Zmiana soczewek na jakie
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 05 marca 2008, 20:30

LEMUR pisze:przewaznie jest tak:
    a) jednodniowe - tak (przewaznie okolo >60%)
    b) silikonowo - hydrozelowe (nowsza generacja) - nie (przewaznie nie przekracza 35%)
    c) hydrozele (starsza generacja) - tak (przewaznie maja powyzej 55%)
    w nowej generacji to material jest bardziej tlenoprzepuszczalny...
    w starszej - nie... wiec mialy wieksza zawartosc wody, ktora to byla/jest wspomagaczem dostarczenia tlenu do rogowki.
    a jednodniowe maja byc jak najdluzej komfortowe w ciagu tylko jednego dnia, wiec sa najbardziej delikatne, najbardziej wiotkie... bo inny jest ich cel.
    Skoro np. 1-Day Acuvue s? zbudowane z etafilkonu A, a Focus Dailies z nelfilkonu A, jaka jest de facto r???nica mi?dzy punktem a) i c)?

Hydro?ele o r???nym okresie wymiany, mimo i? s? z?o?one z tego samego materia?u, na pewno r???ni? si? sam? konstrukcj?. Zdaj? sobie spraw? z tego, ?e materia? to nie wszystko. Rozumiem te? kwesti? przenoszenia tlenu i pobierania wody z filmu ?zowego.

Nie mniej jednak nurtuje mnie pytanie - dlaczego jednodniowe nie s? silikonowo-hydro?elowe, skoro jest to zdrowsze dla oczu pod wzgl?dem dotlenienia rog??wki i zapobiegania wysychaniu? W jaki spos??b jest w nich rozwi?zany ten problem opr??cz uczynienia ich cie?szymi, delikatniejszymi z budowy?

W ko?cu dla u?ytkownika to bardzo wa?ne, obok komfortu i wzgl?d??w higienicznych, kt??re jednodni??wki zapewniaj?. Je?li kto? nosi szkie?ka codziennie, chce te? zapewni? oku odpowiednie dotlenienie.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 05 marca 2008, 22:33

maja wieksze uwodnienie i sa ciensze
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 05 marca 2008, 22:41

A czy nie sprzyjaj? wysychaniu oczu przy codziennym stosowaniu w por??wnaniu ze stosowaniem np. S-H 1-2-tygodni??wek?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 06 marca 2008, 09:35

nie maja kontaktu z plynami, uzytkownicy codzinnie zakladaja swiezutki/nowy produkt. Wiec to zupelnie inny punkt odniesienia.
    To jak picie soczkow jednodniowych, maja zupelnie inny "smak" :D

Poza tym poczytaj na forum opinie uzytkownikow jednodniowek - malo na nie narzekaja (poza sprawami kosztowymi) jednak musisz wziasc tez pod uwage, ze osoby ktore potrzebuja korekcji soczewkami od czasu do czasu maja inny punkt odniesienia odnosnie komfortu, bo zakladaja je okresowo
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 06 marca 2008, 21:52

Obecnie nosz? do?? rzadko, wi?c bardziej op?acalna jest dla mnie wersja jednodniowa. Znaj?c ?ycie, gdybym takie kupi?a, zachcia?oby mi si? nosi? je cz??ciej ;) Pozostaje mi tylko spr??bowa? lub jeszcze podpyta? par? os??b. Forum przeczyta?am od deski do deski, ale o sucho?ci nikt nie wspomina, u?ytkownicy skupiaj? si? na innych w?a?ciwo?ciach. By?am tylko ciekawa ze wzgl?d??w technicznych, dlaczego s? one hydro?elami. My?l?, ?e odpowied? to: a dlaczego nie?
  • Awatar użytkownika
    armani
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: armani » 06 marca 2008, 22:09

Szczerze to te? nie wiem dlaczego... mo?e dlatego, ?e takie soczewki wychodzi?y za drogo? :) Jednodni??wki maj? przewa?nie du?e uwodnienie, co sprzyja transmisji tlenu przez soczewk?. Wysokouwodniony materia? mo?e przy wysychaniu szybciej si? "starze?", ale to jednodni??wki, wi?c takimi rzeczami si? nie trzeba przejmowa?, bo zmiana jest codzienna :P w silikono-hydro?elowych uwodnienie jest o wiele mniejsze, ale rekompensuje to silikon doskonale przepuszczaj?cy tlen... wg mnie takie soczewki s? trwalsze i producenci postanowili stosowa? taki materia? wy??cznie w miesi?cznych :)

Pozatym, jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o kase :D
    Malla pisze:ale o sucho?ci nikt nie wspomina
    Z sucho?ci? to jest tak, ?e niekt??rzy wol? soczewki o niskim uwodnieniu (silikono-hydro?ele), a niekt??rzy o wysokim (hydro?ele). Z tym ?e te o wysokim uwodnieniu szybciej wysychaj?, dlatego musz? by? stale zaopatrywane w wod? przez ?zy... je?li tych ?ez przestaje wystarcza? to powoduje to w?a?nie uczucie sucho?ci pod koniec dnia. Oczywi?cie nie zawsze i nie u ka?dego - sprawa indywidualna :)
    \
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 06 marca 2008, 23:15

Te? mi si? wydaje, ?e to kwestia optymalizacji budowy wzgl?dem koszt??w (gdyby by?y jeszcze dro?sze, kto by je kupowa??), a specyfika materia?u powoduje, ?e takie dolegliwo?ci s? zminimalizowane w por??wnaniu ze "zwyk?ymi" hydro?elami. Je?li kto? kiedy? co? niepokoj?cego w tej materii zauwa?y, prosi?abym o dopisek.