a jak? ja mia?em przygod? z soczewkami jednodniowymi Johnsona... Ot??? jestem na wyk?adzie i ju? pod koniec b?d?c nieco zm?czony potar?em oko - nie jako? mocno, ale jednak.
Soczewka mi wlaz?a pod g??rn? powiek? zginaj?c si? jak kartka papieru na p???. Mieli?cie ju? tak? Uwa?acie ?e powinienem zmieni? soczewki?
Od optyka, kt??ry wyj?? mi to "g??wno" z oka, dosta?em nowe inne soczewki jednodniowe Focusy Dailiesy, kt??rych ?rednica jest nieco mniejsza ni? Johnson??w, krzywizna 8,6 ( u 1day Acuvue Moist 8.5) - czy nie jest tak, ze ta krzywizna soczewki to jaka? ?ciema skoro na rynku jest tylko kilka wersji "usztywnionych", czyli ?adnej nie dopasuje pod indywidualny k?t oka KLIENTA?
jeszcze mo?e zacytuj? to, bo mo?e by? do?? istotne:
LEMUR pisze:
Malli prawdopodobnie chodzi o niezbyt trafna krzywizne, z czego soczewka jest zbyt stroma i nie przylega prawidlowo do rogowki, przez potarcie oka zbyt latwo odchodzi od rogowki. Ale nie mnie osadzac co autor mial na mysli

a tu moje:
a ja mam pytanie - czy jak mam problemy z wk?adaniem i zdejmowaniem soczewek i jednocze?nie przy potarciu oka cz?sto mi wypada soczewka to bardziej to pachnie z?? krzywizn? czy np. wysuszeniem ga?ki ocznej?
Pytam by wyczu?, bo i tak id? do okulisty (nie optyka), bo co? mi si? przesta?o podoba? chodzi? w tych jednodniowych soczewkach Johnson.
no i w?a?nie w Focusach mia?em wra?enie, ?e tez si? przesun? pod powiek?, ale nie z traumy nie tar?em oka by to sprawdzi?. Tak?e rozumiem, ?e mam inn? krzywizn?, optyk mi wcisn?? uniwersalne i tyle. Szkoda, ze w najbli?szym czasie nie mam czasu dla okulisty, bo rozumiem, ?e on najpr?dzej mi porz?dnie zbada krzywizn? (ale przynajmniej nie musz? nosi? soczewek)