ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
Nadwzroczność a soczewki
  • ksara1

Nadwzroczność a soczewki

autor: ksara1 » 08 sierpnia 2008, 13:36

Nosz? okulary +1,5 i +2,0 ale chcia?abym zmieni? je na szk?a kontaktowe. Nosz? okulary tylko do czytania i komputera i prac z bliska. A to nie wygodne, ka?dy dalekowidz chyba tego do?wiadczy?. W sklepie nie mog? odczyta? termin??w wa?no?ci ani cen, k?opoty z pisaniem sms-??w itd. Po badaniu u okulisty okaza?o si? to prawie niemo?liwe. W szk?ach z bliska widz? dobrze ale z daleka ?le ( ten sam efekt w okularach ). Zapyta?am o szk?a progresywne ale odradza mi twierdz?c ?e bardzo trudno jest si? do nich przyzwyczaic i praktycznie s? to wyrzucone pieni?dze. Drugi okulista wr?cz od pocz?tku chcia? mnie zniech?ci? do szkie? kontaktowych, nie s?uchaj?c mnie. Sk?d ta wr?cz niech?? okulist??w do szkie?? Mieszkam w Warszawie. Czy kto? mia? ten sam problem? Czy znale?li?cie na to spos??b?
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez ksara1, łącznie zmieniany 1 raz.
    ksara
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 08 sierpnia 2008, 14:13

soczewki kontaktowe progresywne... rzadko stosowane...

Co do rozwiazania problemu aby polaczyc to z soczewkami, mozna zrobic to np. pelna korekcja dali w soczewkach kontaktowych i okularki do czytania POD soczewki. Lub odwrotnie: korekcja soczewkami do blizy + okularki uwzgledniajace soczewki do dali.
    ksara1 pisze:Zapyta?am o szk?a progresywne ale odradza mi twierdz?c ?e bardzo trudno jest si? do nich przyzwyczaic i praktycznie s? to wyrzucone pieni?dze.
    To nie do progresow sie trudno przyzwyczaic, tylko trudno ludziom zmienic PRZYZWYCZAJENIA w korzystaniu z tych soczewek. Dobre badanie, dobry montaz i chec - polowa sukcesu juz za Pania!
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1