ODPOWIEDZ Posty: 13 Strona 1 z 1
Czas przydatności soczewki
  • eni4c
    Forumowicz
    Forumowicz

Czas przydatności soczewki

autor: eni4c » 03 października 2008, 14:46

Od 2 tygodni jestem- szcz??liwym posiadaczem soczewek. Dosta?em je po badaniu w jednym z biela?skich gabinet??w. Niestety w trakcie pierwszego za?o?enia soczewek u okulisty okaza?o si?, ?e jedna z nich ma wad? fabryczn?- mikro p?kni?cie czy co? w tym stylu. Feraln? soczewk? okulista wyrzuci?, a dobr?- lew? zala? p?ynem i wrzuci? do pojemniczka. Po tygodniu by?a ju? nowa soczewka- za?o?yli?my obydwie i ustalili?my, ?e za miesi?c mam si? zg?osi? na kontrole oraz odbi??r nowych soczewek. Nie wiem jakie obecnie mam soczewki- na pewno toryczne, ale mam pytanie bo ta soczewka kt??ra by?a dobra od pocz?tku w czasie kontroli b?dzie mia?a ju? 37 dni,a to soczewka miesi?czna, co o tym my?licie?
    Mam r??wnie? kolejne pytanie- mam dosta? soczewki Biofinity Toric- co my?licie o tych soczewkach, bo du?o jest o Biofinity a o Toric nic nie znalaz?em

Je?li zdublowa?em temat to przepraszam oraz prosz? o wyrozumia?o??.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez eni4c, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 03 października 2008, 15:02

My?l? i pewnie wszyscy si? ze mn? zgodz?, ?e powiniene? je nosi? jeszcze max.3 tygodnie, liczy si? od terminu wymiany pierwszej soczewki.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 03 października 2008, 15:05

nie ma Biofinity Toric w ofercie w Polsce. Sa Biomedics Toric - moze pomyliles nazwe, albo bedziesz mial zmiane soczewek na jakies inne toryczne (a nazwa nie padla)
  • eni4c
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: eni4c » 03 października 2008, 15:14

Dzi?ki za odpowied? Malla- rzeczywi?cie skr??c? termin i um??wi? si? na wizyt? wcze?niej. A co do tych Biofinity Toric to w?a?nie dlatego zada?em pytanie bo nic w internecie nie mog?em na ten temat znale??, ale jeszcze dzisiaj zadzwoni?em i potwierdzi?a mi pani, ?e s? soczewki Biofinity toryczne i o dziwo s? ta?sze ni? zwyk?e- tzn. Biofinity 100z? (3szt.) Biofinity Toric 190z? (6szt.)
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 03 października 2008, 15:22

eni4c pisze:?e s? soczewki Biofinity toryczne i o dziwo s? ta?sze ni? zwyk?e- tzn. Biofinity 100z? (3szt.) Biofinity Toric 190z? (6szt.)
    to widocznie nie jest to kupowane u oficjalnego przedstawiciela produktow CooperVision na Polske.

Zobacz na strone CooperVision - producenta:
    - Biofinity [spam]_europe/patie ... .asp?id=12
    - Biomedics [spam]_europe/patie ... .asp?id=11
    dla Biomedics masz i jednodniowe i sferyczne miesieczne jak i toryczne.

Dodam jeszcze, ze zadna firma nie wprowdza na rynek soczewek sferycznych i torycznych jednoczesnie lub w krotkim odstepem czasowym! A soczewki Biofinity w PL sa hm.. niecaly rok, moze krocej.

Ja bym z ciekawosci sie dowiedzial cos o Biofinity Toricach :) bo jak na moja wiedze, to ktos cos pomylil. Przeszukalem rozne panstwa w ktorych sa dystybuowane soczewki CooperVision i na zadnej nie znalezlem Biofinity Toric
    :...:

a co do ceny Biofinity....
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 03 października 2008, 16:23

eni4c, a mo?esz mi wys?a? na priva numer telefonu do tej pani? :P
  • eni4c
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: eni4c » 03 października 2008, 16:44

LEMUR,
    LEMUR pisze:Ja bym z ciekawosci sie dowiedzial cos o Biofinity Toricach :) bo jak na moja wiedze, to ktos cos pomylil.
    Hmmm... mi?o s?ysze? tym bardziej, ?e chodzi o moje oczy :)
    LEMUR pisze:a co do ceny Biofinity....
    Tak oczywi?cie warto kupi? w internecie bo taniej, tylko, ?e ja dopiero zaczynam przygod? z soczewkami i wole kontakt osobisty plus jakie? instrukcje, ?eby unikn?? nieporozumie?. Bo pewnie gdyby nie okulista to kupi?bym takie soczewki i nosi? non stop miesi?c,a tak zosta?em poinstruowany, ?e nie mo?na wbrew temu co jest na ulotce

Malla,
    numer wys?a?em.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 03 października 2008, 16:52

eni4c pisze:Tak oczywi?cie warto kupi? w internecie bo taniej
    nie prawda, ceny ktore sa w naszym sklepie internetowym obowiazuja dla klientow salonu!

I to nie chodzi o pomylke, tylko skoro na stronie PRODUCENTA nie ma slowa o Biofinity Toric to jak moga byc w ofercie?

Malla zapewne jak zadzwoni to sie ze mna wiedza zapewne chetnie podzieli ;)
    eni4c pisze:Bo pewnie gdyby nie okulista to kupi?bym takie soczewki i nosi? non stop miesi?c,a tak zosta?em poinstruowany, ?e nie mo?na wbrew temu co jest na ulotce
    ale ja w moich wypowiedziach non-stop podkreslam jak wazne sa wizyty kontrolne!
  • eni4c
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: eni4c » 03 października 2008, 17:07

LEMUR,
    Malla jak si? dodzwoni to mam nadzieje, ?e i mnie poinformuje. Og??lnie te soczewki Biofinity s? trudno dost?pne, wi?c ciesze si?, ?e uda?o mi sie w warszawie znale?? zak?ad gdzie s?, a gdybym mia? jecha? do Sosnowca to nie wiem czy by wysz?o mi taniej. Cylinder w oczach mam -0,75, i pami?tam, ?e okulista m??wi?, ?e przy tej wadzie mo?na dobra? zwyk?e soczewki sferyczne, ale jestem pewny, ?e powiedzia?, ?e da mi toryczne. Nie wiem o co chodzi skoro wy nie wiecie to co ja mog?. Pozostaje czekac, na telefon, ?e ju? s? i zobaczy? co to za soczewki skoro jeszcze dzisiaj dzwoni?c ta kobieta upewni?a mnie, ?e ma takie soczewki Biofinity Toric, tylko czas oczekiwania- miesi?c. Zobaczymy poczekamy, chyba, ?e Malla co? rozja?ni.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 03 października 2008, 17:12

zaloze sie ze Biomedics Toric - bo akurat taki maja okres oczekiwania.

Co do oferty CooperVision - to w stanach sa soczewki toryczne ale pod nazwa Avaira
    [spam]/patient_clen ... .asp?id=16
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 03 października 2008, 17:16

Malla idzie na imprez?, wi?c rozja?ni jutro jak nie b?dzie mia?a kaca albo w poniedzia?ek, tylko zrobi sobie ?ci?gawk? z produkt??w Cooper Vision niedost?pnych w Polsce :D
  • eni4c
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: eni4c » 03 października 2008, 19:35

LEMUR,
    A to swoj? droga ciekawe bo od pocz?tku m??wi?em, ?e chce soczewki do ci?g?ego noszenia- PureVision Toric, a okulista powiedzia?, ?e od PureVision s? lepsze soczewki Biofinity i wtedy je zam??wili?my. No nic nie ma co gdyba? tylko poczeka? co i jak chocia? te? jestem w 95% przekonany, ?e nie dostan? tego co chce :placze:
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 08 października 2008, 11:33

Zadzwoni?am dopiero dzisiaj, wczoraj po pracy by?am zbyt rozkojarzona. Dowiedzia?am si?, ?e nic si? nie dowiem, bo s? sprowadzane na zam??wienie :devil2:

Nie dosta?am ?adnej nazwy dost?pnych modeli, nawet nie dosta?am jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy maj? Proclear Toric, mimo ?e na stronie salonu jest spis dost?pnych modeli, na kt??rym takowe widniej? (brak Biofinity na li?cie). Pe?na dyplomacja i tajemniczo??, podkre?lanie indywidualnego doboru. Sprowadzaj? to, co po badaniu i wywiadzie uznaj? odpowiednie dla pacjenta. C???, bardzo dobre podej?cie, tylko po co w takim razie lista dost?pnych modeli na stronie internetowej? :P
ODPOWIEDZ Posty: 13 Strona 1 z 1