Nie no kompetencja niekt??rych ludzi pora?a... sprzedawca da? Ci ca?kowicie inne soczewki bez uzgodnienia tego z Tob??piotrek_ND pisze:- Jak id? kupi? soczewki z ta karteczk?, sprzedawczyni daje mi w?a?nie od razu te jakie s? na karteczce, jednak ostatnio kupowa?em w innym optyku i w domu dopiero zobaczy?em ?e s? to Acuvue Advance i takie nosi?em przez 3 tyg. Czy dobrze robi?em?
J.w.piotrek_ND pisze:- Czym sie r???ni? jedna od drugiej?
Mo?esz ale ka?d? zmian? musisz skonsultowa? z okulist?... nie wiesz czy dana soczewka b?dzie si? porusza? po oku tak jak nale?y dop??ki nie sprawdzisz tego u specjalisty... wi?cej mo?esz poczyta? na forum.piotrek_ND pisze:- A tak?e chcia?bym sie dowiedzie?, czy koniecznie musz? nosi? te kt??re przepisa? lekarz, czy mog? kupi? innej firmy?
Parametry znasz: Acuvue Oasys, moc -4.0 i -1.5. A je?li chodzi o inny model to nawet o tej samej krzywi?nie i ?rednicy to ca?kiem inna soczewka, musisz to wzi??? pod uwag?...piotrek_ND pisze:- Je?li tak, to zamawiaj?c przez internet sk?d mam wiedzie? jakie parametry szkie??
Widczonie ten astygmatyzm jest na tyle ma?y ?e nie potrzebujesz 2x dro?szych soczewek z korekcja cylindrapiotrek_ND pisze:- I jeszcze jedno, lekarz stwierdzi? ?e na prawym oku mam r??wnie? astygmatyzm, zobaczy?em ?e s? teraz szk?a r??wnie? na t? wad?, czy to znaczy ?e na to jedno oko mog? kupowa? szk?o np Acuvue Advance for Astigmatism z zapisan? wad? przez lekarza (-4,0) a na lewe zwyk?e Acuvue Oasys lub Acuvue Advance?
Szczerze to poj?cia nie mampiotrek_ND pisze:- No i na karteczce przy wadzie lewego oka: -1,5 jest jeszcze dopisane co? "Psp4" (je?li dobrze rozczytuje) - co to znaczy?
NIE NIE NIE i jeszcze raz NIEMientusia pisze:Czy my?licie ?e powinnam jednak parzy? pojemniczek tym wrz?tkiem?
Jezeli parametry sa takie same to mozesz ale i tak po samodzielnej zmianie soczewek, ktora nie jest zalecana, powinnas isc do okulisty na wizyte kontrolna.Mientusia pisze:Soczewki posiadam Air Optix , a doczyta?am si? ?e, teraz pojawi?y si? Air Optix Aqua - czy mog? je sobie kupi? i u?ywa?, czy musz? i?? do optyka i znowu dobiera?. ?
dzi?ki, ale nie wyja?ni?o mi to mojego problemu. Bowiem teraz wyje?d?am tak?e nie b?d? mia? okazji i?? do okulisty. Lepiej nie nosi? soczewek skoro mam os?abion? akomodacj? (swoj? drog? moja wada wzi??a si? z rozleniwienia akomodacji tak m??wi?a mi pani Gierek z Katowic)? Jakie jest zagro?enie, ?e wzrok mo?e mi sie przez t? nieostro?? na bli?y pogorszy??By?o o tym szeroko tutaj, a tak?e tutaj (dotyczy nie tylko os??b starszych).
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }