Przyjmuj?c jak dla soczewek JZO: liczba Abbe’go dla poliw?glanu – 31, a dla indeksu 1,67 – 32, r???nica praktycznie ?adna. Sk?d w takim razie odczuwana r???nica aberracji chromatycznych, je?eli, jak rozumiem, moc soczewek by?a taka sama?ja przeskoczy?em z soczewek poliw?glanowych (indeks 1,59) na Plastiki Hoya o indeksie 1,67.
dra?ni? mnie dyskomfort zwi?zany z patrzeniem w bok a w szczeg??lno?ci aberracje chromatyczne, kt??re by?y niezauwa?alne w poprzednich soczewkach.
Czy ja czego? nie rozumiem? Czy nie jest prawd?, ?e materia? o liczbie Abbe’go 36 to materia? o du?ej dyspersji, dla kt??rego mo?na si? spodziewa? problem??w wynikaj?cych z aberracji chromatycznej?Eyry 1.70 - po??czenie niezwyk?ej lekko?ci i wyj?tkowych zalet optycznych
…..a liczba Abbego 36 zapewnia wysoki kontrast i ostro?? obrazu.
Liczba Abbe’go 41 to nadal ma?o. Czy nie jest to materia? o zaledwie ?redniej dyspersji i to w dolnym przedziale, bli?szym materia?om o du?ej dyspersji?Eyas 1.60
….Zapewnia wysoki kontrast widzenia dzi?ki liczbie Abbego 41
Czy nie jest prawd?, ?e wysokoindeksowe materia?y charakteryzuj? si?, niestety, kiepskimi w?a?ciwo?ciami optycznymi..Doskona?e w?asno?ci soczewek organicznych
Soczewki organiczne o wysokim wsp???czynniku za?amania ?wiat?a maj? bardzo wiele zalet. Nie jest wi?c zaskoczeniem, ?e produkty oferowane przez firm? Hoya to w g???wnej mierze wysokoindeksowe soczewki organiczne, kt??re poza doskona?ymi parametrami optycznymi,
Gdyby liczba Abbe’go dla tego materia?u wynosi?a 32, podobnie jak dla soczewek JZO, to uzasadnione by?yby w?tpliwo?ci co do doskona?o?ci w?a?ciwo?ci optycznych tego materia?u?Eynoa 1.67 to niezwykle trwa?y i wytrzyma?y materia? o doskona?ych parametrach optycznych.
Je?li soczewki wysokoindeksowe s? asferyczne obraz nie powinien by? ju? pomniejszony. Pod warunkiem, ?e szk?a le?a?y by tu? przed okiem. Na pomniejszenie obrazu zasadniczy wp?yw ma odleg?o?? okular??w od oka. Np je?li mamy okulary o mocy -5.0 dpt w odleg?o?ci 20 mm przed okiem to widziany obraz zdaje si? by? ponad 9% mniejszy do obrazu widzianego bez okular??w! Analogicznie przy korekcji dodatniej obraz jest powi?kszany.adrianus pisze:czy wi?ksze indeksy powoduj? zmniejszenia obrazu w stosunku do mniejszych o tej samej SPH ?
Nie bardzo rozumiem dlaczego ujemne, wysokoindeksowe soczewki nie b?d? pomniejsza?y obrazu je?eli b?d? asferyczne. Czy nale?y rozumie?, ?e soczewki sferyczne w odr???nieniu od asferycznych, b?d? pomniejsza?y obraz nawet wtedy gdy b?d? blisko oka?Je?li soczewki wysokoindeksowe s? asferyczne obraz nie powinien by? ju? pomniejszony.
Pod warunkiem, ?e szk?a le?a?y by tu? przed okiem.
ajj... zamiesza?am.
Nadal nie rozumiem dlaczego asferyczne soczewki ujemne mia?yby nie pomniejsza? obrazu.chodzi?o mi o to, ?e soczewki asferyczne nie powinny pomniejsza? obrazu ze wzgl?du na konstrukcj?….
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot], Semrush [Bot] i 3 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }