Witam
Nie ukrywam, ?e jestem pocz?tkuj?cy w temacie. Okulary nosze dopiero od tygodnia

Sprawa ma si? tak, ?e pani dokt??r (

) postanowi?a mi zaaplikowa? soczewki o po?ow? mniejszej mocy ni? mie? powinienem, uzna?a, ?e tak lepiej b?dzie mi si? przyzwyczai? zw?aszcza, ?e w gr? wchodzi astygmatyzm. Tak?e za 6 miesi?cy mam si? do niej zg?osi? po now?, ju? docelow? recept?. Wyrobi?em wi?c okulary z soczewkami organicznymi (producent Essilor, nazwy modelu niestety nie ma, tylko jakie? cyferki :S ). Nie ma te? pow?oki antyrefleksowej, gdy? po prostu mi si? to nie op?aca?o - 6 miesi?cy jako? wytrzymam.
Problem polega na tym, ?e nie za bardzo wiem jak czy?ci? te soczewki. Na chwil? obecn? korzystam wy??cznie ze ?ciereczki z mikrofibry. Jednak patrz?c przez soczewki wydaje mi si? jakbym patrzy? nieco przez mg?? - uczucie to nasila si? zw?aszcza, gdy patrze na jasne przedmioty na ciemnym tle, np. na okno. Czy jest to spowodowane brakiem pow?oki AR czy chodzi mo?e o niedok?adne czyszczenie soczewek?
I w ko?cu mam pytanie jak dba? o takie soczewki. Czy s? jakie? specjalne p?yny do czyszczenia tego typu soczewek czy korzysta? tylko ze ?ciereczki?

Chcia?bym nieco si? doszkoli? zw?aszcza, ?e za p??? roku czeka mnie wymiana soczewek na nowe, dosy? drogie i chcia?bym wiedzie? jak sprawi?, aby pos?u?y?y mi troch? d?u?ej
pozdrawiam