Zablokowany Posty: 2 Strona 1 z 1
Wybór soczewek
  • dokicz09

Wybór soczewek

autor: dokicz09 » 10 sierpnia 2008, 00:33

Witam serdecznie. Mam ma?y problem. Trenuj? tenisa ziemnego i z racji pogorszenia sie wzroku(wiemy jak wa?ne jest ?eby dobrze widzie? t? ma?? ????t? pi?eczk? ;p) zmuszon zosta?em do kupna soczewek(okulary nie sa za wygodne).I teraz nie mam poj?cia co wybra?: czy soczewki jednodniowe(z tym?e jakbym mia? je nosi? codziennie zamiast okular??w wiadomo, ?e koszta by?yby wi?ksze) czy mo?e lepiej soczewki np. kwartalne(i tutaj czy podczas gry mo?e mi soczewka wyleciec?) Niby bezpieczniej by?oby kupi? jednodniowe bo je?eli mog?a by wypadn?? to strata niedu?a a jak wypad?aby taka kwartalna to co innego;p no ale nie wiem jak to wygl?da, wi?c prosz? o porad?. Dodam ?e mam -1,75 na jedno i drugie oko;p Pozdrawiam.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez dokicz09, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 10 sierpnia 2008, 02:57

Mi?dzy jednodniowymi a kwartalnymi (niezalecanymi zreszt?, przestarza?ymi i sprzedawanymi w innych krajach ze znacznie kr??tszym okresem wymiany) s? jeszcze miesi?czne, najpopularniejsze. Jednodniowe op?acaj? si?, je?li nosisz 2-3x w tygodniu, odpada te? wtedy koszt p?ynu. Bardzo rzadko soczewki wylatuj? sportowcom, m??j kumpel te? gra w tenisa i jeszcze mu si? to ani razu nie zdarzy?o. Bardzo wa?ne jest, ?eby to lekarz zadecydowa? o d?ugo?ci okresu wymiany, oczy mog? buntowa? si? przed d?u?szymi. Na pocz?tek dobre s? jednodni??wki, mo?na po?wiczy? zak?adanie i ?ci?ganie (cz?sto dostaje si? takie gratis w trakcie wizyty). Warto spr??bowa?, zw?aszcza w przypadku sportowc??w!

Warto te? przejrze? forum i dopisywa? si? do istniej?cych w?tk??w, o podobnych dylematach by?o cho?by: tu, tu, tu, tu czy tu.
Zablokowany Posty: 2 Strona 1 z 1