ODPOWIEDZ Posty: 13 Strona 1 z 1
Rozne wyniki !
  • Rekinek
    Forumowicz
    Forumowicz

Rozne wyniki !

autor: Rekinek » 16 sierpnia 2008, 03:33

Witam,
    bylem u okulisty i dostalem takie oto wyniki:
    Dla soczewek kontaktowych:
    OP: 8,7; -3,0dpt; -0,75cyl; 100*o?
    OL: 8,7; -2,75dpt; -1,25cyl; 60*o?

A dla okular??w:
    OP: -3,25dpt; -1,25cyl; 95*o?
    OL: -3,00dpt; -1,5cyl; 60*o?

A na badaniu moich oczu otrzymalem wynik:
    OP: -3,50dpt; -1,25cyl; 95*o?
    OL: -3,25dpt; -1,50cyl; 55*o?

Poniewaz zamierzam nosic soczewki Pani dr przepisala mi Air Optix for Astigmatism.
    Moje pytanie jest takie dlaczego mam rozne wyniki i zalecenia ?
    Czy bede dobrze widzial w soczewkach o podanych parametrach gdy mam wade o w/w parametrach?

Dziekuje
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 sierpnia 2008, 09:34

Wynik refrakcji wyszedl jak wyszedl.
    Okulistka doszla do wniosku - czyms sie kierowala - ze dala "cwiartke slabsze"
    natomiast soczewek kontaktowych nie robia dokladnie w takich mocach jak soczewki okularowe. Nie ma soczewek w osi 95, wiec dala 100 lecz powinna to pozniej sprawdzic (rotacje) czy nie bedzie konieczna zmiana osi.
    Nie ma tez miesiecznych AirOptix for Astigmatism w cylindrze 1,50 wiec dala 1,25, dlaczego nie dala na prawe 1,25 - pytania do niej.
  • Rekinek
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Rekinek » 16 sierpnia 2008, 23:14

Dziekuje za odpowiedz.
    Zamierzam isc do jeszcze jednego okulisty i zrobic badania ponownie, skonfrontowac wyniki.
    Lemur, czy moglsby podac mi soczewki innej firmy, ktore maja najwieksza mozliwosc dopasowywania roznych parametrow? Zdecydowanie wolalbym doplacic i widziec komfortowo i ostro niz kupowac to co mi polecila okulistka i miec co innego na recepcie a co innego w oku.
    Prosilbym Ciebie o napisanie mi jakie soczewki toryczne maja najwieksza baze parametrow, aby moj zakup jak najlepiej pokrywal sie z recepta?

Pozdrawiam
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 sierpnia 2008, 23:17

nie wiem czy dobrze mnie zrozumiales, ale wiekszosc soczewek miesiecznych torycznych jest w cylindrach: -0.75, -1.25, -1.75, (-2.25)
    w osiach co 10stopni

wiec czy AirOptix for Astigmatism, czy Acuvue Advance for Astigmatism, Proclear Toric, Bomedics Toric itp... wiekszosc producentow wlasnie takich uzywa cylindrow.
    Kwestia odpowiedniego dobru mocy soczewek - czyli po przeliczeniu i sprawdzeniu rotacji, powinna byc sprawdzona jeszcze ostrosc wzroku w zalozonej soczewce - jezeli brak akceptacji / zadowolenia - to od nowa...
    Ale to wszystko to w gabinecie.
  • Rekinek
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Rekinek » 16 sierpnia 2008, 23:41

Dziekuje za szybka odpowiedz.
    Mam w zwiazku z tym techniczne pytanie:
    W jaki sposob moge testowac w gabinecie roznego rodzaju soczewki(moce, cylindry,osie,rotacje) skoro takie soczewki robi sie na zamowienie i czeka?
    I czy z doswiadczenia i opinii innych wiesz, ktora marka soczewek najlepiej zdaje egzamin pod k?tem jako?ci?

Pozdrawiam
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 sierpnia 2008, 23:46

Rekinek pisze:Mam w zwiazku z tym techniczne pytanie:
    W jaki sposob moge testowac w gabinecie roznego rodzaju soczewki(moce, cylindry,osie,rotacje) skoro takie soczewki robi sie na zamowienie i czeka?
    ????

nie wiem skad takie wiesci...
    inaczej - kazde soczewki producent musi zrobic/wykonac.

Jednak istnieje cos takiego jak soczewki probne do dopasowan i aplikacji. My posiadamy wiele soczewek torycznych w gabinecie: Proclear Toric, AirOptix for Astigmatism, Acuvue Advance for Astigmatism, Dailies Toric, Biomedics Toric... wszystko w podstawowych cylindrach -0.75. -1.25, -1.75. Czy dla jednodniowek (Dailies) -0.75 i -1.50
    Nie jest problemem posiadanie takiego zapasu soczewek aplikacyjnych, wiec jak slysze ze sa na zamowienie itp... to chyba bedzie lepiej owiac to milczeniem.

Co innego posiadanie soczewek handlowych - tych nie bardzo oplaca sie trzymac ogromny magazyn.

I to nie chodzi ze w gabinecie masz siedziec niewiadomo jak dlugo, tylko ze jezeli cos Ci nie pasuje - a soczewka lezy ok, to widocznie to sprawy konstrukcyjne, materialowe itp, itd... ktore ciezko okreslic, dlatego napisalem aby Twoj specjalista dobral Ci inna soczewke sprawdzajac jej ulozenie na oku. Mam nadzieje ze teraz jasniej :)
    Rekinek pisze:I czy z doswiadczenia i opinii innych wiesz, ktora marka soczewek najlepiej zdaje egzamin pod k?tem jako?ci?
    Ile osob, tyle opinii - chociazby wiadomosci zebrane na tym forum o tym swiadcza.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Rekinek
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Rekinek » 16 sierpnia 2008, 23:51

Zaczynam rozumiec.
    Okulista o ktorego bylem to salon [nazwa - regulamin].
    Oczywiscie chce isc jeszcze do jednego, innego.
    Czy, w zwiazku z tym co piszesz, u okulisty/optyka na stanie znajduja sie wszystkie kombinacje soczewek(cyl,moc,o?), bo przeciez kazdy ma inna wade?
    I z tego co wiem, wiekszosc soczewek jest miesiecznych wiec jak to testowac tylko jeden dzien?
    Prosze u wyrozumialosc, gdyz od wielu lat nosze tylko okulary.

Pozdrawiam
    Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2008, 23:52 przez Rekinek, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 sierpnia 2008, 23:55

nie wiem czy u kazdego - napewno nie.
    Bo zycie to nie raz pokazalo.
    Napewno dobry specjalista nie powinien ograniczac sie tylko do jednego produktu, bo jak sam napisales, sa rozne wady, rozne oczy, rozne ich wielkosci, krzywizny, wrazliwosc itp, itd. Nie sposob tego wszystkiego zalatwic jednym modelem soczewki.

Prosze nie uzywac tutaj nazw salonow - regulamin. Juz sie wypowiadalem w tej kwestii. Bo ta siec nie zaplacila za reklame na tym forum :P A nie tylko ona jest na swiecie.

Dlaczego testowac jeden dzien?
    Masz dobrana soczewke... za 3-5dni na kontrole. Jest cos nie tak - informujesz specjaliste - zmienia na inny model - dalej po 3-5dniach na kontrole - jest OK - gratuluje, masz swoje soczewki. Jezeli nie - szukacie dalej.
  • Rekinek
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Rekinek » 17 sierpnia 2008, 00:03

Rozumiem. Czyli widze, ze proces doboru wlasciwych soczewek zwlaszcza dla osob z astygmatyzmem to nie jest taka szybka/prosta sprawa.
    Nie mniej jednak dziekuje za porady i wdrozenie mnie do tematu.
    Po weekendzie zamierzam isc do renomowanego okulisty w swoim miescie i mam nadzieje, ze uda mi sie dobrac cos w czym bede widzial ostro i czul sie komfortowo.
    Z tego co rozumiem, poniewaz jest tylko kilka rodzajow cylindra i zaden znich nie pokrywa sie z moja wada, wiec i tak bede musial isc na kompromis i nie bede widzial w soczewkach tak dobrze jak w okularach..?

Pozdrawiam
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 17 sierpnia 2008, 00:08

Rekinek pisze:Rozumiem. Czyli widze, ze proces doboru wlasciwych soczewek zwlaszcza dla osob z astygmatyzmem to nie jest taka szybka/prosta sprawa.
    (...)
    Po weekendzie zamierzam isc do renomowanego okulisty w swoim miescie i mam nadzieje, ze uda mi sie dobrac cos w czym bede widzial ostro i czul sie komfortowo.
    Ano nie jest prosta sprawa :)
    Po drugie wypytaj znajomych, ktorzy nosza soczewki (najlepiej toryczne) gdzie byli i gdzie maja dobrze wyposazony gabinet w soczewki toryczne aplikacyjne.

czasami to faktycznie kwestia kompromisu.

ps. nie dawaj za kazda wypowiedzia punktow pomogl - jeden w poscie wystarczy!
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 18 sierpnia 2008, 20:26

Nawiasem m??wi?c, toryczne Optixy maj? krzywizn? 8,6.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 19 sierpnia 2008, 09:36

Malla pisze:Nawiasem m??wi?c, toryczne Optixy maj? krzywizn? 8,6.
    BC 8,7
    DIA 14.5

Niby do czego to "nawiasem mowiac"
    Prosze uzywac cytowania selektywnego
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 19 sierpnia 2008, 11:32

Przepraszam, znowu patrzy?am na dane w sklepach internetowych :ups:
    Nosi? wilk razy kilka...
ODPOWIEDZ Posty: 13 Strona 1 z 1