A optyk ta,m gdzie jak by?am ostatnio to tam jest lekarz i punkt przyjmowania okular??w ich na miejscu nie robi? a ta babka to tylko najwy?ej zagina zauszniki lub reguluje noski, wi?c si? zastanawiam czy do tego nie i?? do innego

Sprawa ewidentna i trzeba to wyra?nie powiedzie?. Wszystko jest ?le. To cud, ?e jak rozumiem, dobrze widzisz./…./ chodzi mi o nano?niki ale teraz prawa stron? okular??w mam bardzo blisko twarzy a? czuj? j? na niej /…/
/…./ wygl?dam dzwnie bardzo jakbym okulary by?y za nisko /…./
/…./ jak patrz? w lustro to oprawki nie s? r??wno z brwiami /…../
/…../ czuj? si? dziwnie bo nad oczami powinno moim zdaniem by? trohc? szk?a a tu nic /…../
/…../ po prawej stronie mam zauszniki bardzo blisko twarzy, tak ?e palca nie mog? wcisn??, a z drugiej strony luz /……/
Typowy punkt przyj??, ?eruj?cy na badaniu lekarza. Najprawdopodobniej osoba przyjmuj?ca zlecenia w og??le nie jest optykiem. Nie wolno samodzielnie regulowa? nano?nik??w i zausznik??w. Zesp??? nano?nika sk?ada si? z cienkiego drucika i kopu?ki, w kt??rej mocowany jest nano?nik. Drucik przy kolejnych przegi?ciach mo?e si? od?ama? i „optyk” nie do??, ?e ?le wykona? us?ug?, to mo?e nie b?dzie chcia? da? nowej oprawy, poniewa? klient sam uszkodzi? j? mechanicznie. Za dopasowanie okular??w „optyk” wzi?? pieni?dze w cenie okular??w i powinien to zrobi?, poniewa? ?le dopasowane okulary, to ?le wykonana us?uga. Nie ma powodu kr?powa? si?, tym bardziej, ?e drobne niedopasowania odczuwa si? dopiero po kilku godzinach noszenia okular??w i zdarza si?, r??wnie? w prawid?owo wykonanych okularach, ?e trzeba nieznacznie poprawi? pierwotne dopasowanie. Przyginanie w innym zak?adzie te? nie jest dobrym rozwi?zaniem, poniewa? optyk maj?c ?wiadomo?? mo?liwo?ci uszkodzenia oprawy b?dzie chcia? to zrobi? na ryzyko klienta, czemu trudno si? dziwi?.A optyk ta,m gdzie jak by?am ostatnio to tam jest lekarz i punkt przyjmowania okular??w ich na miejscu nie robi? a ta babka to tylko najwy?ej zagina zauszniki lub reguluje noski
Dzi?ki za zwr??cenie uwagi. Po?o?y?am okulary tak jak piszesz i chybota?y si?. Dzi? optyk mi je naprostowa? i ju? mi nie zje?d?aj? z nosa, mog? poluzowa? nano?niki. ?e te? nie zwr??ci?am na to wcze?niej uwagi... Mam te okulary od lutego, a wci?? traktuj? je jak nowe.mexx pisze:Okulary, z maksymalnie rozwartymi zausznikami, nale?y po?o?y? na stole tak, aby przylega?y do blatu g??rn? cz??ci? frontu oprawki i g??rn? cz??ci? zausznik??w. Ko?ce obu zausznik??w musz? dotyka? do powierzchni sto?u – oprawa nie mo?e si? „kiwa?” przy naci?ni?ciu na dowolny koniec zausznika.
a co w przypadku czesto spotykanej asymetrii, gdzie nieco malzowina uszna jest wyzej, nizej itp... wtedy ten sposob mija sie z celem. Okulary maja lezec prosto na twarzy, uwzgledniac jej anatomie a nie uwzgledniac 'prostolinijnosc' blatu.mexx pisze:Sprawdzenie dopasowania okular??w nale?y rozpocz?? od za?o?enia najcz??ciej spotykanej sytuacji, tzn. symetrii twarzy. Okulary, z maksymalnie rozwartymi zausznikami, nale?y po?o?y? na stole tak, aby przylega?y do blatu g??rn? cz??ci? frontu oprawki i g??rn? cz??ci? zausznik??w.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }