ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1
Problem z krzywizną NIGHT&DAY
  • GiE
    Forumowicz
    Forumowicz

Problem z krzywizną NIGHT&DAY

autor: GiE » 26 czerwca 2008, 12:12

Witam.
    Moj? przygod? z soczewkami zacz??em oko?o miesi?ca temu. Na pocz?tku nosi?em jednodniowe Focus Dailes. Oczywi?cie one maj? optymalny promie? krzywizny 8.6.
    Lewe oko mam -0,75 a prawe -0,50.
    Na kontroli u specjalisty powiedzia?em, ?e wole jakie? ta?sze soczewki, bo jednodni??wki na studenck? kiesze? niestety dobre nie s?. Oczywi?cie, okulista zaoferowa? mi jak?? promocj? w kt??rej by?y AIR OPTIXy NIGHT&DAY. Wzi??em je. Tylko, ?e okulista da? mi je o krzywi?nie bodaj?e 8.4 a nie jak w przypadku jednodni??wek 8.6
    Za?o?y?em i .... ciut inaczej. Mia?em wra?enie jak by obraz lekko mi si? zmniejszy?, na pocz?tku lekko zakr?ci?o mi si? w g?owie.. Pomy?la?em, mo?e przejdzie.. W ci?gu dnia bywa?y r???ne psikusy dot?d nie zdarzaj?ce si? w jednodni??wkach: obraz mi si? rozmazywa?, na jedno oko widzia?em ciut gorzej ni? drugie, cz?sto s?abo widzia?em z bliska, pod koniec dnia bola?a mnie g?owa. Mia?em w nich spa?, ale dyskomfort zwi?zany z chodzeniem w nich mi na to nie pozwoli?. Po 4 dniach chodzenia wyl?dowa?y w koszu.
    Mam pytanie, czy gdybym kupi? sobie te same soczewki, ale o promieniu krzywizny w kt??rym dobrze si? czu?em nosz?c jednodni??wki DAILES, by?o by ok? Bo wydaje mi si?, ?e to ten promie? spowodowa? to co spowodowa?. M??j okulista pojecha? sobie na miesi?czny urlop i nie mam si? jak z nim skontaktowa?, a wyje?d?am na 2 tygodnie za granic? i chcia?bym ostrzej widzie?. Prosz? o pomoc.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez GiE, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 26 czerwca 2008, 13:12

Skontaktuj si? z innym okulist?, w trakcie doboru/zmiany soczewek MUSI obejrze? ich zachowanie, poruszanie na oku. Nawet w przypadku tej samej krzywizny! Szerokodost?pne N&D produkuj? w 2 krzywiznach: 8,4 i 8,6, mo?esz spr??bowa? t? drug?, je?li nie szkoda Ci pieni?dzy, ale obowi?zkowo podczas wizyty u okulisty! Dobrze, ?e my?lisz o tym wcze?niej, bo je?li stanie Ci si? co? z oczami za granic?, to mo?e by? problem, lepiej mie? wszystko dopi?te na ostatni guzik.

Mottem tego forum powinno by? "KRZYWIZNA TO NIE WSZYSTKO", niebagateln? rol? spe?nia te? ?rednica, materia?, konstrukcja etc. Wed?ug mojego lekarza obni?anie koszt??w przez producent??w poprzez produkcj? danego modelu tylko w jednych parametrach, przynosi jedynie szkod? pacjentom.

Soczewki, kt??re mia?e?, mimo i? produkuje je jedna firma, s? zupe?nie r???ne od siebie. Jednodni??wki s? cieniutkie, elastyczne i bardzo komfortowe w noszeniu, a Optixy (zw?aszcza N&D) s? mocniejsze, przepuszczaj? wi?cej tlenu, ale s? te? upakowane silikonem, a co za tym idzie, sztywniejsze. Zwyk?e Optixy (tylko 8,6) s? mniej sztywne ni? N&D, ale mo?liwe, ?e maj?c por??wnanie z jednodni??wkami, i tak b?dziesz musia? si? kilka dni przyzwyczaja?.
  • GiE
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: GiE » 26 czerwca 2008, 13:16

No spr??buje te N&D 8.6, mo?e b?d? lepsze. Ju? mi wpisa?a w kart? normalnie promie? 8.6, to przekre?li?a i powiedzia?a, ?e mo?e te 8.4 b?d?.. no i nie s? dobre..
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 26 czerwca 2008, 13:56

Jednodni??wki s? produkowane w jednych parametrach, dobre s? do ?wicze? na pocz?tek u?ywania i cz?sto dodawane jako gratisy, ale to nie oznacza, ?e ich parametry s? takie, jakich wymaga Twoje oko! Okulistka mog?a mie? racj?. Tylko konsultacja rozja?ni w?tpliwo?ci.

Zapytaj j?, jak? w?a?ciwie masz zalecan? krzywizn?. Ja do mojej malutkiej za pierwszym razem dosta?am 8,7, bo... takie by?y na stanie - dobrze, ?e nie wzi??am ca?ego opakowania i to dw??ch, bo mam 2 r???ne wady. We? pod uwag?, ?e specjalnie u?y?am s?owa "zalecana" - nie oznacza ona, ?e takie szk?a masz sobie kupowa?, bo z innej firmy, inny model mo?e Ci ju? nie pasowa?.

Dob??r polega na dobraniu odpowiedniego modelu (lub kilku) do naszych oczu, a nie na ustaleniu parametr??w, na kt??rych mamy si? opiera?, uprawiaj?c samowolk? ;) i nie na dobraniu "na oko" produktu, kt??ry jest akurat dost?pny w salonie. Ka?d? soczewk? lekarz powinien obejrze? na oku, nawet gdy kupisz w internecie, to przyjd? do niego si? pochwali? i uzyska? aprobat?. Z?ego doboru mo?esz nie poczu?, ale mo?e si? odbi? mocno na zdrowiu.

Na Twoim miejscu, dosta?abym/kupi?abym na badaniu N&D 8,6 lub Air Optix i po pierwsze ju? na miejscu sprawdzi?a, czy b?dzie wyst?powa? ten niekorzystny efekt, a po drugie, kaza?abym lekarzowi je obejrze? i nie da?abym si? sp?awi? z gabinetu s?owami "mog? by?, nic si? nie powinno dzia?". Ma by? idealnie :) Nie powinno Ci? interesowa?, ?e lekarz nie ma czasu, bo stoi kolejka pacjent??w. To jest us?uga jak ka?da inna, nie?le za ni? p?acisz, ryzykujesz zdrowiem i ma by? zrobiona dobrze. Mam nadziej?, ?e maj? inne soczewki w ofercie, mo?e po prostu nie pasuje Ci ta firma. Niestety, cz?sto dob??r jest zwi?zany na pocz?tku z opr???nieniem portfela i niepotrzebnymi nerwami, ale nie jest to rzecz niemo?liwa, dasz rad? :)
  • GiE
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: GiE » 26 czerwca 2008, 14:20

Zakupi?em AIR OPTIXy na dzie?, te co mi na pocz?tku proponowa?a okulistka, ale p???niej wybra?em NIGHT&DAY.
    Je?eli b?d? mi pasowa? to mam sie obawia?, ?e cho? jest mi w nich dobrze to mog? powodowa? mi jakie? skutki uboczne?
    Jak b?dzie ok i przechodz? w nich miesi?c to mog? mi si? utworzy? jakie? ubytki?

PS.
    Jeszcze ich nie za?o?y?em, bo wiezie mi je kurier i b?d? jutro ;P
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 26 czerwca 2008, 19:45

Niewa?ne czy jest Tobie dobrze, tzn. jest to wa?ne, ale podstawa to odpowiedni rozmiar. Je?li chcesz zyska? spok??j ducha, id? w nich do lekarza, tylko po badaniu pod du?ym powi?kszeniem b?dziesz wiedzia?, czy s? dla Ciebie dobre.
  • GiE
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: GiE » 26 czerwca 2008, 23:13

Jutro sie dowiem czy b?dzie podobnie jak z tymi NiGHT&DAY, okulistk? odwiedz? jak tylko wr??c? :>
    Dzi?kuje za pomoc Malla ;)
ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1