ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1
Nowoczesne soczewki DISCON
  • anecka1991
    Forumowicz
    Forumowicz

Nowoczesne soczewki DISCON

autor: anecka1991 » 22 lipca 2008, 12:20

Witam na forum :))
    Ostatnio przegl?da?am w internecie oferty r???nych soczewek. Znalaz?am soczewki firmy discon, sprowadzane z Holandi, miesi?czne. Podobno maj? a? 60% uwodnienia i przepuszczaj? 4-5 razy wi?cej tlenu ni? zwyk?e soczewki. Na ka?dej stronie s? zaliczane do tych najlepszych i najbardziej komfortowych. Pono? s? mi?kkie i wyt?aczane jak?? now? technologi?. S?ynne w USA, Japonii, Holandii. Cena i opis zach?caj?ce, ale jaka prawda?

Ja nosz? soczewki jednej z najlepszych firm Johnson&Johnson, jednak z tej firmy s? tylko 2 tygodniowe (u mnie w optyku sprzedaj? je jako miesi?czne:/), koszty s? strasznie du?e, a ostatnio nawet dra?ni? mi oczy. Mo?e dlatego ?e przekraczam ten czas 2 tygodni... Chcia?am si? "przerzuci?" na discona...

Czy kto? mo?e nosi? ju? te soczewki DISCON i mo?e si? wypowiedzie? na ich temat??
    Z g??ry dzi?kuj? :)
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez anecka1991, łącznie zmieniany 1 raz.
    NajwaÂ?niejsze jest niewidoczne dla oczu ;))
  • Awatar użytkownika
    armani
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: armani » 22 lipca 2008, 15:32

Szczerze - w ?yciu nie s?ysza?em o tych soczewkach ;)
    Wiesz, napisa? to mo?na wiele rzeczy (reklama), ale jak si? to przek?ada na zdrowie i komfort u?ytkowania to ju? inna sytuacja.
    Pozatym ka?de soczewki silikonowo-hydro?elowe przepuszczaj? 4-6x wi?cej tlenu ni? tradycyjne hydro?ele... Twoje J&J te? :)
    Je?li chcesz si? 'przerzuci?' na miesi?czne to radzi?bym wybra? sprawdzone O2Optix, PureVision, Biofinity i tym podobne... a na tego Discona poczeka? jeszcze troche. Pewnie zanied?ugo oka?e si? czy to taka rewolucja ;)
    Oczywi?cie ka?d? zmian? soczewek konsultuj ze swoim okulist? - nie ka?da soczewka jest dla ka?dego ;)
    Pozdrawiam.
    \
  • Awatar użytkownika
    woozie
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: woozie » 22 lipca 2008, 17:02

anecka1991 pisze:S?ynne w USA, Japonii, Holandii. Cena i opis zach?caj?ce, ale jaka prawda?
    moze do Polski jeszcze nie doszly te rewelacje, my zawsze jestesmy na szarym koncu. Moze byc tez tak ze to chwyt marketingowy i sa to jakies zwykle Silikonowo-hydrozewlowe soczewki ktore jak ci napisal wyzej armani rzeczywiscie przepuszczaja ok 4-6 razy wiecej tlenu ale w porownaniu z hydrozelowymi. To juz nie jest zadna rewelacja i takie reklamy nikogo nie powinny zudmiewac bo SH soczewki sa na rynku od dosc dlugiego czasu.

Cena i opis zachecajace? A to dziwne bo skoro to taka rewolucja to do tanich te soczewki nalezec nie powinny, tak jest ze wszystkim niestety, wystarczy popatrzec na AirOptix N&D ktore od dluzszego czasu trzymaja dosc wysoka cene wlasnie ze wzgledu na to iz uznawane sa za najzdrowsze soczewki. (lub przynajmniej sa w pierwsze trojce)
    anecka1991 pisze:Na ka?dej stronie s? zaliczane do tych najlepszych i najbardziej komfortowych.
    a na dole kazdej strony pisze ze testy przeporwadzone przy wspolpracy z firma discon :gwizd: hehe testy niezalezne :P
    anecka1991 pisze:Ja nosz? soczewki jednej z najlepszych firm Johnson&Johnson
    a teraz tylko moja subiektywna opinia J&J ma dobra kampanie reklamowa i niezly marketing uprawiaja ale osobiscie to nie uwazam zeby ich soczewki mozna bylo nazwac jednymi z najlepszych.
    anecka1991 pisze:(u mnie w optyku sprzedaj? je jako miesi?czne:/),
    noszenie soczewek 2tyg jako miesieczne bylo juz poruszane tysiace razy na forum
    anecka1991 pisze:koszty s? strasznie du?e, a ostatnio nawet dra?ni? mi oczy. Mo?e dlatego ?e przekraczam ten czas 2 tygodni...
    takie "przenoszenie" powinno sie odbywac tylko za zogdza okulisty po uprzednim sprawdzeniu czy mozesz nosic soczewki 2tyg w trybie miesiecznym.
    anecka1991 pisze:Chcia?am si? "przerzuci?" na discona...

Czy kto? mo?e nosi? ju? te soczewki DISCON i mo?e si? wypowiedzie? na ich temat??
    osobiscie nic nie wiem na temat tych soczewek wiec krytykowal nie bede bo moze jak raz sa swietne. ja jednak podzielam zdanie armaniego, nie ma co eksperymentowac skoro na rynku sa dobre soczewki, dlatego proponuje pozostac przy czyms sprawdzonym np : Air Optix N&D, PureVision, Biofinity, Proclear, Air Optix.
    Obrazek

And while women harbour the Austenesque notion that men find kindness, a good heart and a sense of humour important when looking for a spouse, the fact is that what we really want is tits like the Alps, legs like the Silk Road and a face like Kiera Knightley's.

Jeremy Clarkson
  • anecka1991
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: anecka1991 » 23 lipca 2008, 14:16

[spam].fda.gov/cdrh/pdf5/K053191.pdf
    Tutaj jest wszystko o tych soczewkach, niestety po angielsku i niewiele rozumiem :D
    NajwaÂ?niejsze jest niewidoczne dla oczu ;))
  • Awatar użytkownika
    armani
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: armani » 23 lipca 2008, 17:19

Nom widzia?em to samo wczoraj ale dzisiaj troche bardziej przylooka?em...
    Wi?c tak: Discony maj? ten sam materia? co soczewki J&J Acuvue (nie Advance) Acuvue 2 i jednodni??wki 1-Day...
    Wniosek: ten materia? (o uwodnieniu 58%) NIE JEST materia?em silikonowo-hydro?elowym, wi?c przepuszczalno?? 4-5x wi?ksz? ni? "w zwyk?ych soczewkach" mozesz w?o?y? mi?dzy bajki... bo niby wi?ksz? od czego? Od szk?a? ;> :P
    Nawet je?li te soczewki Discon maj? 60% uwodnienia (a jest napisane ?e maj? mi?dzy 56-60%, czyli ?rednio 58% :P) to znacz?co nie podnosi wska?nika Dk/t. Pozatym jest to ju? dosy? stary materia? ;) zamiast zwyk?ych Acuvue w wi?kszo?ci stosowane s? Advance lub Oasys, kt??re s? nowsze i zdrowsze (silikon-hydro?el).
    Tak?e ju? wiesz dlaczego te Discony takie tanie ;)
    A na ten niby rewolucyjny spos??b produkcji te? bym si? nie napala?... j.w. wspomnia?em - zwyczajna reklama i w dodatku bez ?adnych rzeczowych argument??w... a pffffff :)
    \
  • Awatar użytkownika
    woozie
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: woozie » 23 lipca 2008, 22:09

juz sam "wyglad" pliku pdf daje do myslenia. Przeczytalem te rewelacje i nic ciekawego tam nie widze, szkoda sie w to pakowac. Nie daj sie lapac na ladne slogany bo sa one zazwyczaj nic nie warte.
    Obrazek

And while women harbour the Austenesque notion that men find kindness, a good heart and a sense of humour important when looking for a spouse, the fact is that what we really want is tits like the Alps, legs like the Silk Road and a face like Kiera Knightley's.

Jeremy Clarkson
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 30 lipca 2008, 15:31

Discony to jedne z najcz??ciej kupowanych na [spam] soczewek kolorowych. Opinie maj? r???ne, do tej pory, z tego co widzia?am, przewa?aj? wady, np. sztuczno?? efektu, niewygoda.
ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1