Nie jestem zwolennikiem tanich p?yn??w ale jestem za obiektywizmem i profesjonalizmem. Kiedy widz? jak moderatorzy- EXPERCI tego forum wypowiadaj? si? jakby zjedli wszystkie rozumy, kiedy czytam ich rady na temat produkt??w kt??rych nie mieli mo?liwo?ci nigdy przetestowa? ,sprawdzi?. Kiedy z tak? PEWNO?CI? I BEZ WACHANIA wypowiadaj? si? o produktach i sprawach o kt??rych maj? niedostateczne poj?cie to stanowczo PROTESTUJ?.Debian pisze:iris1 wiemy ?e jeste? zwolennikiem tanich p?yn??w do soczewek i uwa?asz, ?e s? dobre. Mo?e i tysi?ce ludzi u?ywa zero seven za to tych popularniejszych u?ywa miliony ludzi. Wiem, ?e nie zawsze to co popularniejsze jest dobre, ale zauwa?, ?e nawet du?ym firmom jak Bausch czy AMO zdarzy?y si? wpadki z p?ynami, a u?ywanie bardzo ma?o popularnego p?ynu to wi?ksze ryzyko, poniewa? mo?liwe, ?e taki p?yn ma jak?? wad?, dlatego lepiej skorzystac z tych sprawdzonych.
nikt sie tu nie wymadrza, nie spodobalo ci si? po prostu to ze wiekszosc ma inne opinie niz ty i ze nie odp tak jak chciales czyli ze tansze plyny sa "najlepsze" a juz na pewno zdecydowanie przebijaja swiatowa czolowke czyli produkty Ciba, AMO, OptiFree, Renu ktore tak rzekomo "polecamy". Ja nigdy nie twierdzilem ze tansze plyny to szajs i nie warto tego kupowac ale trzeba byc ostroznym i tyle. oszczednosc to nie zawsze dobry pomysl bo na czym jak na czym ale na oczach to bym raczej nie oszczedzal.iris1 pisze:Kiedy widz? jak moderatorzy- EXPERCI tego forum wypowiadaj? si? jakby zjedli wszystkie rozumy, kiedy czytam ich rady na temat produkt??w kt??rych nie mieli mo?liwo?ci nigdy przetestowa? ,sprawdzi?. Kiedy z tak? PEWNO?CI? I BEZ WACHANIA wypowiadaj? si? o produktach i sprawach o kt??rych maj? niedostateczne poj?cie to stanowczo PROTESTUJ?.
Owszem mialy i zostaly natychmiast wycofane ze sklepow chociaz choroba ktora mogly spowodowac mogla wystapic pewnie w 1 na 1000000000000 przypadkow (AMO). Jesli chodzi natomiast o tansze plyny to nie ma zadnych testow, badan, porownan wiec skad ta pewnosc ze sa one lepsze lub przynajmniej tak dobre jak swiatowa czolowka?iris1 pisze:Twoja argumentacja jest dziecinna. P?yn ma?o popularny ma jak?? wad? a popularny nie ma wady. NARAZIE TWOJE POPULARNE P?YNY MIA?Y WAD? !
No coz o tobie ktos moglby powiedziec ze jestes czlowiekiem ktory patrzy jak tu tylko oszczedzic, niewazne opinie innych wazna jest niska cena i satysfakacja z oszczedzone dychy czy dwoch. Soczewki nie sa dla kazdego nie oklamujmy sie w Polsce to nie jest tania metoda korekcji wad wzroku.iris1 pisze:Widocznie jeste? cz?owiekiem kt??ry nigdy patrzy wy??cznie na mark? - kreowan? przez reklam?. Wychodzisz pewnie z za?o?enia ze im dro?sze tym lepsze.Wiec przep?acaj
Wi?kszo?c to znaczy kto? moderatorzy tego nieobiektywnego FORUM Jesli ich masz na mysli to si? zgadzam.woozie pisze:nikt sie tu nie wymadrza, nie spodobalo ci si? po prostu to ze wiekszosc ma inne opinie niz ty i ze nie odp tak jak chciales czyli ze tansze plyny sa "najlepsze" a juz na pewno zdecydowanie przebijaja swiatowa czolowke czyli produkty Ciba, AMO, OptiFree, Renu ktore tak rzekomo "polecamy". Ja nigdy nie twierdzilem ze tansze plyny to szajs i nie warto tego kupowac ale trzeba byc ostroznym i tyle. oszczednosc to nie zawsze dobry pomysl bo na czym jak na czym ale na oczach to bym raczej nie oszczedzal.iris1 pisze:Kiedy widz? jak moderatorzy- EXPERCI tego forum wypowiadaj? si? jakby zjedli wszystkie rozumy, kiedy czytam ich rady na temat produkt??w kt??rych nie mieli mo?liwo?ci nigdy przetestowa? ,sprawdzi?. Kiedy z tak? PEWNO?CI? I BEZ WACHANIA wypowiadaj? si? o produktach i sprawach o kt??rych maj? niedostateczne poj?cie to stanowczo PROTESTUJ?.
Owszem mialy i zostaly natychmiast wycofane ze sklepow chociaz choroba ktora mogly spowodowac mogla wystapic pewnie w 1 na 1000000000000 przypadkow (AMO). Jesli chodzi natomiast o tansze plyny to nie ma zadnych testow, badan, porownan wiec skad ta pewnosc ze sa one lepsze lub przynajmniej tak dobre jak swiatowa czolowka?iris1 pisze:Twoja argumentacja jest dziecinna. P?yn ma?o popularny ma jak?? wad? a popularny nie ma wady. NARAZIE TWOJE POPULARNE P?YNY MIA?Y WAD? !
No coz o tobie ktos moglby powiedziec ze jestes czlowiekiem ktory patrzy jak tu tylko oszczedzic, niewazne opinie innych wazna jest niska cena i satysfakacja z oszczedzone dychy czy dwoch. Soczewki nie sa dla kazdego nie oklamujmy sie w Polsce to nie jest tania metoda korekcji wad wzroku.iris1 pisze:Widocznie jeste? cz?owiekiem kt??ry nigdy patrzy wy??cznie na mark? - kreowan? przez reklam?. Wychodzisz pewnie z za?o?enia ze im dro?sze tym lepsze.Wiec przep?acaj
Twoim zdaniem jakies soczewki za [spam] za 40 za 6 sztuk sa tak samo dobre (czyt zdrowe) jak Biofinity, Acuvue Oasys czy AirOptix ? Szczerze w to watpie i tak samo jest z plynami w wiekszosci przypadkow bo to nie jest regula oczywiscie.
Ty uwazasz ze osoby kupujace plyny znanych marek przeplacaja a ja uwazam ze dbaja o zdrowie swoich oczu najlepiej jak potrafia. Ty uwazasz ich za rozrzutnych a oni Ciebie za sknere.
moderatorzy tego forum nie koniecznie musza byc ekspertami, moderacja to zupelnie cos inneg niz ekspertcka dorada - prosze tego nie mylic.iris1 pisze:Wi?kszo?c to znaczy kto? moderatorzy tego nieobiektywnego FORUM
Prosze cytuj selektywnie bo nawet nie wiem do ktorej z moich odpowiedzi padla ta riposta.iris1 pisze:Wi?kszo?c to znaczy kto? moderatorzy tego nieobiektywnego FORUM Jesli ich masz na mysli to si? zgadzam.
To ironia, ktorej jak widac nie dostrzegles w mojej wypowiedzi.iris1 pisze:Nigdy nie twierdzi?em ze ta?sze p?yny przebijaj? ?wiatow? czo???wk? -dopowiadasz jakie? wymy?lone przez siebie rzeczy.
nie krytykujemy tylko jezeli nie mamy wiedzy o danym produkcie polecamy cos sprawdzonego. Wolalbys zebym napisal ze Zero Seven czy jakis inny mniej znany plyn czy soczewki sa swietne nie majac o tym pojecia? Logiczne jest ze polecam co znam z opinii innych, przeczytanych artykulow, czy tez wlasnych doswiadczen.iris1 pisze:Po prostu nie krytykuje sie czego? czego si? nie zna tylko ?e si? nie zna lub tylko dlatego ?e jest ta?sze od MARKOWYCH produkt??w.
To akurat zadna nowosc ze soczewki kupowane przez neta sa zazwyczaj tansze. Sam tak kupuje.iris1 pisze:Kupuje soczewki i POLECAM zakupy na tej Platformie wszystkim mo?na dosta? soczewki taniej ni? u OPTYKA.
Tym lepiej dla ciebie.iris1 pisze:Nie jestem skner? tylko kieruj? si? wiedz? i rozs?dkiem.
jakie reklamy, jacy przedstawiciele handlowi, jakie bajki? To ze sa firmy ktore potrafia oferowac produkty po atrakcyjnej cenie dbajac jednoczesnie o jakosc to fakt, ale faktem jest tez to ze na rynku istnieje cala masa firm wypuszczajacych "buble" o zerowej jakosci a zeruja oni na kliencie i kuszac go tylko i wylacznie niska cena. I owszem ich dochody sa pewnie niemale bo statystyczny Polak kieruje sie cena. Przykre ale prawdziwe.iris1 pisze:A nie reklam? i tym co powiedz? przedstawiciele handlowi aktorzy aby sprzeda? sw??j MARKOWY drogi towar opowiadaj? naiwnym klientom BAJKI a ci wierz? naiwnie.
Paliwo tez by moglo byc tansze i co z tego skoro nie jest? Co mi tu da obwinianie tej czy tamtej instytucji tak to sie kreci i mysle ze ci na wysokich stolkach malo sie zmartwia twoja czy moja opinia. Mozna sie zloscic, tupac nogami jak male dziecko, pisac ankiety a to i tak nic nie da bo ta wielka machina bedzie dalej robic swoje.iris1 pisze:Ta metoda korekcji wzroku jest DROGA bo tak? polityk? przyj??y firmy w rzeczywisto?ci mo?e by? o wiele ta?sza
Zach?ci?e? mnie. Oto por??wnanie, podkre?lone sk?adniki pokrywaj? si?, w nawiasie kr??tka charakterystyka r???nic:iris1 pisze:Ju? po sk?adzie p?ynu mo?na oceni? jego warto??. Zach?cam do por??wnywania sk?ad??w tych markowych z niemarkowymi p?yn??w. Cz?sto nie r???ni? si? wcale.
co wiecej to prawdopodobnie te same plyny.Malla pisze:Wcale obecnie nie r???ni si? p?yn iWearPremium i SoloCareAqua, bo aktualnie wytwarza je ten sam producent.
Gratulacje za wysi?ek !woozie pisze:RESPECT Malla![]()
co wiecej to prawdopodobnie te same plyny.Malla pisze:Wcale obecnie nie r???ni si? p?yn iWearPremium i SoloCareAqua, bo aktualnie wytwarza je ten sam producent.
swoja droga czasem roznica nawet 1 skladnika moze byc na + lub - dla uzytkownika (alergia) tak wiec nawet porownywanie w ten sposob moze byc bezsensowne.
na otwarta wewnetrzna czesc dloni - kilka kropli plynu i pocieranie palcem wskazujacym lub kciukiem - wszystko oczywiscie delikatnie.4424 pisze:Jak czy?cicie soczewki?
Dajecie j? mi?dzy kciuk a palec wskazuj?cy i pocieracie? czy na palec wskazuj?cy i palcem drugiej r?ki j? czy?cicie?
Malla pisze:Producenci ukrywaj? prawdziw? nazw? opatentowanej pod w?asn? nazw? substancji i trzeba si? ich mocno naszuka? - niezbyt mi si? to dzi? uda?o. Na [spam] jest tylko kilka p?yn??w, z czego najlepiej wypada SoloCare i OptiFree, to te p?yny bym poleci?a. Renu jest zaskakuj?co nieskuteczny wobec Purevision! By?abym wdzi?czna za sk?ady ta?szych p?yn??w, np. made for Rossmann.
PIILOSET Bio Soak: EDTA 1.0 mg/ml, biguanidyna 0.0025 mg/ml (PHMB), detergent, borek sodu, chlorek sodu [nie wiem czym jest owy "detergent", p?yn nie ma dodatkowych nawil?aczy i wcale nie jest taki tani].
EYEYE All in One, SEE L'EAU EyeCare Evolution B5: poliheksanid 0.0001% (PHMB), poloksamina 1%, Hydraflex™ 0.3%, dexpantenol (prowitamina B5) 1.5% [identyczne sk?ady, podobne do SoloCare, cho? nieco gorsze; prowit.B5 wspomaga samoregeneracj? rog??wki; tajemniczy Hydraflex jest nawil?aczem; producenci podali tylko sk?adniki aktywne, nie wiem czy jest chemia pomocnicza typu bor].
All-in-onePlus Zeiss: kwas ortoborowy, czteroboran sodu, chlorek sodu, biguanid poliaminopropylu, hydroksyalkilofosfonian, poloksamina 1% [sk?ad bardzo podobny do Renu; reklamuje si? jako bez chlorheksydyny i thimerosalu, konserwantu rt?ciowego wycofanego 10 lat temu].
All-in-oneAdvance Zeiss: ActiPro, poliheksanid 0.0001% (PHMB) [udoskonalona wersja poprzedniego; nie znam pe?nego sk?adu ani nazwy rzeczywistej susbtancji ActiPro, jest to odbia?czacz i konserwant].
EYE SEE Only One Solution: PHMB, HPMC, EDTA [znowu nie podano pe?nego sk?adu].
EYE SEE Aqua Balance: hialuronian, alantoina [nie podano sk?adnik??w czyszcz?cych].
Nie znalaz?am sk?ad??w p?yn??w Sauflon i Azzurra.
Zalecana jest sterylna s??l fizjologiczna. Przed w?o?eniem soczewek w koszyku do pojemnika p?ucz? je przez kilka sekund, tak jak jest zalecane. Po wyj?ciu wylewam p?yn, ale ju? niczym nie p?ucz?. Minimsy soli z apteki mnie denerwuj?, du?e opakowania bez konserwant??w mog? by? bardzo kr??tko otwarte, a inne maj? konserwanty, czego moim celem jest unikanie. S??l to og??lnie bardzo dobra rzecz dla u?ytkownik??w soczewek i zamierzam si? w ni? zaopatrzy?.Quickie pisze:Czym p?uczecie za??czony pojemniczek?
Nie, zupe?nie nie jest to konieczne. Co to za przyjemno??, la? sobie wod? utlenion? po palcach?Quickie pisze:Czy przed wrzuceniem soczewek do musuj?cej k?pieli r??wnie? wymagane jest czyszczenie mechaniczne?
Wskazana jest s??l albo krople. Gorzej gdy soczewka np. spadnie i trzeba j? ponownie wyczy?ci?. Na szcz??cie jeszcze mi si? to nie zdarzy?o. Je?li za?o?enie soczewek jest konieczne (np. trening), w sytuacjach awaryjnych przydaje si? zapas jednodni??wek.Quickie pisze:Co zrobi? je?eli po wyj?ciu z pojemniczka na czy?ciutkiej soczewce osi?dzie jaki? paskudny paproch?
Tak, nawet mniej czasu mu to zajmuje, po 6 godzinach jest ju? absolutnie bezpiecznie przy prawid?owej ilo?ci zastosowanego p?ynu.Quickie pisze:I jeszcze jedno: czy p?yn jest rzeczywi?cie zneutralizowany po 6 godzinach?
O kt??rej godzinie zak?ada?a?? Polecam odczeka? jak?? godzin? po przebudzeniu i powinno by? ok. Zalecane jest przez lekarzy p??? godziny - dla wra?liwc??w, suchych oczu, dla niewysypiaj?cych si? i ze sk?onno?ciami do porannej opuchlizny wi?cej.Quickie pisze:Ostatnio jednak zostawi?am je tylko na 8 i szczerze m??wi?c troch? piek?y mnie oczy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }