ja musialem samemuSol pisze:Ale wiem ?e by?o mimo wszystko warto bo nie wiem czy bym si? sama nauczy?a
taaa moze sprzataczkaPan Hilary pisze:powiedzia?, ?e mo?e kto? z personelu pomo?e i ?e nie widzi mnie w soczewkach, skoro mi si? tak oczy/powieki zaciskaj?.
Pan Hilary pisze:A wi?c wieczorem nast?pi?a operacja "zdj?cia soczewek". Troch? to trwa?o (czyt. d?ugo) jednak si? uda?o, oczy wiadomo, zaczerwieniona, ale nic to, patrz?c na fakt, ?e je ?ci?gn??em.
slusznie nie ma sie co lamac po tygodniu dwoch bedziesz juz "profesjonalym amatorem" zakladania soczewekPan Hilary pisze:Nie poddaje si?! Skoro innymi mog?, to dlaczego ja nie?! Dam rad?!
kazdy wyrabia sobie swoja technike, jednemu lepiej przez szczypniecie drugiemu przez przesuwanie do skraju oka innemu jeszcze inaczej. Coz trzeba probowacPan Hilary pisze:No i m??j problem. To przede wszystkim powieki. Patrzy?em na filmiki na youtube, na strony ze soczewkami, filmiki instrukta?owe jak robi?, ta moja ksi??eczka i kurcz? nic. Paznokcie opi?owane, g?adkie, higiena zachowana. Robi?em tak jak wskazali.
i to jest glowny problem ktorego nie da sie ominac bo powieka robi swoje dopoki nieprzywyknie do tych 'katuszy". nie chodzi o to gdzie polozysz srodkowy palec czy ktorykolwiek inny powieka prawdopodobnie i tak ci "ucieknie" utrudniajac zalozenie soczewki. Reakcja obronna jak np. lzawienie gdy jakis owad czy paproch wpadnie nam do oka.No i teraz problem, bo powieki lataj? jak chc?, pr??bowa?em nie wiem dlaczego. ?wiczy?em odginanie dolnej powieki, nast?pnie g??rnej, potem obu na raz (tutaj lekkie skurcze), a jak chce w?o?y? soczewk? to wpadaj? one w jak?? furie i si? zamykaj?, odruch samozachowawczy czy co?
i tak to wyglada kiedy nosisz juz soczewki jakis czas, powieka sie nie zamyka, oko nie lzawi wszystko jest ladnie pieknie jak na filmiku. Na poczatku wstajesz 30 min wczesniej niz zwykle zeby uporac sie z soczewkami i zdazyc do szkoly/pracyPan Hilary pisze:Przecie? na filmach tak ?adnie wszystkim sz?o, lekko, bez mrugni??, no normalnie poezja.
a pozniej co najwyzej 5 min.Pan Hilary pisze:Ja my?la?em, ?e umiem na tyle kontrolowa? swoje cia?o, aby da? sobie z tym rad?, a tutaj taki zaw??d. Na dodatek teraz jak zdj??em i siedz?, patrz? w lustro, a tutaj oczy zaczerwienione, obola?e, a na dodatek nie wiem, jak to zrobi?em, mam takie malutkie czerwone plamki krwi, z dwie, na obu oczach, nie boli i wydaje mi si?, ?e nie gro?ne.
nic nie robisz zle po prostu to jest nowe dla twoich oczu daj im sie przyzwyczaic bo to przede wszystkim jest niezla przeprawa dla nich. A takie bzdury 99% potrafi w 5 min po szkoleniu zalozyc soczewki to mozna miedzy bajki wlozyc. Owszem innym idzie to latwiej drugim trudniej ale nikomu nie przychodzi to ot tak od zaraz. Cwiczyc Cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc a przy tym nie zniechecac sie i nie denerwowac bo pozniej ktos sie zalamuje ze nie moze zalozyc i rezygnuje z noszenia soczwek co juz jest lekkim absurdem moim zdaniem.A teraz sobie siedz?, z bardzo mieszanymi uczuciami, staram si? co? znale??, poszuka?, co ja robi? ?le. Wchodz? na strony, a tam wszystko ?atwo, mi?o i przyjemnie i ile os??b to potrafi, nawet procentowo 99% umie to za?o?y? po szkoleniu.
jezeli tylko soczewka jest dobrze dobrana to oko sie przyzwyczaiPan Hilary pisze:Jak soczewk? mia?em na oku to nic nie bola?o, widzia?em dobrze. Tylko te moje powieki....
Kazdy mial uwierz miPan Hilary pisze:I w?a?nie pisz? tutaj, czy kto? mia? podobne problemy jak ja? Te cholerne powieki... cudem, ?e zdj??em je. Czy mo?e jestem takim beznadziejnym przypadkiem.
Te? taki spos??b widzia?em, u mnie nast?puje dziwna walka mnie z moimi mi??niami powiek, ?mieszenie to wygl?da w lustrze, a na dodatek g??rna okropnie chcia?a "spotka? si?" z odchylona dolna, kt??ra te? wyrywa?a si? spod mojego palca na "spotkanie". Rozci?ganie powiek? To co ja wcze?niej opisa?em? Masz mo?e jakie? wypr??bowane ?wiczenia?Ale codzienne pr??by, w domu rozci?ganie powiek.
Co do zdejmowania ja Ci podpowiem jak ja to robi?, proste i szybkie:
Lew? r?k? odci?gam doln? powiek?, wyba?uszam oczy max, palec wskazuj?cy prawy przyk?adam do oka tam gdzie jest soczewka poruszam j? ?eby j? zobaczy?. A jak j? widz? to raz za razem przes??wam j? palcem na doln? powiek? a? sama si? zwinie na powiek? i j? zdejmuj?. A ten spos??b kt??ry opisuj?sz to wogule mi nie podchodzi.
C??? po?wiczy? mo?esz w ten spos??b, ?e przeprowadzi? hipotetyczn? sytuacj? zak?adania soczewek, jednak bez ichniego zak?adaniaPan Hilary pisze:2. Czy macie mo?e jakie? sposoby, ?wiczenia, ?eby powieka chocia? troch? mniej by?a "aktywna"? M?czenie si? przez kilka godzin, daje we znaki, a dzisiaj czuj? si? wybitne zm?czony. Nie chcia?em oka nadwyr??a? oka wk?adaniem i wyjmowaniem soczewki, niech odpocznie, ale powieki chyba mog? "prze?wiczy?".
Ja nie wiem, jak jest z d?ugimi paznkociami, ale jak si? ma kr??tkie to wydaje mi si?, ?e nie da si? uszkodzi? oka lub powieki. Co do lewor?czno?ci. Mi tam prawa strona w miar? sprawnie idzie, ale przy lewej to ekhm... jak to m??wi?, trening czyni mistrza? Nos mi przeszkadza, a czasami to mi si? palce ze?lizguj? z powiek, mo?e powinienem inaczej chwyci?/przytrzyma?. Wcze?niej robi?em na si?? i pod lewym okiem, mam lekki "znak" mojego czynu. Zagoi si?.Gdy przesuwam w d???, boli powieka, nie chc? jej uszkodzi?. Szkoda, bo nie lubi? kr??tkich paznokci
Czy jest tu kto? lewor?czny? Ciekawe czy macie takie same problemy z prawym okiem, co prawor?czni z lewym
Interesuj?, interesuj?. Dla mnie najwa?niejsze, jak lekarz sympatyczny i kompetentny. Mog?aby? powiedzie?, w kt??rym miejscu si? znajduje? Chyba, ?e jest jeden czy co?.Lekarka by?a bardzo sympatyczna, nie pozwala?a mi si? podda? (Krak??w, Plac Bie?czycki, je?li Ci? to interesuje).
Niestety mam co? podobnego ale coraz ?adziej. Wczoraj mia?am tak z prawy? ?e mia?am ju? zdejmowa? soczewk? ale zaraz przesz?.Pan Hilary pisze:Pierwsza. Kilka razy mi si? zdarzy?o, ?e gdy za?o?? soczewk? (g???wnie lew?) to czuj? jakby co? wpad?o do oka lub uwiera?o, a po jakim? czasie (kilka minut) przechodzi i jest cacy. Sprawdza?em czy soczewka jest na prawej stronie (napis na niej znalaz?em, cho? strasznie niewidoczny i da?o si? go przeczyta? wi?c wszystko ok) i teraz si? pytam, czy tak si? zdarza? Teraz je nosz? i jest ok, praktycznie nie czuj?, ?e je mam na oczach.
Oczy musz? si? przyzwyczaji?. Mi to ju? powoli przechodzi.Pan Hilary pisze:Druga. Dzisiaj zauwa?y?em, ?e gdy co? sobie pisz? w zeszycie, to w pewnym momencie widz? jakby lekko obraz si? rozmazywa?, dziwna sprawa, dzisiaj tak zauwa?y?em, patrz?, co tam kumpela napisa?a, przez moment jest ok, a potem lekko rozmazane, pomruga?em i przesz?o, p???niej ju? nie patrzy?em. Teraz wr??ci?em do domu, bior? jaka? gazet? czy czasopismo i normalnie czytam i wyra?nie jest. Wi?c si? zastanawiam czy tylko wtedy tak mam, jak co? pisze i m??j wzrok jest skupiony/skierowany w jeden punkt przez d?u?szy czas . Czasami te? jak patrz? gdzie? w dal, a nast?pnie chce co? z bliska przeczyta?, to si? oko "Dostraja". Czy to jest ta abberacja sferyczna?
tyle ze jak juz pisalem na forum... przed komputerem wystepuje tzw pseudomrugniecie - niepelne zamkniecie szpary powiekowej a tym samym film lzowy nie wytwarza sie prawildowo - i podsycha przedni odcinek oka.Malla pisze:Gdy szk?o nieco podeschnie (np. intensywne wpatrywanie w jaki? punkt, siedzenie przy kompie), trudniej si? porusza, powinno wtedy pom??c mrugni?cie, tak jak zauwa?y?e?.
C??? mam podobnie, do komputera wol? w?o?y? okulary, gdy? mimo wszystko dosy? d?ugo potrafi? mie? otwarte oko i nie mruga?LEMUR pisze:Dlatego tez wiele osob nie zaleca soczewek do komputera - wlasnie z tego powodu.
Ja od pocz?tku nauczy?am si? zak?ada? bez lusterka, kiedy inni w rozmowach ze mn? m??wi?, ?e oni nie mog? sobie wyobrazi? zak?adania bez lusterka. Tyle, ?e ja mam -6 i co mi da lusterko skoro "nic" nie widz? w nim? Okulistka pr??bowa?a mnie nauczy? z lusterkiem, ale mi lepiej sz?o bezInka pisze:Ja na przyk?ad (po 21 latach) nie potrafi? za?o?y? soczewek "w pionie" i bez lusterka,po prostu musz? si? nad nim pochyli?.A znam osob?,kt??ra wk?ada?a soczewki w p???mroku,bez lusterka na trz?s?cym si? jachcie
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }