Zablokowany Posty: 3 Strona 1 z 1
Czy soczewki nie będą wylatywać?
  • piotr860903
    Forumowicz
    Forumowicz

Czy soczewki nie będą wylatywać?

autor: piotr860903 » 18 stycznia 2009, 17:00

Witam!! jako nowy u?ytkownik witam wszystkich na forum:)
    Jutro wybieram si? do okulisty po szkie?ka (do tej pory od ok 8-10 lat nosi?em okulary)
    W zwi?zku z czym mam kilka pyta?

1. Je?d?? konno i przy wi?kszych pr?dko?ciach a szczeg??lnie gdy jad? pod wiatr oczy mi ?zawi?... Czy mo?liwe jest ?e szk?a b?d? wypada??

2. Przy przegl?daniu ofert sklep??w widzia?em soczewki np miesi?czne i kwartalne... czy je?eli przy miesi?cznych jest napisane 6 sztuk to ka?da sztuka jest na miesi?c tak? Czyli ca?e opakowanie starcza na 3 miesi?ce?? A w kwartalnych ka?da sztuka na kwarta?? czyli jak jest 6 sztuk to na 9 miesi?cy?? bo nad tym si? w?a?nie zastanawiam...
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez piotr860903, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Gość

autor: Gość » 18 stycznia 2009, 17:28

1. Dla ka?dego to jest sprawa indywidualna, lecz soczewki nie maj? prawa wypada?, swoje nosz? ju? prawie rok i nigdy mi same nie wypad?y.

2. Wszystko zgadza si?.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 18 stycznia 2009, 20:42

co do obu pytan, to juz przewijaly sie na forum...

nie powinny, acz kolwiek w pewnych sytuacjach moze... ja dodam tylko ze przy duzym pedzie wiatru warto miec okularki ochronne, tak jak maja np. rowerzysci (z bialymi lub jasnymi soczewkami) ktore chronia przed wiatrem, pylem, muszkami itp...

A drugie pytanie, okreslenie dotyczy przeznaczenia soczewki a nie calego opakowania... o czym rowniez bylo na forum.

Watek zamykam
Zablokowany Posty: 3 Strona 1 z 1