niestety to prawdajulita151 pisze:Dodam, ?e mam 15 lat i okulista powiedzia? mi, ?e jest du?e prawdopodobie?stwo, ?e astygmatyzm mo?e si? jeszcze powi?kszy?.
 jestes w wieku kiedy "organizm rosnie" i to w dosc szybki tempie to samo moze dotyczyc wady.
 jestes w wieku kiedy "organizm rosnie" i to w dosc szybki tempie to samo moze dotyczyc wady.

No chyba ze w korekcji okularowej
 No chyba ze w korekcji okularowej 

Od jakiego? czasu, aby dobrze widzie? musz? nachyla? okulary pod k?tem. Mam wad?  -1,25 na oba oczka i okulary -0,75. 4 miesi?ce temu by?em na kontroli. okulistka najpierw tradycyjnie sprawdzi?a ostro?? wzroku za pomoca tablicy z cyferkami (schnellena czy jako? tak to si? nazywa) i widzia?em tylko dwa g??rne rz?dy. P???niej  nie zakrapiaj?c atropin? zbada?a wzrok i wysz?o to -1,25 (w 3 miesi?ce wada pog??bi?a si? o 1 dioptri?). pierwsze pytanie to: czy powinna mi zakropi? atropin?? drugie to: czy to nachylanie mo?e mie? co? wsp??lnego z astygmatyzmem? Gdy zrobi?em test na komputerze to mi wyszed?. Ale to mo?liwe ?e okulistka nie zakrapiaj?c atropin? mog?a go nie wykry?? wiem, ?e mam du?o pyta?, ale dzi?kuj? za wszelkie odpowiedzi.
 Od jakiego? czasu, aby dobrze widzie? musz? nachyla? okulary pod k?tem. Mam wad?  -1,25 na oba oczka i okulary -0,75. 4 miesi?ce temu by?em na kontroli. okulistka najpierw tradycyjnie sprawdzi?a ostro?? wzroku za pomoca tablicy z cyferkami (schnellena czy jako? tak to si? nazywa) i widzia?em tylko dwa g??rne rz?dy. P???niej  nie zakrapiaj?c atropin? zbada?a wzrok i wysz?o to -1,25 (w 3 miesi?ce wada pog??bi?a si? o 1 dioptri?). pierwsze pytanie to: czy powinna mi zakropi? atropin?? drugie to: czy to nachylanie mo?e mie? co? wsp??lnego z astygmatyzmem? Gdy zrobi?em test na komputerze to mi wyszed?. Ale to mo?liwe ?e okulistka nie zakrapiaj?c atropin? mog?a go nie wykry?? wiem, ?e mam du?o pyta?, ale dzi?kuj? za wszelkie odpowiedzi.
w wielu przypadkach tak robia osoby o nieskorygowanym lub niedokorygowanym astygmatyzmie. Jednak pochylenie pantoskopowe (bo tak sie to nazywa) powinno byc przewaznie 7-12stopni.Artel19 pisze:czy to nachylanie mo?e mie? co? wsp??lnego z astygmatyzmem?
niedokorygowanie w wielu przypadkach jest powodem zwiekszania sie wady wzroku. Krotkowzrocznosc powinna byc w pelni korygowana.Artel19 pisze:Mam wad? -1,25 na oba oczka i okulary -0,75
czegos nie rozumiem, wczesniej opsizesz ze masz wade -1,25 ale okulary nosisz -0,75, teraz wyszlo z badania ze masz -1,25, gdzie ta 1dioptria?Artel19 pisze:zbada?a wzrok i wysz?o to -1,25 (w 3 miesi?ce wada pog??bi?a si? o 1 dioptri?).
atropina jako tako juz sie nie kropi, kropi sie tropicamidem - to tak dla scislosci. Przewaznie kropi sie dzieci aby porazic akomodacje oraz osoby ktorym bedzie przeprowadzane badanie dna oka.Artel19 pisze:czy powinna mi zakropi? atropin??
oczywiscie ze mozna, nie trzeba kropic aby zbadac wade refrakcji.Artel19 pisze:Ale to mo?liwe ?e okulistka nie zakrapiaj?c atropin? mog?a go nie wykry??
czegos nie rozumiem, wczesniej opsizesz ze masz wade -1,25 ale okulary nosisz -0,75, teraz wyszlo z badania ze masz -1,25, gdzie ta 1dioptria?Artel19 pisze:zbada?a wzrok i wysz?o to -1,25 (w 3 miesi?ce wada pog??bi?a si? o 1 dioptri?).

komputer to nie wszystko! o czym jest watekArtel19 pisze:Przecie? komputerowe badanie powinno wykry? astygmatyzm.
Zacz??am od cylindra -0,5D wykrytego komputerowo i dopiero wtedy zobaczy?am tym okiem, co znaczy ostre widzenie na odleg?o??, rozr???nianie li?ci na drzewach, faktury upierzenia ptak??w... Cho? w trakcie adaptacji mocno kl??am i zabija?am si? na chodniku! Lekarz z przychodni m??wi?, ?e mam "s?abe oko", a okaza?o si?, ?e to astygmatyzm. Stosowa?am trik z patrzeniem przez okulary g??rn? cz??ci? szk?a, aby by?o ostro. Z drugiej strony na co dzie? nie wykorzystuj? patrzenia w dal, co najwy?ej na ceny w sklepie (hehe, najwy?szej p???ki i tak nie osi?gam) i maj?c kontakty sferyczne, tak jak kolega z w?tku "nie widz?, ?e nie widz?".LEMUR pisze:roznie specjalisci do tego podchodza, jedni uwazaja ze cylindra 0,5 sie nie przepisuje, inni ze powinno sie korygowac nawet 0,25
 za odpowiedzi, wiele wyja?ni?y.
  za odpowiedzi, wiele wyja?ni?y.
to pochylenie tarczy oprawy.Artel19 pisze:i czy mo?na prosic o wyja?nienie poj?cia: pochylenie pantoskopowe?

ale optyk by mi a? tyle chyba nie nachyli?. do dobrego okulisty mam troch? kilometr??w. no ale chyba nie mo?liwe ?eby astygmatyzm powsta? w 4 miesi?ce.
 ale optyk by mi a? tyle chyba nie nachyli?. do dobrego okulisty mam troch? kilometr??w. no ale chyba nie mo?liwe ?eby astygmatyzm powsta? w 4 miesi?ce. ????????? chocia? czyta?em, ?e kr??tkowzroczno?ci cz?sto on towarzyszy.
????????? chocia? czyta?em, ?e kr??tkowzroczno?ci cz?sto on towarzyszy.
dla dobrego widzenia powinien byc w zakresie ktory podalem. Jezeli musisz bardziej wynikac z tego moze kwestia nieskorygowanego astygmatyzmu.Artel19 pisze:ale optyk by mi a? tyle chyba nie nachyli?.
moze wczesniej Ci go nie korygowali, bo jak napisalem miales niewielki i uznali ze nie trzebaArtel19 pisze:o ale chyba nie mo?liwe ?eby astygmatyzm powsta? w 4 miesi?ce

Czyli jednak wyszed?? Na jednej ze stron sponsorowanych jest taki ma?y, niewiele znacz?cy te?cik, u mnie na prawym oku pozioma linia wydaje si? ja?niejsza (nawet w okularach), a linie o niewielkim nachyleniu w praw? stron? do g??ry s? bez okular??w najciemniejsze.Artel19 pisze:czy to nachylanie mo?e mie? co? wsp??lnego z astygmatyzmem? Gdy zrobi?em test na komputerze to mi wyszed?.

musz? tylko poradzi? si? cioci. ona ma straszn? wad?. tyle, ?e ma nadwzroczno?? +5,5 i astygmatyzm chyba 3,5. ona musi mie? strasznie. i jest jedyn? osob? posiadaj?ca w naszej rodzinie astygmatyzm (chyba, ?e ja te? mam). ja jestem w ka?dym razie jedynym kr??rkowidzem w rodzinie.
 musz? tylko poradzi? si? cioci. ona ma straszn? wad?. tyle, ?e ma nadwzroczno?? +5,5 i astygmatyzm chyba 3,5. ona musi mie? strasznie. i jest jedyn? osob? posiadaj?ca w naszej rodzinie astygmatyzm (chyba, ?e ja te? mam). ja jestem w ka?dym razie jedynym kr??rkowidzem w rodzinie. 
 Za to nadwzroczno?? zmniejsza si? z czasem - w podstaw??wce mia?a +4, a teraz ma tak ma?o (opr??cz sta?ego astygmatyzmu), ?e na wyj?cia nigdy nie bierze okular??w.
 Za to nadwzroczno?? zmniejsza si? z czasem - w podstaw??wce mia?a +4, a teraz ma tak ma?o (opr??cz sta?ego astygmatyzmu), ?e na wyj?cia nigdy nie bierze okular??w.
2mmMalla pisze:czy mi?dzy symetrycznym rozstawem 59 a 61mm jest du?a r???nica?

nieprawda, jak napisalem wyzej dopuszcza sie 0,5 ale dzialanie pryzmatyczne wywolane "zla" decentracja obuocznieArtel19 pisze:a o rozstawie ?renic czyta?em, ?e dopuszczalny b??d wynosi 0,5mm
 Jak mierz? linijk?, to wychodzi 62mm (dosy? du?o jak na moje "kieszonkowe" rozmiary og??lne), sprz?tem wysz?o 59mm (by? blisko, wi?c mo?e zezowa?am, hehe), a od lat mam 61mm. Dlatego pyta?am, ale to nieistotne, bo dobrze widz?, wi?c nie szukam dziury w ca?ym...
 Jak mierz? linijk?, to wychodzi 62mm (dosy? du?o jak na moje "kieszonkowe" rozmiary og??lne), sprz?tem wysz?o 59mm (by? blisko, wi?c mo?e zezowa?am, hehe), a od lat mam 61mm. Dlatego pyta?am, ale to nieistotne, bo dobrze widz?, wi?c nie szukam dziury w ca?ym...  
  Mo?e nast?pny okulista zbada mi dok?adnie. Ale teraz si? nie wyjd? p??ki mi wszystkiego nie zbada. Ale rzeczywi?cie pelna korekcja jest dobra. Kole?anka ma -4,75. pojecha?a do okulisty i chocia? ma wad? genetyczn? to dzi?ki tej pe?nej korekcji ju? rok jej nie leci wada. wcze?niej chodzi?a tam gdzie ja ro w rok jej z -1,25 zrobi?o si? -2,75, bo szk?a tak jak ja mia?a 0,5 dioptrii s?absze. mam nadziej?, ?e jej nie dogoni?.
 Mo?e nast?pny okulista zbada mi dok?adnie. Ale teraz si? nie wyjd? p??ki mi wszystkiego nie zbada. Ale rzeczywi?cie pelna korekcja jest dobra. Kole?anka ma -4,75. pojecha?a do okulisty i chocia? ma wad? genetyczn? to dzi?ki tej pe?nej korekcji ju? rok jej nie leci wada. wcze?niej chodzi?a tam gdzie ja ro w rok jej z -1,25 zrobi?o si? -2,75, bo szk?a tak jak ja mia?a 0,5 dioptrii s?absze. mam nadziej?, ?e jej nie dogoni?. 

sprawdz jescze moze cisnienie srodgalkowe oraz stan soczewki (tej ocznej)Malla pisze:?e jak patrze lewym okiem, to widz? jak?? tak? czarn? mg?? i wszystko mi si? zlewa , pomimo ?e "widz?" , nie przeczytam pojedynczych literek.
 A w ko?cu to nie moja wina. U okulisty staram si? wsp???pracowa? , a przecie? to nie ja jestem lekarzem . Okulistka stwierdzi?a , ?e w takim razie badanie jeszcze raz i zn??w 3 x zakrapianie i te ca?e ?wiat?a . Trudno mi powiedzie? czy to by?y kompleksowe badania , chyba tak . Za ka?dym razem byli to okuli?ci z NFZ , a teraz to si? powa?nie zastanawiam nad prywatn? wizyt? , skoro lekarze z NFZ uwa?aj? , ?e pacjent powinien przyj?? z dok?adn? wiedz? na temat chor??b jego oczu , czy jak. A Ostatnia okulistka wida? ola?a spraw? tego, ?e nie widz? na lewe oko , nie da?a ?adnego skierowania, tylko dobra?a moc .
 A w ko?cu to nie moja wina. U okulisty staram si? wsp???pracowa? , a przecie? to nie ja jestem lekarzem . Okulistka stwierdzi?a , ?e w takim razie badanie jeszcze raz i zn??w 3 x zakrapianie i te ca?e ?wiat?a . Trudno mi powiedzie? czy to by?y kompleksowe badania , chyba tak . Za ka?dym razem byli to okuli?ci z NFZ , a teraz to si? powa?nie zastanawiam nad prywatn? wizyt? , skoro lekarze z NFZ uwa?aj? , ?e pacjent powinien przyj?? z dok?adn? wiedz? na temat chor??b jego oczu , czy jak. A Ostatnia okulistka wida? ola?a spraw? tego, ?e nie widz? na lewe oko , nie da?a ?adnego skierowania, tylko dobra?a moc .  

Zmie? okulist? i mo?e rzeczywi?cie spr??buj tym razem prywatnie. Oszcz?dzenie 50-70 z? na wizycie chyba nie jest warte twojego zdrowia. Ale pami?taj, to ?e wybierzesz prywatn? wizyt?, nie oznacza, ?e na 100% trafisz na profesjonalist?. To jak ludzie traktuj? swoj? prace, zale?y tylko od ich charakteru i stosunku do klienta/pacjenta.Ilonaa pisze:Za ka?dym razem byli to okuli?ci z NFZ , a teraz to si? powa?nie zastanawiam nad prywatn? wizyt? , skoro lekarze z NFZ uwa?aj? , ?e pacjent powinien przyj?? z dok?adn? wiedz? na temat chor??b jego oczu , czy jak. A Ostatnia okulistka wida? ola?a spraw? tego, ?e nie widz? na lewe oko , nie da?a ?adnego skierowania, tylko dobra?a moc .
Co do [spam] sprawa wygl?da nast?puj?co. Na same badania raczej nie by?o wi?kszych narzeka?, je?li jednak chodzi o soczewki, to na 90% wcisn? ci "sw??j produkt". I tutaj na forum znajdziesz niezbyt pochlebne wypowiedzi o tych soczewkach; ?e p?kaj?, ?e si? sklejaj?. Generalnie spora liczba u?ytkownik??w do?? szybko zdecydowa?a si? na ich zmian?.Ilonaa pisze:Mam jeszcze takie pytanko dodatkowe , bo przypadkiem natkn??am si? na v.express , gdzie mo?na zrobi? badania . Chcia?am spyta? , czy mia? ju? kto? okazje tam robi? badania , czy ewentualnie dopasowywa? soczewki [ bo chcia?abym okulary na soczewki zmieni? ] oczywi?cie po tym jak ustal? czy mam astygmatyzm / jak? wad? etc . Czy w og??le warto si? tam wybra? , czy dysponuj? dobrym sprz?tem , czy tylko dobieraj? okular? Prosz? o odp

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }