

To takie bardziej drapanie trwa kilkana?cie sekund i to nie ma r???nicy czy uda mi si? soczewk? za?o?y? za pierwszym razem czy b?d? si? z ni? m?czy? par? minut. Dok?adniej b??l opisze jutro, bo nie chce mi si? ju? dzi? zak?ada? i ?ci?ga? soczewki.
    Mam jeszcze jedno pytanie. Wczoraj gra?em w pi?k? przy deszczu no i chc?c nie chc?c troch? kropel mi do oka wp?yn??o. Mog? te soczewki dalej u?ywa?, czy lepiej wyrzuci? ? Soczewki s? miesi?czne.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 03 października 2008, 12:28

Troch? mnie dziwi, czemu masz okulary i soczewki identyczne na obydwu oczach, skoro badania wykaza?y r???nic? 0,25-0,5, to wg mnie zauwa?alna r???nica. Czy na ka?dym oku masz tak? sam? jako?? widzenia?

Jakie masz soczewki? Je?li Optixy, to by?o ju? tutaj troch? o konieczno?ci korekcji mocy w niekt??rych przypadkach ze wzgl?du na asferyczn? konstrukcj?, nawet niedawno w jednym z w?tk??w wkleja?am zbiorczo linki do poprzednich o tej tematyce.

Soczewki poruszaj? si? razem z ga?k? oczn?, to konieczne. Jak poruszaj? si? za bardzo albo za s?abo, to nie jest dobry znak. Po za?o?eniu oko mnie nie boli, ale przez chwil? szkie?ko czuj?, to jak z ubieraniem si?. Czasem czuj? dolne brzegi, gdy soczewka podejdzie nieco do g??ry (np. jednodni??wki, kt??re s? nieco za du?e), przydaj? si? krople do zapewnienia odpowiedniego po?lizgu. B??l taki jak ?ciskanie oka wyda?by mi si? ju? niepokoj?cy.

Daj oczom kilkudniow? szans? si? przyzwyczai?. Szkoda, ?e dosta?e? a? 4 pary przy braku pewno?ci, ?e produkt b?dzie Ci pasowa?...
  • sawanb03
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: sawanb03 » 03 października 2008, 12:48

To nie by?o tak, ?e dosta?em 4 pary. By?em w jednym z punkt??w gdzie sprzedaj? soczewki Iwear :wink: . Tam mi?a Pani poinformowa?a mnie, ?e je?eli zakupie u nich soczewki + p?yn za kwot? powy?ej 100 z? to badanie lekarskie b?d? mia? za darmo. Plus to, ?e lekarz by? na miejscu dost?pny i nie musia?em si? na wizyt? zapisywa? to propozycja przypad?a mi do gustu i tak oto mam 4 pary soczewek. Chytry 2 razy traci :lol:

edit:
    Odno?nie tego dlaczego nie mam pe?nej korekcji wzroku, to lekarze m??wi? mi zawsze, ?e przy mojej wadzie wzroku nie daje si? pe?nej korekcji wzroku po to by oko mog?o pracowa?, a nie "leniwie? si?".
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 03 października 2008, 13:19

sawanb03 pisze:nie daje si? pe?nej korekcji wzroku po to by oko mog?o pracowa?, a nie "leniwie? si?".
    Zawsze sie pytam co znaczy "nie leniwic sie"? :zdziwko: rotfl
    Co? Chodzi o to aby akomodowalo? Przeciez tu nie ma nic do rzeczy. Nawet jest gorzej.
    Osobie krotkowzrocznej nie w pelni skorygowanej nieakomodujacej ostry obraz tworzy sie przed siatkowka, a tym samym widzi NIEostro. Aby wiedziala ostro musi sie znalesc na siatkowce, a akomodacja bedzie tutaj jeszcze bardziej go zamazywac.
    Wiec o jakiej pracy jakim widzeniu piszemu?
    Nieostry obraz siatkowkowy moze byc przyczynkiem do wzrostu galki ocznej a tym samym poglebiania sie krotkowzrocznosci.
    Poczytaj sobie artykuly o niedokorygowaniu krotkowzrocznosci
    [spam].optometria.[spam]/bielawski ... abeokulary
    [spam].optometria.[spam]/bielawski ... sciweszkla
  • sawanb03
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: sawanb03 » 03 października 2008, 14:19

No to trzeba b?dzie porozmawia? z lekarzem :). Ja osobi?cie widz? 3 rz?d od do?u. Niepokoi mnie moja ?renica. (?renica, a ga?ka oczna to to samo?). Poniewa? jest bardzo du?a, gdy jest troch? ciemniej zajmuje prawie ca?e miejsce t?cz??wki. Przy dobrym ?wietle si? zmniejsza do normalnych rozmiar??w.

PS.
    jeszcze jedno laickie pytanie odno?nie soczewek. W opakowaniu mam 3 soczewki, czy oboj?tne jest to kt??r? za?o?? na prawe, a kt??r? na lewe oko?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 03 października 2008, 14:30

sawanb03 pisze: jeszcze jedno laickie pytanie odno?nie soczewek. W opakowaniu mam 3 soczewki, czy oboj?tne jest to kt??r? za?o?? na prawe, a kt??r? na lewe oko?
    jezeli masz taka sama moc - to obojetne - za pierwszym razem. Pozniej raz zalozona soczewke na prawe oko, powinna zawsze byc zakladana na prawe oko - aby w razie jakiegos schorzenia nie przenosci nic z jednego na drugie oko.
    Dlatego tez pojemniczek ma oznaczenie prawej soczewki.

Kwestie zrenicy wyjasnij z osoba podaczas wizyty kontrolnej.

Nie, galka oczna i zrenica to nie to samo - poczytaj jezeli Cie interesuje jakis artykul o budowie oka
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 03 października 2008, 15:00

O ?renicy poczytasz tu: [spam].wikipedia.org/wiki/%C5%B9renica
    O ga?ce ocznej, czyli oku, tu: [spam].wikipedia.org/wiki/Ga%C5%82ka_oczna
    Soczewkowiczom przyda si? te? wiedza o rog??wce: [spam].wikipedia.org/wiki/Rog%C3%B3wka
    i jej r?bku: [spam].wikipedia.org/wiki/R%C4%85bek_rog%C3%B3wki
ODPOWIEDZ Posty: 9 Strona 1 z 1