ODPOWIEDZ Posty: 14 Strona 1 z 1
jakie soczewki? jednodniowe?
  • Kelpie
    Forumowicz
    Forumowicz

jakie soczewki? jednodniowe?

autor: Kelpie » 15 lutego 2007, 23:47

Witam Wszystkich!

Zamierzam zacz?? nosi? soczewki, moja wada to oko?o -1,75 (dawno nie sprawdza?am)
    Jakie soczewki polecacie-zale?y mi na dobrych jako?ciowo, jak najlepszych dla oka :) cena nie ma znaczenie - po prostu nie chc? robi? oczkom krzywdy :) Jestem osob? dosy? nieuporz?dkowan? :) wi?c my?la?am g???wnie o jednodniowych, ale je?li inne np. miesi?czne s? lepsze to napiszcie. Zale?y mi na tym, aby by?y bezpieczne i nie powodowa?y uszkodze? :) Nie znam si? za bardzo na parametrach - na co powinnam zwr??ci? uwag? przy wyborze? Chcia?abym mie? ju? jak?? wiedz? gdy p??jd? do okulisty :) bo z nimi r???nie bywa.

Napiszcie typy, jakie polecacie i jakich firm oraz jakie p?yny do soczewek i do oczu :)

Pozdrawiam :)
  • Awatar użytkownika
    woozie
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: woozie » 16 lutego 2007, 13:35

duzo osob nosi iWear lub Focus Dailies samemu trudno mi powiedziec bo nie uzywam jedno dniowych tylko miesieczne.

Jednodniowe sa najzdrowsze ale mozesz sie tez zdecydowac na jakies Night&Day (miesieczne) jezeli nie chcialabys sciagac soczewek (ale z tym to jednak lepiej uwazac ;/ i nie przeginac z ciaglym noszeniem)

Plynow teoretycznie do tego nie trzeba bo nie ma potrzeby ich czycic po prostu zakladasz soczewke rano i wieczorem ja wyrzucasz nie musisz jej czyscic ani konserwowac jak innych.

a jesli chodzi o krople to Aquify od Ciba Vision ale sa tez inne :)

btw praktycznie kazda firma ma w swojej ofercie soczewki 1-dniowe ja bym postawil na cos z J&J albo Ciba Vision ale pamietaj ze twoje oko moze np. nie tolerowac tej a inna z kolei moze przyswajac bardzo dobrze :) wiec trudno o tym mowic na odleglosc najlepiej bedzie jak ustali to specjalista a jezeli chcesz wiedziec cos o soczewkach to szukaj w tym temacie viewtopic.php?t=311 podalem tak kilka ciekawych linkow mysle ze cos znajdziesz :)
    Obrazek

And while women harbour the Austenesque notion that men find kindness, a good heart and a sense of humour important when looking for a spouse, the fact is that what we really want is tits like the Alps, legs like the Silk Road and a face like Kiera Knightley's.

Jeremy Clarkson
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 lutego 2007, 13:42

Kelpie pisze:Nie znam si? za bardzo na parametrach - na co powinnam zwr??ci? uwag? przy wyborze?
    Parametry (krzywzina, srednica) to akurat sa dobierane podczas Twojej pierwszej wizyty. Tak naprawde kazda z firm posiada w swojej ofercie soczewki jednodniowe, wiekszosc jest komfortowa, ma duza przepuszczalnosc tlenu, dodatkowe substancje nawizlajace zwiekszajace komfort noszenia.

Takze pozniej to kwestia indywidualna oraz to czy specjalista preferuje w swoim gabinecie tylko jedna firme, czy ma szersza oferte abys mogl sprobowac kilku.

Sama soczewka kontaktowa jezeli jest dobrze dobrana nie powoduje uszkodzen, podowuje tylko sam uzytkownik poprzez niewlasciwa pielegnacje, przenoszenie terminu, nieprawidlowe uzytkowanie ktore moze spowodowac uszkodzenie samej soczewki, zbyt dlugie noszenie i inne... ale o tym zostaniesz poinformowany podczas Twojej pierwszej wizyty.

ps. po co pytasz o plyn do soczewek jednodniowych? Po sciagnieciu z okale laduje w koszu!!
    Jezeli juz do miesiecznych to polecam SoloCare Aqua lub Complete Moisture Plus.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 lutego 2007, 13:45

uzupelnienie do wypowiedzi woozie,go
    iWear to wewnetrzna nazwa handlowa soczewek oferowanych TYLKO w sieciach [spam], tak samo plyny. Taki chwyt aby zatrzymac klienta, jednak napewno nie sa to plyny i soczewki z najnowszego silikonowo-hydrozelowego materialu.
  • Awatar użytkownika
    woozie
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: woozie » 16 lutego 2007, 13:56

ja bym stawial na Cibe Vision nie wiem czemu ta firma budzi zaufanie i tyle :)
    haa wiedzialem ze z tym iWear to jakis walek jest :P
    Obrazek

And while women harbour the Austenesque notion that men find kindness, a good heart and a sense of humour important when looking for a spouse, the fact is that what we really want is tits like the Alps, legs like the Silk Road and a face like Kiera Knightley's.

Jeremy Clarkson
  • Kelpie
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Kelpie » 16 lutego 2007, 13:56

Dzi?ki za odpowiedzi :)

Niestety nie mog? znale?? zbyt wielu opinii na temat soczewek jednodniowych :(

Jakie warto?ci poziomu wody i przepuszczalno?ci tlenu powinny mie? no i jakiej firmy polecacie?
    A p?yn - chodzi?o mi o ten do nawil?ania oczu-w przypadku soczewek jednodniowych :)

Soczewki chce nosi? tylko w dzie?, nie mam potrzeby spania w nich (bo po co?)

Jak ju? pisa?am zale?y mi ?eby by?y dobrej jako?ci i bezpieczne :) To dla mnie podstawa, a o reszt?-czyli o prawid?owe u?ytkowanie zadbam ju? sama :)
  • Awatar użytkownika
    woozie
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: woozie » 16 lutego 2007, 14:04

lemur ci pisal ze soczewki jednodniowe maja swietne parametry i nie mozna sobie nimi zrobic krzywdy jesli sie ich uzywa zgonie z zasadami higieny (zreszta podobnie jest z innymi). Bierz cos z oferty firm ktore ciesza sie doba opinia: J&J, Ciba Vision to chyba najlepsze :)

Btw soczewki te sa chyba na tyle komfortowe ze kropelki raczej ci nie beda potrzebne :)
    Obrazek

Jeremy Clarkson
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 lutego 2007, 14:21

jezeli kropelki nawilzajace to tylko takie ktore sa do stosowania bezposrednio na soczewke, np: Ciba Vision: AQify lub Amo: Blink
  • Kelpie
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Kelpie » 17 lutego 2007, 02:48

A czy znajd? gdzie? informacj? odno?nie zawarto?ci wody i przepuszczalno?ci tlenu dla soczewek J&J i Ciba Vision jednodniowych? Na oficjalnych stronach internetowych tych firm nie ma zbyt wielu informacji na ten temat :( Chcia?abym por??wna? soczewki tych dw??ch firm, je?li macie jakie? uwagi na temat ich u?ytkowania, trwa?o?ci, delikatno?ci itp to napiszcie :)
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 17 lutego 2007, 09:31

a dlaczego nie zagladacie na nasza strone... tylko co chwile musze link podawac i zawsze do naszej ;)

[spam].[spam]/bielawski/ind ... go=johnson
    [spam].[spam]/bielawski/ind ... cibavision
  • anetapp
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: anetapp » 16 września 2008, 14:08

Ja mam pytanie odno?nie jednodniowych soczewek(mo?e g?upie, ale wol? si? upewni?:)- czy mog? w ci?gu dnia wyj?? soczewki w?o?y? do pojemniczka i np. za godzin? za?o?y? je z powrotem, czy mo?e po zdj?ciu musz? je wyrzuci?, lub nie nadaj? si? do trzymania w p?ynie?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 września 2008, 14:25

anetapp pisze:czy mog? w ci?gu dnia wyj?? soczewki w?o?y? do pojemniczka i np. za godzin? za?o?y? je z powrotem
    Soczewki jednodniowe sa soczewkami JEDNORAZOWEGO uzytku. Po sciagnieciu z oka - do kosza! W instrukcji soczewek jednodniowych rowniez to napisano!
  • anetapp
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: anetapp » 16 września 2008, 18:28

Skoro nie mo?na tych soczewek czy?ci? ani dezynfekowa? to nie mo?na te? przep?uka? ich przed za?o?eniem? Po wyj?ciu z opakowania zawsze polewam je jeszcze p?ynem i potem zak?adam na oko- to ?le? Czy te soczewki w og??le nie powinny mie? kontaktu z p?ynem? Przecie? jak za?o?? soczewk? i co? mi ?le na oku le?y to i tak wyjmuj? j? i przep?ukuj?.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 września 2008, 20:36

Wyciagajac z blistra soczewke wystarczy w zupelnosci ta sol fizjologiczna ktora jest w nim, lub przeplukac sola fizjologiczna. Nie ma sensu plukania swiezych soczewek.
    Po co plyn do soczewek jednodniowych!?
ODPOWIEDZ Posty: 14 Strona 1 z 1