Zablokowany Posty: 2 Strona 1 z 1
Pytanie o żywotność soczewek
  • xbeer
    Forumowicz
    Forumowicz

Pytanie o żywotność soczewek

autor: xbeer » 10 września 2008, 15:53

Mam pytanie o soczewki akurat nosze 2 tygodniowe i tu mam pytanie nie nosze ich na codzien tylko na treningi poneiwaz trenuje siatkowke czyli zakladam je powiedzimy max 4 x w tygodniu (w dniu max na 5h) ale wezme np 3 dni w tygodniu ze je nosze i teraz jezeli zdejmuje je na noc to czy po 2 tygodniach po otwarciu tez sa do wyzucenia czy tak naprawde po 14xdniach na oczach moge je wyzucic bo nie wiem co mam robic wydaje mi sie ze jezeli ich nie nosze co dzien to one lezac w plynie w pudeleczku nie starzej? sie i nie niszcz? prawda?
    Tak wiec prosze o pomoc czy mozna nosic soczewki przeznaczone na 14 dni ze zdejmowaniem na noc dluzej niz 14 jezeli w ciagu tych 14 dni mialo sie je na oczach powiedzmy 7x ale nie pod zad a w przeciagu tych 14 dni? jak to jest?
    Jestem nowicjuszem w tym temacie dlatego pytam za pomoc dzi?kuje! :prosze:
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez xbeer, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 10 września 2008, 17:41

O tym ju? by?o tu wiele razy, prosz? korzysta? z wyszukiwarki.
    Soczewki mo?na nosi? tyle czasu, ile zaleca producent, czyli 2-tygodniowe przez 2 tygodnie, chyba ?e lekarz zaleci inaczej. Je?li lekarz pozwoli Ci nosi? d?u?ej, to w przypadku chor??b, komplikacji, z reklamacj? udaj si? do niego, skoro by? got??w ponie?? za to odpowiedzialno??. Mimo nienoszenia materia? soczewek ulega biodegradacji, soczewki nigdy nie pozostaj? po otwarciu ca?kowicie sterylne, o tym ju? r??wnie? by?o.
    Temat zamykam.
    Pozdrawiam!
Zablokowany Posty: 2 Strona 1 z 1