raffia - forum to nie gabinet lekarski, oczy to poważna sprawa. Zalecam dobrego specjalistę, może masz poważniejszy problem, tylko o nim nie wiesz lub go bagatelizujesz. Może przeciąga się nieleczony stan zapalny lub podrażnienie, może oczy się buntują, bo dajesz im zbyt mało odpoczynku od soczewek, może szkiełka wymagają dokładniejszego czyszczenia, może przestałaś tolerować pewien składnik płynu. Możesz to nazwać dywagacjami, jak chcesz... Każdemu pasuje co innego, więc nic Ci nie będziemy polecać konkretnego, mnie na przykład pasują J&J, Biofinity też. Nosiłaś bardzo dobre soczewki, proponujesz też inne nowoczesne rozwiązania, nie będę Ci ich odradzać - cenię to, że nie idziesz na łatwiznę i taniochę. Praktycznie nie mam nic do dodania do Twojej listy i zachęcam do sprawdzenia pod okiem specjalisty, czy mogą to być soczewki dla Ciebie
Nie napisałaś nam, co było nie tak, że lekarka zaleciła odstawienie soczewek. Nie napisałaś, czy byłaś potem na kontroli i czy lekarz po stwierdzeniu, że schorzenie ustąpiło całkowicie, pozwolił Ci wrócić do soczewek innych niż jednodniowe. Jednodniówkami zresztą mogłaś tylko przeciągnąć stan chorobowy. Poza tym to nie Ty masz podjąć decyzję, ale Twoje oczy, nie zmusisz ich do noszenia pewnego typu soczewek tylko dlatego, że są tanie albo że ktoś je polecił jako fantastyczne. Wszystkie soczewki nie będą Ci pasować, pozostaje więc udanie się do porządnego gabinetu lekarskiego, zbadanie oczu dokładnie pod kątem wyleczenia i dopiero potem zastanawianie się nad soczewkami. Inaczej infekcje będą ciągnąć się w nieskończoność.
Zwróć też uwagę na płyny, bo to również ma duży wpływ na komfort użytkowania. Nawilżenie soczewki mogą pomóc utrzymać np. OptiFree RepleniSH albo AOSept, dodatkowo ten drugi, choć drogi, jest zalecany wrażliwcom, sama go stosuję od roku i nie mam problemów z oczami, a wcześniej miały skłonności do czerwienienia i wysychania. Na suchość ma też wpływ dieta, bo najlepsze nawilżanie przychodzi od środka, polecam wit.A, mnie pomaga gdy mam suche oczy i dłonie.
Michał17 - nie wiedziałam, że robi się badania krwi na wykrycie alergii na składnik płynu, to ciekawe. Koniecznie daj znać, jak się czegoś dowiesz!