Jestem nowa na forum, pewnie podobny temat by? juz poruszany ale nie jestem w stanie przeczyta? ca?o?ci, cho? cz??? ju? przeczyta?am

Wade wzroku mam ju? od 10 lat. Oko?o 4 lat temu spr??bowa?am soczewek, w optyku lekarka zasugerowa?a B&L, chyba soflens. Niestety po paru godzinach noszenia oczy wysycha?y widzia?am jakby za mg??, wi?c kupi?am krople, ale musia?abym zakrapla? co p??? godziny - to nie mia?o sensu. Zmieni?am soczewki na O2Optix podobno przepuszczalno?? tlenu jak na tamten czas mia?y najwi?ksz?,(z tego co wiem nadal maj?, tylko Night&Day je wyprzedzi?y troch?, tak?) Z o2Optix by?o jakby troche lepiej, ale oczy nadal by?y wysuszone zw?aszcza pod koniec dnia noszenia(ok.12 godz noszenia), dalej kropi?am oczy, ale siedzenie przy komputerze doszcz?tnie m?czy?o oczy, a wtedy jeszcze nie musia?am przy nim siedzie? po 8 godz dziennie. Od oko?o roku nosze Oasys, ale ?eby by?y takie suuper jak reklamuja to bym nie powiedzia?a, po ok.4 godz przy kompie mog? ju? zapomniec o pracy, musz? ?ci?gn?? soczewki i nie ma mocnych, nawet krople nie pomagaj?.

W zwi?zku z moj? sytuacja mam kilka pyta?:
1.Czy ktos przechodzi podobne katusze - jakich soczewek u?ywa?Co mo?ecie polecic?
2. Czy te nowe soczewki Night&day s? lepsze?czy mo?na nosi? je tylko w trybie dziennym(codziennie moczy? w p?ynie)?bo ja naprawd? nie chc? w nich spa?, chce tylko mie? ca?kowity komfort noszenia przez ca?y dzie?-ok.12 godz. w tym praca przy kompie.
3.Co jest wa?niejsze w moim przypadku?Przepuszczalno?? tlenu czy uwodnienie soczewki?
Co daje w og??le wi?ksze uwodnienie? ( Niestety im wi?ksza przepuszczalno?? tlenu tym mniejsze uwodnienie....widzia?am to w tabelach ze wska?nikami przepuszcz.
Oczywi?cie kiedy mam wolny dzie?, nie siedze przy kompie i za?o?e soczewki na jakie? 6-8 godzin to nie ma problemu, ale to bez sensu miec "weekendowe" soczewki. W ci?gu normalnego dnia pracy nie jestem w stanie zmienia? soczewek na okulary po kilku godzinach.
Prosz? nie piszcie, ?e pozostaj? mi TYLKO OKULARY...