Je?li kolejne wizyty s? bezp?atne (a w takim wypadku powinny by?) to niestety b?dzie trzeba troche pochodzi?, zg?asza? swoje spostrze?enia okulistce i pr??bowa? co? wsp??lnie dobra?...
tak, w okluarach mam cylinder -1.25, w soczewkach tez, ale w przypadku soczewek sferycznych widzialem idealnie, a teraz "czegos mi brakuje". Soczewki wzialem 2-tygodniowe ale nie odebralem jeszcze obu kompletow 2 x 6 szt. - na razie korzystam z probnych. Nie wiem czy isc nadal meczyc lekarke i sprobowac zwiekszac cylinder lub sfere (lekarka mowila, ze jest taka mozliwosc) czy zostac przy tym co jest i po 3 miesiacach gdy skonczy sie zapas pojsc ponownie na badanie.Malla pisze:i!, oko mo?e si? po jakim? czasie przyzwyczai? i widzie? dobrze do bli?y (cho? miesi?c to ju? du?o...), chyba ?e faktycznie masz sta?y, wi?kszy problem z akomodacj?. A mo?e wr?cz przeciwnie, pozwoli Ci to j? wy?wiczy?, je?li b?dziesz d?u?ej i cz??ciej nosi?? Skoro wyje?d?asz i z?e widzenie z bliska b?dzie dla Ciebie niekomfortowe, to nie bierz soczewek. Uwa?am jednak, ?e sens ich dalszego u?ytkowania i ewentualne korzy?ci w ?wiczeniu przez nie akomodacji nale?a?oby skonsultowa? z lekarzem. Nie daj si? sp?awi?.
onyx96, w przypadku torycznych mo?e si? tak zdarzy?. W okularach nosisz cylinder?
Czasami to nie moc trzeba zmienia?, a zobaczy?,czy problem nie le?y w osi. W moim przypadku w soczewkach Proclear mam zmienion? o? o 10 stopni w stosunku do okular??w, czyli w okularach mam o? 170, w soczewkach 160. To jest tylko jeden z parametr??w, kt??ry tak?e ma wp?yw na jako?? widzenia.Malla pisze:... Soczewki to opr??cz mocy tak?e inne parametry.
Mialem cylinder tylko w jednym oku wczesniej a soczewki mialem tak dobrane, ze wystarczaly mi sferyczne. Obecnie musze miec juz w obu oczach cylinder i dlatego zdecydowalem sie na soczewki toryczne.Malla pisze:Dziwi? si?, ?e przy takim cylindrze widzia?e? dobrze w sferycznych... Soczewki to opr??cz mocy tak?e inne parametry.
to ciekawi mnie dlaczego soczewek nie masz w tych cylindrach... przeciez sa dostepne na rynku soczewki dla astygmatykow z cylindrem: -0,75 i -1,75onyx96 pisze:Okulary, ktore obecnie nosze i naprawde uwazam, ze sa swietnie dobrane to:
OP: -2.25 / -0.75 / 95'
OL: -2.50 / -1.75 / 175'
soczewki:
OP: -2.00 / -1.25 / 90'
OL: -3.50 / -1.25 / 170
ale przez ten czas nie maja stycznosci z Twom filmem lzowym (osady tluszczowe, bialkowe itp..)i! pisze:bo przecie? soczewki czekaj?ce na kupno przez klienta wisz? w sklepie w tym p?ynie nie wiadomo ile.
czyszcza, ale osady robia swoje, dlaczego ludzie pod koniec okresu noszenia skarza sie na metnosc, brak ostrosci itp... a jak zalozy swieza pare soczewek to nie ma tego problemu? Dlaczego firmy produkujace plyny odchodza od reguly "no rub" i zalecaja mechaniczne czyszczenie?i! pisze:te p?yny soczewkowe - nie czyszcz? nic?
zeby nie plywaly z tymi osadami niewiadomo jak dlugo.. jak z umycie wanny po kapieli.i! pisze:ze jak s? powy?ej 24h godzinach w p?ynie to nale?y je przemy? i jest ok.
jasne, ale skoro ja mam w porz?dku soczewki...LEMUR pisze:ale osady robia swoje, dlaczego ludzie pod koniec okresu noszenia skarza sie na metnosc, brak ostrosci itp...
no i tak w?a?nie robi?LEMUR pisze:tez o tym pisalem, ze jezeli ktos sciaga soczewki, i wie ze przez kilka dni nie bedzie korzystal to po jednej dobie niech wyleje plyn i zaleje swiezym i tak trzyma - wydaje Ci sie to logiczne?
napisalem wczesnej wyraznie, ja pisze jak powinno sie postepowac - w koncu jest to cos co laduje na Twoim oku - a co robi uzytkownik - jego sprawa, niech tylko pamieta o mozliwych komplikacjach i do kogo bedzie mial pretensje jezeli za kilka lat uslyszy - przykro mi ale nie zalozysz wiecej soczewek.i! pisze:i nie narzekam to co mam je wyrzuci??
i to tez ?wiadczy, ?e wiele lekarzy-optyk??w liczy pieni?dze a nie zdrowie pacjent??w. Niestety takie mam odczucia.Malla pisze:znam lekarza w Krakowie, kt??ry w trakcie wizyty tyle gada, ?e rozwiewa wszelkie w?tpliwo?ci, nawet mnie przegada?...
ok, ale czy p?yn nie jest antybakteryjny i nie powinien pozbywa? si? ?yj?tek?Malla pisze:Po trzecie: soczewki nie s? idealnie g?adkie (mimo slogan??w reklamowych) i cz?stki wchodz? w ich "pory", rozk?adaj?c si? w nich i ogniskuj?c bakterie
soczewka powinna byc nawet jeszcze wieksza niz zrenica, nawet wieksza niz rogowka i zakrywac rabek rogowki... no chyba ze anatomie pomylilies.i! pisze:no jest troch? duza na moje oko - wi?ksza ni? ?renica... czy o to chodzi?
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 7 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }