Jednodni??wki s? produkowane w jednych parametrach, dobre s? do ?wicze? na pocz?tek u?ywania i cz?sto dodawane jako gratisy, ale to nie oznacza, ?e ich parametry s? takie, jakich wymaga Twoje oko! Okulistka mog?a mie? racj?. Tylko konsultacja rozja?ni w?tpliwo?ci.
Zapytaj j?, jak? w?a?ciwie masz zalecan? krzywizn?. Ja do mojej malutkiej za pierwszym razem dosta?am 8,7, bo... takie by?y na stanie - dobrze, ?e nie wzi??am ca?ego opakowania i to dw??ch, bo mam 2 r???ne wady. We? pod uwag?, ?e specjalnie u?y?am s?owa "zalecana" - nie oznacza ona, ?e takie szk?a masz sobie kupowa?, bo z innej firmy, inny model mo?e Ci ju? nie pasowa?.
Dob??r polega na dobraniu odpowiedniego modelu (lub kilku) do naszych oczu, a nie na ustaleniu parametr??w, na kt??rych mamy si? opiera?, uprawiaj?c samowolk?

i nie na dobraniu "na oko" produktu, kt??ry jest akurat dost?pny w salonie. Ka?d? soczewk? lekarz powinien obejrze? na oku, nawet gdy kupisz w internecie, to przyjd? do niego si? pochwali? i uzyska? aprobat?. Z?ego doboru mo?esz nie poczu?, ale mo?e si? odbi? mocno na zdrowiu.
Na Twoim miejscu, dosta?abym/kupi?abym na badaniu N&D 8,6 lub Air Optix i po pierwsze ju? na miejscu sprawdzi?a, czy b?dzie wyst?powa? ten niekorzystny efekt, a po drugie, kaza?abym lekarzowi je obejrze? i nie da?abym si? sp?awi? z gabinetu s?owami "mog? by?, nic si? nie powinno dzia?". Ma by? idealnie

Nie powinno Ci? interesowa?, ?e lekarz nie ma czasu, bo stoi kolejka pacjent??w. To jest us?uga jak ka?da inna, nie?le za ni? p?acisz, ryzykujesz zdrowiem i ma by? zrobiona dobrze. Mam nadziej?, ?e maj? inne soczewki w ofercie, mo?e po prostu nie pasuje Ci ta firma. Niestety, cz?sto dob??r jest zwi?zany na pocz?tku z opr???nieniem portfela i niepotrzebnymi nerwami, ale nie jest to rzecz niemo?liwa, dasz rad?