ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1
Monitor jak trapez
  • agness
    Forumowicz
    Forumowicz

Monitor jak trapez

autor: agness » 22 lipca 2008, 10:19

Witam,

odebra?am wczoraj od optyka swoje pierwsze w ?yciu okulary. Pierwsze ich za?o?enie to widok jakby wszystko p?ywa?o. Powiedziano mi, ?e musz? si? przyzwyczai?. Ok.
    Szokiem jest jednak dla mnie praca przy komputerze. Sp?dzam przy nim 3/4 dnia i dlatego najwa?niejsza jest pomoc okular??w przy monitorze. Problem tkwi w tym, ?e monitor czy te? kartka kt??r? czytam trzymaj?c j? w r?ku wygl?da jak trapez.
    Mo?e nie by?oby tak ?le, gdyby odchylenie by?o niewielkie, jednak u mnie ca?y obraz monitora jest zniekszta?cony. Mam wra?enie jakby monitor lecia? do ty?u, literki na g??rze by?y wi?ksze a na dole mniejsze. Przy pracy graficznej jest to bardzo du?y problem.

Nie bardzo znam si? na tych wszystkich cyferkach. Z pami?ci napisz? jakie zapisano mi szk?a
    OP sfera 0 cylinder -1,25 o? 180
    OL sfera 0 cylinder -0,75 o? 20

Mog?am jednak co? pokr?ci? z osiami(w sensie oko lewe czy prawe), ale dopiero wieczorem w domu mog? to sprawdzi?.

Dzi? wybieram si? do optyka, jednak pomocne mi b?dzie Wasze zdanie na ten temat.
    O przyzwyczajeniu si? oka czyta?am an forum, ale nikt nie pisze o a? takim zniekszta?ceniu obrazu.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 22 lipca 2008, 10:52

moze tak sie zdazyc przy otrzymaniu po raz pierwszy - jakby nie patrzec "znacznego" cylindra (1,25)

Moze Pani oczywiscie udac sie do optyka (w miejsce zakupu) poinformowac o swoich spostrzezeniach - ustalcie jakis termin adaptacji... 1-2tygodnie. Jezeli nie minie to zeby wiedzial ze wczesniej zglaszala Pani takie objawy.
    Prosze zlecic sprawdzenie montazu. Jezeli wszystko bedzie OK, a problem bedzie nadal, trzeba bedzie udac sie do osoby ktora przeprowadzala badanie
  • agness
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: agness » 22 lipca 2008, 11:01

Dzi?kuj? za szybk? odpowied?.

A czym jest ta adaptacja? Powinnam si? przyzwyczai? do takiego 'krzywego' monitora?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 22 lipca 2008, 11:18

agness pisze:A czym jest ta adaptacja? Powinnam si? przyzwyczai? do takiego 'krzywego' monitora?
    nie :)

Twoj uklad wzrokowy bez korekcji astygmatyzmu widzial 'trapez' ale wiedzial ze to kwadrat. Teraz zostalas skorygowana i nieco inaczej Twoj uklad wzrokowy to odbiera, teraz musisz mu dac nieco czasu na poznanie tych ksztaltow i "nazywanie" ich na nowo
  • agness
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: agness » 22 lipca 2008, 11:20

rozumiem.
    BARDZO dzi?kuj? z odpowied?.

Pozdrawiam serdecznie.
  • Leoonn

autor: Leoonn » 17 listopada 2009, 12:35

Witam!
    @agness jak zakończył się Twój problem? Ja mam podobne objawy, co prawda przy słabszych szkłach OP -0,75 Oś 170, OL -0,5 Oś 45, Sfera OL 0,0 OP 0,0. Widzę wszystko wyraźnie (soczewki Essilor Crizal), ale deformacja kątów kwadratów i prostokątów jest irytująca (jestem grafikiem komp.). Okulary używam od 3 dni. Czy to faktycznie minęło, czy był to efekt źle dobranych szkieł. Dzięki za odpowiedź!
    Ostatnio zmieniony 17 listopada 2009, 12:35 przez Leoonn, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

astygmatyzm

autor: Adekboss1 » 23 grudnia 2009, 13:13

Źle opisana moc, proponuje zerknąć jeszcze raz na receptę bo chyba czegoś brakuje. Zakładając, że masz dobrze dobrane soczewki to w twoim przypadku jest tak jak w powyższym trzeba odczekać. Adaptacja jest różna u różnych osób. Ludzie często skarżą się na zniekształcenia spowodowane przez soczewki sferocylindryczne (do korekcji astygmatyzmu). Z racji tego, że masz astygmatyzm to musisz wziąć pod uwagę, że zawsze bedą występowały zniekształcenia na obrzeżach soczewki (taka specyfika tego rodzaju szkieł). Jeśli ktoś ma duży astygmatyzm (przy sferycznych także) i bardzo mu to przeszkadza to może zamówić soczewki o konstrukcji atorycznej (lub asferycznej w innym przypadku) lub podwójnie atorycznej (asferycznej). Takie soczewki produkuje np SEIKO i HOYA z tego co pamiętam ale cena też jest znacznie wyższa.
    Adek
ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1