No i chyba te? tak zrobi?, ta lekarka przyjmuje w poniedzia?ek, wi?c wpadn? tam bez zapowiedzi i poudaj? g?upiego
A tak swoj? drog? to bardzo dobrze jest mie? wiedz? w ka?dym temacie (je?li to w og??le mo?liwe:) bo rzecz to bardzo cenna...
[ Dodano: 13 Maj 2008 07:54 ]
No i jestem po ponownej wizycie u optyka. Udawanie g?upka pomog?o i zanim przysz?a lekarka obie panie sprzedawczynie produkowa?y si? jak mog?y, ?eby pom??c mi rozwi?za? problem

Po moich wyja?nieniach zasugerowa?y oczywi?cie z?? krzywizn?, ale o porad? pos?a?y mnie do pani doktor. Wyja?ni?am lekarce wszystkie moje problemy z soczewkami, usadzi?a mnie na przyrz?dzie i obejrza?a oko - wszystko w porz?dku. Jak dla mnie w pierwszej kolejno?ci wystarczy?oby popatrze? go?ym okiem, ?eby zobaczy?, ?e soczewka nie le?y jak trzeba. Jak si? okaza?o okulistka poza Johnsonami kompletnie nie zna ?adnych innych marek soczewek, poda?am jej nazw? Proclear, ale powiedzia?a, ?e nie zna takiej. Zasugerowa?am wi?c, ?e to mo?e z powodu krzywizny (co oczywi?cie ustali?am z paniami sprzedawczyniami:) M??wi? jej, ?e te soczewki kt??re zakupi?am mia?y tylko krzywizn? 8.8 i ?rednic? 14,4 i czy to mo?e mie? wp?yw...? To ona si? upiera czy mo?e za?o?y?am na lew? stron? soczewki (tak!codziennie!) albo mo?e za mocne mi przepisa?a...M??wi? jej, ?e mam wra?enie ?e mi si? zsuwa ta soczewka jak patrz? w d??? i ?e moim zdaniem ona le?y krzywo. Spojrza?a na oko jeszcze raz przez t? machin? i m??wi, ?e mo?e faktycznie troch? krzywo. Szkoda, ?e nie mog? Wam tu rysunku zamie?ci? to bym narysowa?a jak soczewka le?y na oku!
Pyta dlaczego nie kupi?am tych Acuvue, na co odpowiadam, ?e by?y tylko 2-tygodniowe, a ja chcia?am miesi?czne, by? te? m??wi? k?opot, bo nie wszyscy producenci produkuj? szk?a powy?ej -6 D (na co spogl?dn??a w swoj? ?ci?g? z reklam? Johnsona i potwierdzia?a, ?e nie wszystkie maj? wi?cej ni? -6). Kaza?a mi sobie poszuka? takiego optyka w kt??rym mi sprzedadz? toryczne na sztuki (jeszcze takiego nie spotka?am) lub spr??bowa? ze s?abszymi szk?ami (z -7 na -6,5). Stwierdzia?a, ?e nie wie czym moje problemy mog? by? spowodowane, wi?c spyta?am grzecznie ile jestem winna za wizyt? - na szcz??cie nic - i na tym wizyta si? zako?czy?a.
Wiedza jaka dla mnie wynikn??a po tym spotkaniu jest taka, ?e najwyra?niej wiem wi?cej ni? lekarka (prznajmniej w soczewkowym temacie).
Jeszcze jedno - sprzedawczyni spyta?a mnie dlaczego nie kupi?am Acuvue, na co odpowiedzia?am, ?e to 2-tyg. soczewki, ale ona powiedzia?a, ?e one s? 2-tyg. w Stanach, a u nas u?ywane s? jako miesi?czne. Czy?by?my mieli inne oczy ni? Amerykanie? Czy specjali?ci faktycznie polecaj? Johnsony jako miesi?czne a nie 2-tygodniowe? Spotkali?cie si? z tym?
[ Dodano: 13 Maj 2008 11:31 ]
Hmm dokona?am ma?ej analizy asortymentu torcznych soczewek:
Pure Vision BC 8.7 DIA 14.00
SofLens BC 8.5 DIA 14.5
Acuvue 8.6 DIA 14.5
I teraz b?d? m?dry i pisz wiersze...