ale wstyd

sa takie przypadki, przeciez wada wzroku nie zawsze jest taka sama obuocznie.ewka597982 pisze: 1. Czy ktos z was nosi soczewkę na jedno oko? A może spotkaliście się z czymś takim? Opowiedzcie.
nie ma badan na ten temat, przynajmniej ja sie nie spotkalem, zeby korekcja jedna byla lepsza, druga gorszaewka597982 pisze: 2. Czy soczewki lepiej niż okulary korygują wzrok? Dlaczego? Zauważyliście polepszenie wzroku w soczewkach na przestrzeni jakiegoś czasu?
Zrenicy to raczej nie dotknieszewka597982 pisze: 3. Czy jeżeli mogę teraz bez żadnych uprzedzeń i strachu dotykac opuszkiem źrenicę oka (wiem, że nie można, ale zrobiłam to na próbę umytym palcem), to czy to znaczy, że tak samo bez problemów nie będę się bała założyc soczewki?
patrz wyzejewka597982 pisze: 4. Czy dotykanie źrenicy soczewką (podczas zakładania) boli tak samo, jak dotykanie palcem?czy w ogóle boli, przeszkadza, szczypie, piecze, drażni, podrażnia?
Wszystko zalezy od dobranej soczewki, wielkosci astygmatyzmu.ewka597982 pisze: 5. Pyt do astygmatyków: Czy w soczewkach torycznych widzicie lepiej, niż w okularach cylindrycznych?
powaznym nie, ale nalezaloby wiedziec co powoduje zapalenie spojowek. I lepiej w tym okresie nie nosic soczewek, wiec pozostaje co napisalem wczesniej - okulary.ewka597982 pisze: 6. Jeżeli dosc czesto (min. 2x na rok) mam zapalenie spojowej, to czy jest to powaznym przeciwskazaniem do noszenia soczewek?
w gabinecie podczas badania musi byc wyrazona zgoda rodzicow / opiekunow prawnych. Poza tym wiek nie ma znaczenia.ewka597982 pisze: i jezeli to cos zmienia: mam 15 lat
Małe uzupelnienie. Korekcja jednooczna (przy znacznej wadzie jednego oka), to był jeden z powodów poszukiwania innych niz okulary możliwości korekcji i wprowadzenia soczewek kontaktowych. Pomysł soczewek kontaktowych jako alternatywa dla okularów pojawił się znacznie później, a możliwy do zrealizowania był dopiero, gdy wynaleziono odpowiednie (jak się wówczas wydawało) materiały na soczewki.sa takie przypadki, przeciez wada wzroku nie zawsze jest taka sama obuocznie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }