Witam starych wyjadaczy forumowych

Pierwszy mój post tutaj, trochę za namową optyka z optometria.info
Ale, do rzeczy.
Planuje wyrobic sobie drugi komplet okularow, taki bardziej "wypasiony".
Dotychczasowy zestaw:
OP -7.75 / cylinder 0.5
OL -5.0 / cylinder 2.25
indeks około 1.56 - 1.6, asferyczne. Doskwiera troche "krzywizna swiata" przy patrzeniu nie przez srodek soczewek.
jedyna zmiana, to podbicie cylindra w OL (do 2.5 - 2.75). Według badan cylinder tam mam 3.5, a zaczalem od dwojki, jako "przyzwyczajenie". Wczesniej przez kilkanascie lat nosilem soczewki kontaktowe.
Po poltora roku w okularach, zaczyna mi doskwierać trochę "plamistość" szkiel - prawdopodobnie przez zbyt rzadkie czyszczenie tluszcz i kwasne deszcze wyzarle male plamki na powlokach i patrzenie przypomina patrzeine przez mgle. Chyba, ze to jakis problem z oczami.
Anyway, chcialbym szkla fotochromowe, z lepszym AR (z w. hydrofobową chociaz).
Popytałem u optyka, elissor Transitions V+ Crizal Alizee recepturowe, 1200 za pare szkiel. Jako, ze caly budzet na okulary to 800-1000zł, pani znalazla cos w katalogu Szajny z Transitions IV, lub zwyczajnym fotochromem. Natomiast moja piękna zasugerowała, żebym rozejrzał się za szkłami mineralnymi.
I tutaj prośba o właściwą poradę - czy istnieje Transitions dla mineralnych soczewek? Bo moze zamiast plastikow, kupic zwykle mineralne, ale lepsze (np. V z ESP zamiast IV NxG) ? Nigdy nie nosiłem fotochromów, więc nie mam jakichś specjalnych preferencji - nie wiem też, jak odczuwalna byłaby dla mnie róznica czasu sciemniania między zwykłych fotochromem a Transitions. Pracuje przede wszystkim w pomieszczeniu przez komputerem, ale przy takim natezeniu swiatla jestem 'chory' jak musze gdzies wyjsc, dlatego mysle o fotochromach.
Ostatnie szkla mineralne nosiłem ponad 15 lat temu, pamiętam, że były na tyle ciezkie, ze po calym dniu mialem wielkie odciski + bolący nos. Ale przez ten czas, technologia chyba poszła trochę do przodu?
Obecna soczewka -7.75 w najgrubszym punkcie ma ok. 12-13mm grubosci - akceptowalne maksimum, bo oprawki sa ciut za krotkie i zeby ostrzej widziec dosuwam oprawki do oporu. Waga minimalna.
Takze,
szklo, czy plastik polecacie?
![cwaniak ;]](./images/smilies/cwaniak.gif)