Przepisane soczewki maj? moc -6.5 R i -6.75 L, ale widzia?em w nich niezbyt ostro - zauwa?y?em, ?e g?ownie poprzez s?ab? ostro?? w prawym. A ?e mocniejsz? moc mia?em w lewym to spr??bowa?em zamiany. I teraz widz? og??lnie dobrze.
Moje pytanie: czy mog? os?abi? sobie przez to oko prawe maj?c w nim wi?ksz? moc?
Czy je?li lewe oko jest wiod?ce i w brylach mam tam troch? lepsze widzenie [chyba po to ?eby odci?zy? prawe?] to niezdrowo jest miec inaczej w soczewkach?
W okularach mam po -7 i ma?y cylinder. Soczewki to Airopix 8.6.
lis, a mo?e si? pomyli?e? zak?adaj? cte soczewki z pierwszym razem przy wyjmowaniu z pude?ka? Bo to tak wygl?da, ze musia?es si? pomyli? skoro czu?e? wyra?n? r???nic?. Nast?pnym razem lepiej nie przek??daj sobie soczewek z oka prawego na lewe i odwrotnie (o tym by?o na forum). Odno?nie pytania to nie s?dze by taka jednorazowa pomy?ka przyczyni?a si? do jakiegos pogorszenia wzroku.
pozdrawiam
W.
P.S. Witamy na forum
JakiÂ? problem? Chcesz o tym pogada???[cytat z mojego kubka ]
A ja mia?am podobnie na lewe oko -2 na prawe - 2,25 i na prawe oko widzia?am troch? gorzej, pierwsze soczewki za?o?y? mi okulista i wydaje mi si?, ?e musia? si? pomyli?, bo jak za?o?y?am nowe soczewki to teraz widz? na oba oczy tak samo mo?e nawet na prawe troszk? lepiej.
a czy w salonie optycznym optyk ma mozliwosc sprawdzenia jaka moc ma soczewka? Bo ja chyba pomyli?am L i R ale nie jestem pewna bo to nieduza r??znica - na jedno oko-4,25 a na drugie -4 . Teraz nie wiem czy poprawnie zak?adam soczewki . Czy da si? to jakos sprawdzic? I czy noszac ?le za?o?one soczewki moge sobie popsuc wzrok?
Sa dioptromierze z przystawka do pomiaru soczewek kontaktowych. Jezeli takowa dysponuje - nie ma problemu - prosze jednak zabarac ze soba plyn wraz z pojemniczkiem aby po odczycie moc soczewki wyczyscic