po?yjemy zobaczymy. Podczas czytania np. forum albo innych artyku???w obraz nak?ada mi si? na siebie (bez soczewek tego nie ma). Okulista da? mi jak?? srebrn? p?ytk? z czarnymi mazajami na niej, i gdy jej powiedzia?em, ?e widz? tylko czarne mazaje na srebrnym tle, to wspomnia?a co? o braku widzenia obuocznego. Dalej nie poci?gn??a tej kwestii wi?c chyba si? z niej wycofa?a. Zreszt? by? to pierwszy okulista, kt??ry to stwierdzi?. Nic, mam nadziej?, ?e to tylko przyzwyczajanie si? oka do soczewek, i dzia?anie tych kropli...
[ Dodano: 19 Wrz 2008 05:43 ]
No to w gwoli wyja?nienia i prawdopodobnie zako?czenia tego w?tku

By?em dzi? u okulistki na wizycie kontrolnej i to powi?kszenie ?renic jest spowodowane z?? akomodacj? oka. Po prostu mam du?? wad? ( -2 ) i to mo?na powiedzie? jest skutek uboczny soczewek, co? takiego nie wyst?puje w okularach. Dosta?em trzy warianty do wyboru:
a) Zmiana soczewek z -2 na -1 albo -1.5, ale to si? z celem mija bo b?d? bardzo s?abo widzia? w dal, a soczewki mam g???wnie po to ?eby widzie? dobrze w dal
b) przej?cie na okulary, co te? odpada
c) ograniczenie w noszeniu soczewek do 9 godzin i zdejmowanie do czytania i pracy przy kompie.
Wybra?em c

Tylko mam jeszcze takie pytanko, co do siedzenia przy kompie w soczewkach. Bez soczewek mam wzrok oko?o 10 cm od monitora i jest to co najmniej nie wygodne, a z za?o?onymi soczewkami odleg?o?? wynosi spokojnie 40 cm+ i wszystko widz?, oczy nie bol?. Wi?c mo?e jednak u?ywa? soczewek tak?e do pracy przy kompie ?