W oasys bedziesz widzial tak samo jak w advance.Dru pisze: Advance kiedy? mia?em i te? jakby gorsza ostro?? ni? w Acuvue 2 (ale jak sobie przypomn? na pewno lepsza od O2Optix).
Dru pisze: I zawsze kupi?aby? t? sam? moc, niezale?nie od producenta. To jest chyba jasne, no nie?
eva pisze:W oasys bedziesz widzial tak samo jak w advance.Dru pisze: Advance kiedy? mia?em i te? jakby gorsza ostro?? ni? w Acuvue 2 (ale jak sobie przypomn? na pewno lepsza od O2Optix).
[ Dodano: 24 Lut 2007 01:14 ]Dru pisze: I zawsze kupi?aby? t? sam? moc, niezale?nie od producenta. To jest chyba jasne, no nie?
No w?asnie o to chodzi ze nie!! Widzisz, sam mowisz ze najpierw wzrok ci badaja komputerowo, a potem dopiero dobieraja soczewki przez czytanie z tablicy. A z tego wynika ze nie daja ci soczewek takich, ile ci wyszlo na komputerze!!
Nie wiem czy do producenta, ale na pewno do materialu z jakiego jest wykonana. Przeciez to logiczne: nie widzisz w soczewce ostro, to popraw ta ostrosc! jak? kup mocniejsze soczewki! przeciez za dodatkowe dioptrie sie nie doplaca wiec w czym problem? Kup, zobacz roznice i pogadamy.Dru pisze: Ale kupujesz zawsze t? moc soczewek jak? masz wad?, nie dostosowujesz mocy soczewek do producenta soczewek!
to jak? wi?ksz? moc niby mam kupi?, bo naprawd? nie wiem. I my?l?, ?e okulista te? by mi tego nie powiedzia?.eva pisze:Nie wiem czy do producenta, ale na pewno do materialu z jakiego jest wykonana. Przeciez to logiczne: nie widzisz w soczewce ostro, to popraw ta ostrosc! jak? kup mocniejsze soczewki! przeciez za dodatkowe dioptrie sie nie doplaca wiec w czym problem? Kup, zobacz roznice i pogadamy.Dru pisze: Ale kupujesz zawsze t? moc soczewek jak? masz wad?, nie dostosowujesz mocy soczewek do producenta soczewek!
Ale powiedziala ze konkretnie tobie na pewno sie zrobia czy tak ogolnie mowila ze kazdemu sie robia?? Wiesz, ryzyko jest we wszystkim co sie robi. Ale straszenie jest bez sensu.Debian pisze:nastraszy?a ?e soczewki mog? mi powa?nie uszkodzi? oczy, na 100% utworz? mi si? naczynia krwiono?ne z powodu braku dop?ywu tlenu do oczu.
M??wi?a ?e ka?demu si? zrobi?. Moja siostra mia?a sobie kupowac soczewki(wczesniej nigdy nie nosi?a), a po wizycie u tej okulistki ca?kiem zrezygnowa?a.eva pisze:Ale powiedziala ze konkretnie tobie na pewno sie zrobia czy tak ogolnie mowila ze kazdemu sie robia?? Wiesz, ryzyko jest we wszystkim co sie robi. Ale straszenie jest bez sensu.Debian pisze:nastraszy?a ?e soczewki mog? mi powa?nie uszkodzi? oczy, na 100% utworz? mi si? naczynia krwiono?ne z powodu braku dop?ywu tlenu do oczu.
A to dlaczego? Dostajesz tam identyczny towar jak ze sklepu tylko ?e po ni?szych, hurtowych cenach. Oszuka? ci? nie maj? jak, przecie? nie ma mo?liwo?ci sprzedania u?ywanych soczewek :> A gdyby mieli podrabia? to musieli by mie? jak?? produkcj? o_ONie kupujemy na [spam]
Taak i nawet ja za?o?y?em taki temat.skorzystaj z szukajki pisalismy juz o tym na forum
jezeli nie bedzie sie przestrzegalo podstawowych zasad korzystania z soczewek kontaktowychDebian pisze:M??wi?a ?e ka?demu si? zrobi?.
uzywanych nie, ale takich ktore nie sa na nasz rynek tak, niektore partie sa z wyprzedazy magazynow indyjskich. Nie ma w razie czego rowniez mozliwosci zwrotu czy reklamacji jezeli cos nie tak jest z soczewka.Debian pisze:A to dlaczego? Dostajesz tam identyczny towar jak ze sklepu tylko ?e po ni?szych, hurtowych cenach. Oszuka? ci? nie maj? jak, przecie? nie ma mo?liwo?ci sprzedania u?ywanych soczewek
info na temat tego problemu jest nie tylko w temacie o wrastajacych naczynkach. ten termin sie przewija w niejednym postcieDebian pisze:Taak i nawet ja za?o?y?em taki temat.
Haha nie badz naiwny zawsze sie da oszukac.Debian pisze:Oszuka? ci? nie maj? jak
A podasz jego adres? Bo ja za nied?ugo musz? kupi? nowe opakowanie soczewek w?a?nie Acuvue OASYS.woozie pisze:, poniewaz kupuje w salonie optycznym, ktory jest legalnie zarejestrowany
hitman1986, czyli masz zakupion? moc soczewek tak?, jaka wysz?a Ci w badaniu o okulisty?hitman1986 pisze:A podasz jego adres? Bo ja za nied?ugo musz? kupi? nowe opakowanie soczewek w?a?nie Acuvue OASYS.woozie pisze:, poniewaz kupuje w salonie optycznym, ktory jest legalnie zarejestrowany
Aha, i jakkolwiek potwierdzam - Oasysy nosz? si? bardzo dobrze. Co prawda nie mam por??wnania, ale jak na razie jest wszystko super.
tez im to pisalemLEMUR pisze:pisalem juz kiedys - uzyj wyszukiwarki - ze soczewki przelicza sie powyzej +/- 3,oo D
ca?kiem nie?le Ci wysz?oala pisze:Zawsze gdy przechodzi sie na inne soczewki zasiega sie rady specjalisty, a idealem jest jak sie idzie na dobor nowych soczewek a nie kupuje na wlasna reke (metoda chybil trafil).
Te 'ultranowoczesne' soczewki wykonane z materialow silikonowo-hydrozelowych sa nieco sztywniejsze i utrzymuja swoj ksztalt a nie przylegaja do rogowki, wiec miedzy soczewka kontaktowa a rogowka moze tworzyc sie 'soczewka lzowa' o mocy dodatniej (czasem o mocy ujemnej).
czasami wiec jest potrzebna mala modyfikacja mocy soczewki w porownaniu z dotad noszonymi.
zawsze nalezy sprawdzic to indywidualnie, gdyz nie jest to regula! kazdy ma inna krzywizne rogowki.
mam nadzieje, ze nieco rozjasnilam te kwestie
Malla nie wiem czy zauwa?y?a?, ale ten temat napisa?em rok temu i ju? nie potrzebuje odpowiedzi. Nie odkopuj starych, rozwi?zanych ju? temat??w, bo widze wiele takich odkopanych.Malla pisze:Nosz? Oasysy od 2 dni. Komfort taki sam jak w Advance, w og??le nie czu? na oku. W trakcie noszenia mam bia?e ocz?ta, po zdj?ciu tylko przez chwil? zaczerwienione (jeszcze nie dosz?am do takiej wprawy jak z zak?adaniem). Nie piek? mnie oczy, po godzinnej drzemce w samochodzie (klima, ch?odny nawiew) nie czu?am sucho?ci ani podra?nienia. Wieczorem nie czu?am, ?e klej? si? przyschni?te do oka (w Advance czu?am wzrastaj?c? z czasem sucho??). ?atwo si? czyszcz?, s? takie g?adkie... Niestety, wydaje mi si?, ?e ostro?? jest mniejsza ni? w Advance. Nie widz? idealnie ostro, jak w tamtych
Co do krzywizny, kt??ra wyst?puje w 1 warto?ci (8,4), to
czyta?am w necie i m??wi?a mi okulistka, ?e parametry senofilkonu A (jaki jest profesjonalny polski odpowiednik okre?lenia "material modulus" - "modu?", "wsp???czynnik"?) powoduj?, i? ?wietnie dostosowuje si? do szerokiego zakresu kszta?t??w rog??wki (gdzie? czyta?am o zakresie 8,1-8,9, gdzie indziej o 8,2-8,7, ale teraz nie mog? odnale?? ?r??d?a).
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 3 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }