ogolnie to powinien sprawdzic specjalista czy wogole sa.. bo z postu wnioskowac mozna ze na wlasna reke... Twoje oczy!4424 pisze:I jeszcze jedna sprawa czy s? jakie? przeciwwskazania do noszenia
wiele juz bylo na forum..4424 pisze:Co s?dzicie o soczewkach Bausch&Lomb Soflens38/Optima FW?
i znowu obszerny watek o plynach4424 pisze:Chcia?em si? jeszcze zapyta? czy p?yn EYE SEE Only One solution jest dobr? propozycj??
krzywizna nie stanowi jedynego wyznacznika w doborze soczewek. Wazna jest rowniez srednica soczewki i te dwa parametry (+ material) maja kolosalne znaczenie w doborze soczewek jak i komforcie uzytkowania.4424 pisze:Czy zmiania z 8,4 na 8,6 zaszkodzi czym??
udaj sie gdzies do gabinetu, ktory w cenie badania oferuje soczewki probne, tak aby specjalista zalozyl Ci soczewki, sprawdzil zachowanie sie jej na oku itp, itd... to najlepsze rozwiazanie. Nigdy nie polecam w taki sposob w jaki mnie prosisz. Bo to ze bedziesz czul soczewke na oku OK, nie oznacza ze jest dobra soczewka. Wiec z tego wzgledu najlepszym rozwiazaniem - jezeli juz chcesz zmienic soczewki bedzie zrobienie tego w opisany przeze mnie sposob.4424 pisze:Ale prosz? Ci? r??wnie?, ?eby? mi doradzi?
moze byc tak, ze pasuje. Jednak po to sa wizyty kontrolne aby to wyjasnic. Moze sie okazac, ze dobor super, ale po 2-4dniach okazuje sie ze pojawia sie uczulenie na silikon (rzadko, ale bywa), albo material za sztywny, albo to, czy tamto...4424 pisze:ednak ?mierdzi mi to sponsoringiem. Do tego za pierwszym razem wszystko super.., ale mo?e tak jest.
moze tak, moze nie. Pisalem ze nie tylko parametry ale i material ma znaczenie. Wiec ciezko bedzie na odleglosc.4424 pisze:1. Czy jest odczuwalna r??znica mi?dzy soczewkami BC=8,4 DIA=14mm i BC=8,6 DIA=14,2?
ciezko bedzie o tych samych - ale mi bez katalogow rowniez4424 pisze: 2. Czy s? jeszcze w og??le jakie? soczewki opr??cz moich J&J, i tych Optima o wymiarach BC=8,4mm i DIA =14mm? /opr??cz rocznych/
Tych soczewek (OptimaFW) ja nie oferuje i trzymam sie z daleka od nich.4424 pisze: 3.Czy na moim miejscu wzi??by? J&J czy Optimy, zak?adaj?c, ?e obie soczewki pasuj? dobrze, i patrz?? na koszty. (300zl./6mies j&j i 60zl./6mies optimy)
no to powiedz, ze sie zle w nich czujesz i wogole opowiedz wszystko i tyle. Przeciez tak sie robi.4424 pisze:?e zapyta si? tylko czy si? dobrze czu?em w soczewkach kt??re mi da?a wczesniej.
Ale napisalem Ci ze BC nie jest JEDYNYM wyznacznikiem. Manipulacja dodatkowo SREDNICA (DIA) soczewki rowniez powoduje ze soczewka staje sie bardziej stroma/plaska. A przy jednoczesnej zmianie BC/DIA mozna uzyskac odpowiednik.4424 pisze:tylko jak opowiem wszystko to przecie? nie zmieni mi to rozmiaru BC.
soczewka na zlej stronie, jakies drobne jej uszkodzenie, pofaldowanie krawedzi... roznie - dokladnie to mozna sprawdzic pod lampa szczelinowa. No chyba ze ktores z mechanicznych widocznych uszkodzen.4424 pisze:I ju? po 20minutach czuje znowu jakbym mia? paprocha jakiego? w prawym oku.
Co mo?e powodowa? takie uczucie?
prawdopodobnie soczewka byla zbyt wilgotna. Sprobuj ja przelozyc z palca na palec - ocierajac go pozniej z nadmiaru plynu. Powinna 'wskoczyc'4424 pisze:Zauwa?y?em, ?e soczewka /prawa/ cz?sto si? zgina na p??? i trzeba j? prostowa? r?cznie.
Pr??bowa?em za?o?y? praw? soczewk? chyba z 5 razy na oko i nie chcia?a przej?? z palca na oko. Nie wiem co robi?,
zdarza sie... szerzej oczko Kolego!4424 pisze:To jest nie normalne, ?eby tyle razy probowa? i nic...
Soczewka g??rn? kraw?dzi? przyczepia si? oka lecz d??? czasami zostaje na palcu a czasami zostaje na dolnychsach.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }