ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1
z soczewkami do okulisty...
  • timanfaya
    Forumowicz
    Forumowicz

z soczewkami do okulisty...

autor: timanfaya » 13 sierpnia 2008, 12:21

Od kilku dni przeszukuj? internet w poszukiwaniu soczewek idealnych.
    Im g??biej w las... :)
    Troch? przesadzam.

Przeczytawszy wiele w?tk??w na tym forum wpad?am na pewien pomys?. Piszecie, ?e i tak najlepszym i najskuteczniejszym wyj?ciem jest zbadanie ju? za?o?onej na oko soczewki u okulisty. Wtedy najlepiej mo?na oszacowa? jak le?y,czy przylega i tak dalej.

M??j okulista (i jego zak?ad optyczny) zatrzyma? si? w edukacji soczewkowej wiele lat temu. Nowocze?niejsze soczewki mo?e sprowadzi? na specjalne zam??wienie, trzeba czeka? bardzo d?ugo, to nie takie proste... (na marginesie: cena w stosunku do internetowych :eek: ) Co za tym idzie o testowaniu nie ma mowy. A w og??le to nic lepszego od czasu OpitmyFW nie wymy?lono... Inni optycy te? nie s? nowocze?niejsi (by?am, pyta?am, nie wiem czemu te najnowocze?niejsze s? traktowane jako super-luksus, kt??rego i tak klienci nie kupi?, tymczasem patrz?c na ceny bywa, ?e s? ta?sze..).

Mam taki plan, aby kupi? soczewki przez Internet (trudno bez test??w) i p??j?? do okulisty, aby sprawdzi? czy dobrze le?? i czy mog? je nosi?. Niestety z tych przeze mnie upatrzonych s? albo:
    8.3/14.00 i 8.4/13.80. A z mojej recepty wynika, ?e powinnam mie? 8.4/14.00 Optima FW.

I teraz pytanie, kt??re soczewki teoretycznie b?d? lepiej uk?ada? si? na moim oku? 8.3/14.00 czy 8.4/13.80. Zdaj? sobie spraw?, ?e odpowied? b?dzie czysto teoretyczna i ?e to lekarz sprawdzi jak jest w istocie.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 13 sierpnia 2008, 13:00

Jeste? z Warszawy - na pewno s? setki lepszych gabinet??w w okolicy! Nie ma co kombinowa?, skoro od pocz?tku mo?esz by? pod profesjonaln? opiek?. A nu? Twoje parametry wcale nie odpowiadaj? tym z Optimy, tylko po prostu takie Ci wcisn?li... Zreszt? 2 r???ne soczewki o tych samych parametrach mog? si? zachowywa? inaczej. To, co sama znajdziesz, mo?e by? dobre, ale to, co znajdzie Ci porz?dny lekarz, mo?e by? jeszcze lepsze i to bym poleca?a na pocz?tek.

Wpisz w wyszukiwarce optima, zaznacz opcj? pokazywania wynik??w jako posty i dostaniesz tylko 3 strony konkretnych odpowiedzi, warto poczyta?.
  • timanfaya
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: timanfaya » 13 sierpnia 2008, 13:44

Malla pisze:Jeste? z Warszawy - na pewno s? setki lepszych gabinet??w w okolicy! Nie ma co kombinowa?, skoro od pocz?tku mo?esz by? pod profesjonaln? opiek?. A nu? Twoje parametry wcale nie odpowiadaj? tym z Optimy, tylko po prostu takie Ci wcisn?li... Zreszt? 2 r???ne soczewki o tych samych parametrach mog? si? zachowywa? inaczej. To, co sama znajdziesz, mo?e by? dobre, ale to, co znajdzie Ci porz?dny lekarz, mo?e by? jeszcze lepsze i to bym poleca?a na pocz?tek.

Wpisz w wyszukiwarce optima, zaznacz opcj? pokazywania wynik??w jako posty i dostaniesz tylko 3 strony konkretnych odpowiedzi, warto poczyta?.
    Przyzwyczai?am si? do tej pani okulistki. Zawsze by?am zadowolona (nosz? soczewki od ponad 10 lat) ale jej zachowawczo?? mnie za?amuje (a mo?e te? bardziej si? op?aca oferowa? mnie rozbudowan? ofert?...).

Optim? nosz? od dawna, ale widz?, ?e mo?na lepiej zadba? o oczy. Ch?tnie skusi?abym si? na soczewki, kt??re mo?na nosi? "na okr?g?o". Nie chcia?abym ich nosi? podczas snu (ja w og??le staram si? nosi? soczewki tylko poza domem a w domu daj? oczom odpocz??) ale czuj?, ?e lepiej dba?abym o oczy zak?adaj?c soczewki nadaj?ce si? do "permanentnego noszenia". Zreszt? moje oczy bywaj? kapry?ne i bywaj? dni, gdy musz? ?ci?ga? soczewki po 4-5godzinach noszenia.

Staram si? znale?? lepszy gabinet, ale co? mam pecha w szukaniu.. Pomyszkuj? jeszcze troch?, mo?e wpadn? na trop polecanego zak?adu.

Bardzo dzi?kuj? za pomoc i sugestie.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 13 sierpnia 2008, 18:34

Czy my si? ju? gdzie? nie spotka?y?my...? ;)

Skoro Twoja lekarka nie prowadzi innych modeli, nie wiem jak zareaguje, gdy sama przyjdziesz z innymi, mo?e lepiej porozmawia? z ni? najpierw o tym? Jeste? w ko?cu jej sta?? klientk?, bywalcem od wielu lat.

Zapraszam do podzielenia si? opiniami na temat Optimy, to legendarne soczewki (L-jak legenda, L-jak lamus).
  • timanfaya
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: timanfaya » 19 sierpnia 2008, 20:53

Malla pisze:Czy my si? ju? gdzie? nie spotka?y?my...? ;)

Skoro Twoja lekarka nie prowadzi innych modeli, nie wiem jak zareaguje, gdy sama przyjdziesz z innymi, mo?e lepiej porozmawia? z ni? najpierw o tym? Jeste? w ko?cu jej sta?? klientk?, bywalcem od wielu lat.

Zapraszam do podzielenia si? opiniami na temat Optimy, to legendarne soczewki (L-jak legenda, L-jak lamus).
    :) Mo?liwe :mrgreen: Ma?y ten Internet ;)

Okaza?o si?, ?e 13.8 te? nadaje si? dla moich oczu :jupi: Co do Optimy to jestem w szoku po zapoznaniu si? z info, ?e tylko w Polsce s? zapisywane na 3 mies. - musz? och?on?? :cenzura:
ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1