ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1
gorzej widze w soczewce pomocy
  • anecik
    Forumowicz
    Forumowicz

gorzej widze w soczewce pomocy

autor: anecik » 30 lipca 2008, 21:20

witam 2 lata temu postanowilam kupic soczewke na astygmatyzm. okulistka stwierdzila na lewe oko -3.5 i dala soczewke na jedno oko na -1.75.nosilam ja przez 2 miesiace i stwierdzilam ze nie widze roznicy z soczewka. teraz znowu zakupilam soczewke po zbadaniu prze lekarke gdzie zaplacilam 200zl i znowu to samo.nei widze roznicy zebym lepiej widziala a nawet wydaje mi sie ze widze gorzej na prawe oko z soczewka. prosze o porade czy mam zle dobrana soczewke i czy mam nosic ja dalej. obawiam sie ze moglby wzrok mi sie pogorszyc skoro wydaje mi sie widze gorzej. prosze o porady
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 31 lipca 2008, 00:27

Wypowied? jest zbyt chaotyczna, by mo?na by?o cokolwiek wywnioskowa?. Zanim my si? domy?limy o co chodzi i pokombinujemy, lekarz pomo?e w ci?gu jednej wizyty i to bym serdecznie poleci?a.
  • anecik
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: anecik » 31 lipca 2008, 14:59

o to chodzi ze nie jestem teraz w polsce i juz dla pani doktor mowilam ze 2 lata temu nei widzialam zbyt dobrze wiec dala mi inne soczewki ale dalej jest ten sam problem. wg mnie albo powinna mi dac rowniez soczewke na prawe oko na krotkowzrocznosc lub powinna dac mi soczewke silniejsza na astygmtyzm. na razie sie nei wybieram do polski i nie wiem czy nei zaszkodzi oczom gdy bede nosila ta soczewke w ktorej wydaje mi sie ze gorzej widze
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 31 lipca 2008, 15:40

anecik pisze:okulistka stwierdzila na lewe oko -3.5 i dala soczewke na jedno oko na -1.75
    Na jedno czyli na lewe? To moc sferyczna czy cylindryczna? Czy drugie oko ma wad??
    anecik pisze:nosilam ja przez 2 miesiace i stwierdzilam ze nie widze roznicy z soczewka.
    anecik pisze:pani doktor mowilam ze 2 lata temu nei widzialam zbyt dobrze wiec dala mi inne soczewki ale dalej jest ten sam problem.
    Czym si? r???ni?y od wcze?niejszych? Jaki to rodzaj? Na czym polega z?e widzenie? A okulary, wiek, inne zaburzenia widzenia...?
    anecik pisze:wg mnie albo powinna mi dac rowniez soczewke na prawe oko na krotkowzrocznosc lub powinna dac mi soczewke silniejsza na astygmtyzm
    Sugestie warto zg?asza? lekarzowi na wizycie, ?eby nie by?o niedom??wie?.
    anecik pisze:nie wiem czy nei zaszkodzi oczom gdy bede nosila ta soczewke w ktorej wydaje mi sie ze gorzej widze
    My r??wnie? tego nie wiemy, ale nie ma sensu si? m?czy?. Nie pomo?emy te? w doborze innej, bo nie taka nasza rola i kompetencje.
    anecik pisze:na razie sie nei wybieram do polski
    Za granic? te? s? lekarze. Jak mo?na przez kilka lat si? tym nie zainteresowa? szerzej? W ko?cu p?acisz za t? us?ug?!

Powodzenia w wyja?nianiu sprawy u specjalisty.
    ?ycz? udanego doboru!
  • anecik
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: anecik » 13 sierpnia 2008, 21:44

dla zainteresowanych
    bylam u optyka za granica i sie okazalo ze mam astygmatyzm na lewym oku -0.5 i na prawym krotkowzrocznosc 0.5. i co sie okazalo z moim lewym okiem. nie widze na nie i raczej nie bede widziala lepiej poniewaz te oko nie pracuje od dawna, moje nerwy nie sa dobrze p[olaczone. lekarz bedzie sie staral dobrac mi jakies soczewki ale nie obiecuje ze cos mi pomoga. ta wada wziela sie z tego ze jako male dziecko nosilam okulary z jednym szklem zakrytym ale mama nie jest pewna czy bylo wyleczone ( ja tego nie pamietam bo mialam 2 lata) i od tamtej pory oko nie pracuje.wiec mam nadzieje ze znajde jakies soczewki zeby lepiej widziec przynajmniej minimalnie
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 13 sierpnia 2008, 23:08

Ciesz? si?, ?e sprawa si? wyja?ni?a, chocia? liczy?am na pomy?lniejsz? diagnoz? :smutny:
ODPOWIEDZ Posty: 6 Strona 1 z 1